• 11 Μαΐου 2024,

Κολακευτικά λόγια από τη Μάρω Δούκα για το «Άκυρο αύριο» του Κοσμά Χαρπαντίδη

 Κολακευτικά λόγια από τη Μάρω Δούκα για το «Άκυρο αύριο» του Κοσμά Χαρπαντίδη

 

Η πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας Μάρω Δούκα έστειλε την ακόλουθη επιστολή, στον συμπολίτη συγγραφέα Κοσμά Χαρπαντίδη, σχετικά με το νέο του βιβλίο «Το άκυρο αύριο», που εκδόθηκε πρόσφατα:

Αγαπητέ μου Κοσμά, (η οικειότητα της προσφώνησης έρχεται από πολύ μακριά…)

έστω και με τόση καθυστέρηση, θα ήθελα να καταθέσω τη συγκίνησή μου για «Το άκυρο αύριο. Συγκίνηση που έχει κυρίως να κάνει με την πληρότητα και τη χαρά που αισθάνεται ένας πεζογράφος όταν διαβάζει ένα μυθιστόρημα που κάθε λίγο του ανακινεί και κάτι σαν «ζήλεια» γλυκιά, τρυφερή, ενθουσιαστική. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάθε λίγο θαύμαζα, (κι ό,τι θαυμάζουμε το ζηλεύουμε) τον κατασταλαγμένο και ταυτοχρόνως τολμηρό, λοξό, διεισδυτικό λόγο της αφήγησης. Μιας αφήγησης που επινοήθηκε για να ανασυνθέσει και ταυτοχρόνως να ανασκευάσει μύθους, να επιβάλει αλλιώς, με τους δικούς της όρους, τάξη στο χάος. Να ορίσει «εκ των έσω», με οξυδέρκεια και νηφαλιότητα, συμπτώματα του καιρού μας, να απαθανατίσει το άγος του χθες μέσα από το άλγος του σήμερα. Να αποφλοιώσει, μέσα από προσεχτικά δομημένους χαρακτήρες και εμπνευσμένες αναπλάσεις της βορειοελλαδίτικης φύσης, έννοιες και ιδέες και αρχέτυπα που σέρνουμε, ως κοινωνία και ως συλλογικότητες, σαν βαρίδια δεκαετίες τώρα.

Με την αγάπη και την εκτίμησή μου

Μάρω

Πρόκειται φυσικά για μια σημαντικότατη κριτική προσέγγιση στο βιβλίο του Κοσμά Χαρπαντίδη από έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος και μακρά διαδρομή στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας και των γραμμάτων γενικότερα. Η ενθουσιαστική ματιά της Μάρως Δούκα πάνω στο έργο του Χαρπαντίδη αποδεικνύει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι τυχαία και η πολύ καλή πορεία που σημειώνει στις πωλήσεις η –συν τοις άλλοις- προσεγμένη και καλαίσθητη αυτή έκδοση των εκδόσεων «Πόλις». Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τον Καβαλιώτη συγγραφέα και του ευχόμαστε «πάντα τέτοια».

Διαβάστε επίσης