Κι αυτά τα Χριστούγεννα απολυμένοι

 Κι αυτά τα Χριστούγεννα απολυμένοι

Δυστυχώς τα δεδομένα στην υπόθεση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων δεν έχουν αλλάξει. Τα Χριστούγεννα του 2017 θα είναι τα δεύτερα κατά σειρά μετά τα περσινά, που 180 συμπολίτες μας θα γιορτάσουν αλλά θα είναι απολυμένοι. Στη διάρκεια του 2017 συνέβησαν πολλά επί της ουσίας όμως απολύτως τίποτε για τις 180 οικογένειες που διεκδίκησαν το αυτονόητο και τιμωρήθηκαν με απόλυση, ευρισκόμενες στο δρόμο.

Τις τελευταίες εβδομάδες όλοι παραδέχονται την κινητικότητα που παρατηρείται στην Αθήνα, αλλά όσο ο καιρός περνά ουσιαστικά και συγκεκριμένα νέα δεν προκύπτουν. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας μία ακόμη δίκη, μία ακόμη αγωγή. Οι πέντε τελευταίοι απολυμένοι από το εργοστάσιο κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας ζητώντας αποζημίωση και επαναπρόσληψη. Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε έως τις 3:00 το μεσημέρι. Κάθε μια από τις δύο πλευρές παρουσίασε τα γνωστά της επιχειρήματα.

Και αυτή η δικαστική απόφαση θα καθυστερήσει, αφού θα εκδοθεί τους πρώτους μήνες του 2018. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμη κι αν δικαιώνει τους πέντε απολυμένους να μην εκτελεστεί λόγω της έφεσης ή της προσωρινής διαταγής, όπως έγινε με προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου που κι αυτές δικαίωσαν προηγούμενους απολυμένους.

Το σωματείο τηρεί στάση αναμονής. Είναι πιθανό πριν από τα Χριστούγεννα μια αντιπροσωπεία του να ταξιδέψει στην Αθήνα εάν πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση. Μια συνάντηση που επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας του Ανδρέα Νεφελούδη.

Έρχονται Χριστούγεννα κι όμως οι απολυμένοι της ΒΦΛ αγωνιούν και περιμένουν. Μόνο το σωματείο εργαζομένων στα πετρέλαια ενδιαφέρεται να στηρίξει τις οικογένειες των απολυμένων ενόψει των εορτών. Ενώ η πόλη κατακλύζεται από φιλανθρωπικές κι ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες δυστυχώς κανείς δε σκέπτεται τα προβλήματα των 180 απολυμένων της ΒΦΛ. Αυτοί ετοιμάζουν τις δικές τους εκδηλώσεις, με όσες δυνατότητες διαθέτουν. Φαίνεται ότι θα αποδεχθούν την πρόσκληση των εργαζομένων στα πετρέλαια για μια κοινή εκδήλωση όσον αφορά στα παιδιά.

Οι τοπικοί φορείς και παράγοντες στην καλύτερη περίπτωση αναμένουν μια συμφωνία και στη χειρότερη περίπτωση λησμονούν γρήγορα το κοινωνικό πρόβλημα το οποίο υφίσταται στο δήμο Καβάλας.

 

******

Διαβάστε επίσης