Κι άλλο κείμενο περί Αμερικάνικου ενδιαφέροντος για τον ΟΛΚ

 Κι άλλο κείμενο περί Αμερικάνικου ενδιαφέροντος για τον ΟΛΚ

Έντονο ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ομίλους προσελκύουν ορισμένα από τα 10 περιφερειακά λιμάνια, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτός από τις περιπτώσεις της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι και το λιμάνι του Βόλου αποτελεί αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι απαιτούνται σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την εκβάθυνση του λιμανιού.

Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου, ενδιαφέρεται επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ελληνικές και αμερικανικές εταιρείες. Σε ό,τι αφορά το Βόλο, οι δυνητικοί επενδυτές εξετάζουν τις προοπτικές και της βιομηχανικής περιοχής της πόλης, η οποία αν και τώρα υπολειτουργεί θα μπορούσε να εξελιχθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις σε σημαντικό εμπορευματικό και μεταποιητικό κέντρο, κυρίως για τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιφερειακά λιμάνια θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίησή τους. Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι η μέθοδος της πώλησης μετοχών, την οποία προκρίνει η κυβέρνηση, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την αξιοποίηση μέσω παραχώρησης. Το πιο σημαντικό από αυτά αφορά στην ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας, όπως άλλωστε έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος με τις περιπτώσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων με την πώληση πλειοψηφικών ποσοστών μετοχών, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να αντικατασταθεί ο νόμος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος προβλέπει την παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων των 10 οργανισμών λιμένων σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό οι αλλαγές στη μέθοδο αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών να μην αποτελέσουν αυτοτελές σχέδιο νόμου, αλλά να ενταχθούν σε μία από τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Το θέμα των λιμανιών και οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει για την αξιοποίησή τους το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος Φεβρουαρίου. (Πηγή economistas.gr)

 

 

Διαβάστε επίσης