• 19 Απριλίου 2024,

Κωστής Σιμιτσής: «Η Περιφέρεια χρειάζεται ανθρώπους με γνώσεις και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα»

 Κωστής Σιμιτσής: «Η Περιφέρεια χρειάζεται ανθρώπους με γνώσεις και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα»

Την ανάγκη που έχει ο τόπος για μια περιφερειακή διοίκηση με ανθρώπους που έχουν γνώσεις στα ευρωπαϊκά προγράμματα και αποτελεσματικότητα στη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων, τόνισε από την κεντρική του ομιλία στην πόλη της Καβάλας ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής.

«Θέλουμε Περιφερειάρχη που δουλεύει ή Περιφερειάρχη που τον δουλεύουν;Ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα στη δική μας Περιφέρεια. Να βάλουμε τέλος στην οπισθοδρόμηση, να κλείσουμε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών, να ξαναφέρουμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον δρόμο της ανάπτυξης.Όπλα μας η γνώση, το σχέδιο, η δουλειά, η αποτελεσματικότητα, η ενότητα. Γιατί εμείς δεν ερχόμαστε να διχάσουμε ούτε και να χωρίσουμε. Ερχόμαστε να συνθέσουμε και να ενώσουμε” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σιμιτσής και αναφέρθηκε στο συνδυασμό «Περιφέρεια σε Δράση» και στους ανθρώπους που απαρτίζουν την παράταξη, λέγοντας: «Ξέρουμε τί θέλουμε να κάνουμε, ξέρουμε να δουλεύουμε, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τον τομέα με τον οποίο καταπιανόμαστε, έχουμε πολύχρονη εμπειρία η οποία μας δίδαξε να μαθαίνουμε και από τα λάθη μας, επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νομών, όλων των δήμων, όλης της περιφέρειας».

Ο κ. Σιμιτσής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις που πρέπει να σταματήσει να χάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ. Αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Γιούνκερ που άρχισε το 2015 αλλά η Περιφέρειά μας δεν διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ από αυτό. «Και πώς να το κάνει όταν προσπαθεί ακόμα να αξιοποιήσει το δικό της περιφερειακό πρόγραμμα και είναι τελευταία των τελευταίων στο ΕΣΠΑ;»αναρωτήθηκε.

Τόνισε την ανάγκη η νέα διοίκηση της Περιφέρειας να στελεχωθεί από ανθρώπους που ξέρουν να σχεδιάσουν το επόμενο ΕΣΠΑ σημειώνοντας: «εμείς αποφασίζουμε αυτό που θέλουμε να γίνει στην πόλη, στον νομό, σε ολόκληρη την περιοχή από τον Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο. Δεν μας ρωτάει η Αθήνα ποιες προτεραιότητες βάζουμε, ποια έργα θέλουμε να γίνουν, με ποια σειρά, με ποιον τρόπο.  Οι αποφάσεις ανήκουν σε εμάς. Άρα το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Ποιος θα διοικεί αυτόν τον θεσμό; Θα έχει γνώσεις; Θα έχει εμπειρία;»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΣΙΜΙΤΣΗ:

Αγαπητοί φίλοι,

Χαίρομαι που ξαναβρίσκομαι κοντά σας. Είτε ως δήμαρχος, είτε ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δεκατρία ολόκληρα χρόνια τίμησα την ψήφο σας και έγινα η δική σας φωνή.

Η δυνατή φωνή, που ανέδειξε προβλήματα και πρότεινε λύσεις.

Που έφερε λύσεις.

Μαζί με τους συνεργάτες μου γίναμε η δύναμη που αγωνίστηκε για να πάνε καλύτερα τα πράγματα στον τόπο μας.

Και ήρθε τώρα η ώρα να διεκδικήσω μαζί σας μια θέση ακόμη πιο υπεύθυνη, ακόμη πιο παραγωγική.

Μια θέση που μπορεί να σημάνει πολλά για την πόλη και τον νομό μας.

Για όλη την Περιφέρεια.

Αγαπητοί φίλοι,

Ίσως ακόμη να είναι πολλοί εκείνοι που δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος και τη σημασία της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη το 2010.

Τι έφερε στη ζωή μας η αιρετή Περιφέρεια;

Ποιες είναι οι διαφορές της από τον αντίστοιχο κρατικό θεσμό που ίσχυε μέχρι το 2010;

Το πρώτο και πιο καίριο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι η δημοκρατία.

Πραγματικά, αγαπητοί φίλοι. Η αιρετή Περιφέρεια δυναμώνει τη δημοκρατία. Δίνει στον λαό τον έλεγχο.

Εμείς αποφασίζουμε για το μέλλον του τόπου μας.

Εμείς αποφασίζουμε αυτό που θέλουμε να γίνει στην πόλη, στον νομό, σε ολόκληρη την περιοχή από τον Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο. Δεν μας ρωτάει η Αθήνα ποιες προτεραιότητες βάζουμε, ποια έργα θέλουμε να γίνουν, με ποια σειρά, με ποιον τρόπο.

Οι αποφάσεις ανήκουν σε εμάς.

Άρα το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό.

Ποιος θα διοικεί αυτόν τον θεσμό;

Θα έχει γνώσεις;

Θα έχει εμπειρία;

Θα ξέρει τις ιδιαιτερότητες του δημόσιου τομέα;

Θα τολμά να κάνει ρήξεις; Θα διεκδικεί; Θα πηγαίνει στα υπουργεία ως «μικρός πρωθυπουργός» ή ως φτωχός συγγενής;

Θα είναι σοβαρός συνομιλητής ή θα τον βλέπουμε ως θλιβερή φιγούρα στις γελοιογραφίες των εφημερίδων και στα πρωινάδικα της τηλεόρασης;

Θέλουμε Περιφερειάρχη που δουλεύει;

Ή Περιφερειάρχη που τον δουλεύουν;

Ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα στη δική μας Περιφέρεια.

Να βάλουμε τέλος στην οπισθοδρόμηση,

να κλείσουμε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών,

να ξαναφέρουμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον δρόμο της ανάπτυξης.

Όπλα μας η γνώση, το σχέδιο, η δουλειά, η αποτελεσματικότητα, η ενότητα.

Γιατί εμείς δεν ερχόμαστε να διχάσουμε ούτε και να χωρίσουμε. Ερχόμαστε να συνθέσουμε και να ενώσουμε.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο τόπος μας, η περιφέρειά μας, διαθέτει τρομερή ποικιλομορφία, με απίστευτες δυνατότητες και όπως έχουμε δείξει, και πολλές δυνάμεις. Αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου για την Περιφέρεια γιατί ένιωσα την ανάγκη να κάνω κάτι σημαντικό και επιτέλους αποτελεσματικό για την Περιφέρεια.

Ο συνδυασμός λέγεται «Περιφέρεια σε Δράση» για να θυμίσει ότι επιτέλους οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας χρειάζεται να ξυπνήσουν,

να βγουν στη δράση,

να δουλέψουν σκληρά.

Η Περιφέρεια σε Δράση και οι άνθρωποι που στηρίζουν την παράταξη,

  • Ξέρουμε τί θέλουμε να κάνουμε
  • Μπορούμε να κάνουμε σχέδια για τους κατοίκους της περιοχής.
  • Ξέρουμε να δουλεύουμε
  • Τολμάμε να κάνουμε ρήξεις αλλά επιδιώκουμε και συνεργασίες για το κοινό καλό
  • Οραματιζόμαστε για το μέλλον με τα μάτια ανοιχτά και το βλέμμα ψηλά
  • Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά τον τομέα με τον οποίο καταπιανόμαστε
  • Έχουμε πολύχρονη εμπειρία η οποία μας δίδαξε να μαθαίνουμε και από τα λάθη μας
  • Επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νομών, όλων των δήμων, όλης της περιφέρειας.

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Στο σημείο αυτό πάντοτε έρχεται στη σκέψη μας το ίδιο αγωνιώδες ερώτημα: Όλοι μιλάνε για αναπτυξιακά σχέδια, για βοήθεια προς τους επιχειρηματίες και ιδίως τους νέους, για επιδοτήσεις. Μα πού θα βρεις τα λεφτά, επίδοξε Περιφερειάρχη;

Κι όμως, αγαπητοί φίλοι, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!

Δεν βρίσκονται στο χρεοκοπημένο κράτος μας. Βρίσκονται αλλού.

Βρίσκονται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Στο Σχέδιο Γιούνκερ που ξεκίνησε το 2015 και λήγει το 2030 με 60δις ευρώ.

Από αυτό το πακέτο η Περιφέρειά μας δεν διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ. Και πώς να το κάνει όταν προσπαθεί ακόμα να αξιοποιήσει το δικό της περιφερειακό πρόγραμμα και είναι τελευταία των τελευταίων στο ΕΣΠΑ;

Να πω κι άλλα; Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που συγχρηματοδοτεί το Σχέδιο Γιούνκερ έχει επενδύσει στην Ελλάδα 2,5 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι σήμερα.

Μήπως κάποιο από αυτά τα ευρώ ήρθε στη δική μας Περιφέρεια;

Μήπως πέρασε βιαστικά από κοντά μας και δεν το είδαμε αυτό το ευρώ επειδή ήρθε μαζί με το τρένο; (όχι το τρένο της ανάπτυξης αλλά αυτό το ΟΣΕ, που όλο το σχεδιάζουν και ποτέ δεν το υλοποιούν).

Μήπως ήρθε με το φυσικό αέριο;

Πράγματι, η ΕΤΕΠ χρηματοδότησε τον αγωγό ΤΑΡ. Είδατε εσείς κανένα όφελος για όλους μας από την επένδυση αυτή;

Δεν πήραμε ένα ευρώ γιατί πολύ απλά η σημερινή Περιφερειακή αρχή δεν κατέθεσε ούτε μια πρόταση!

Πώς θα πάμε έτσι μπροστά;

Για πόσο ακόμα θα περιμένουμε να έρθουν κάποιοι άλλοι να μας σώσουν;

Γι αυτό βασική μας προτεραιότητα είναι να ανοίξουμε διάπλατα τα παράθυρα προς την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Αισιοδοξούμε μέσα από αυτόν τον συνδυασμό να προκύψουν τα νέα στελέχη της αυτοδιοίκησης που ξέρουν να λειτουργούν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας διεκδικώντας ισότιμα αυτό που δικαιούμαστε και στα επόμενα χρόνια.

Στελέχη που θα ξέρουν να σχεδιάσουν το επόμενο ΕΣΠΑ.

Φίλοι και φίλες,

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιανόητη αντίφαση.

Αυτή η διοίκηση που δεν αξιοποίησε το τωρινό ΕΣΠΑ,

που δεν έριξε στην αγορά ούτε ένα ευρώ από τα 520 εκ. € του τωρινού ΕΣΠΑ,

αυτή η διοίκηση λοιπόν σχεδιάζει τον επόμενο ΕΣΠΑ, της περιόδου 2021-2027.

Θα την εμπιστευθούμε;

Γιατί διεκδικούμε την περιφέρεια;

Μέσα από τη θητεία μου ως Δήμαρχος αναγνωρίζω τις δυσκολίες που μπορεί να έχει μία πόλη αλλά και τα πλεονεκτήματά της. Πώς μπορεί να αναπτύξει περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες και αποτελεσματικές δράσεις και υπηρεσίες αλλά και πώς μπορεί να βελτιώσει τα κακώς κείμενα. Όπως νοικοκυρέψαμε τον Δήμο έτσι θα νοικοκυρέψουμε την Περιφέρεια. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη των Δήμων, με τη καλύτερη δυνατή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και συνολικά όλης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Στόχος είναι να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει για την Περιφέρειά μας.

Τις τελευταίες εβδομάδες που η εκστρατεία μου με έφερε πολύ κοντά σε περιοχές πανέμορφες της ΑΜΘ, και ευχαριστώ τον κόσμο για την φιλοξενία του.

Η Περιφέρεια σε Δράση θέλει να βάλει την περιφέρεια σε κίνηση, ώστε να φτάσει ψηλά ακολουθώντας τους εξής άξονες:

  • Εργασία: Τόπο στην επόμενη γενιά. Καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού. Πως; Μέσω δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από την υψηλότερη απορρόφηση κονδυλίων, Ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής, Ενίσχυσης εισοδήματος πολιτών μέσω έργων στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της τουριστικής ανάπτυξης.Μείωση της ανεργίας και τη μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού.Στηρίζουμε τους νέους στον αγώνα τους για μόρφωση και προκοπή.

 

  • Υγεία: Διαμορφώνουμε τον Υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας και σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ διενεργούμε επιδημιολογικές έρευνες.Διεκδικούμε να αναλάβουν οι Περιφέρειες την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αναβαθμίζουμε τους μηχανισμούς πρόληψης.Απλώνουμε δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

 

  • Αγροτική ανάπτυξη: Διαχείριση των βοσκοτοπιών και εξυπηρέτηση αγροτών. Πως; Διευκόλυνση δημιουργίας συνεργασιών προς όφελος των αγροτών, διεκδίκηση για την παροχή κινήτρων αξιοποίησης εύφορης γης. Δεν γίνεται να ζουν οι συμπολίτες μας με 3000€ το χρόνο (καπνά). Επαναφορά της επιδότησης των επιχειρήσεων με τρόπο που να μην αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία, την ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνός, κεράσι, σπαράγγι κά),

 

  • Τεχνολογία και Ανάπτυξη: Αποτελεσματική διασύνδεση τριτοβάθμιας, και όχι μόνο, εκπαίδευσης, των ερευνητικών μας κέντρων ώστε να βοηθήσει τόσο τον αγρότη για την πιο αποτελεσματική διαχείριση του χωραφιού του, αλλά και αξιοποιώντας τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας ενθαρρύνοντας τη δημιουργία «έξυπνων» χωριών και πόλεων. Τρόπος  να ξεφύγει η περιφέρεια, η ύπαιθρος  από απομόνωση τη γεωγραφική λόγω των βουνών και εξασφάλιση στους κατοίκους συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

 

  • Υποδομές και περιβάλλον: Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος του ανθρώπου. Ακούμε για αρδευτικά έργα και φράγματα. Ήρθε καιρός να ολοκληρωθούν με λύσεις αποτελεσματικές, προσοδοφόρες και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Αξιοποίηση ενέργειας φυσικού αερίου- Θερμοκήπια με το φυσικό αέριο. Θέλουμε και διεκδικούμε αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και νέο χωροταξικό σχέδια αειφόρου ανάπτυξης.

Οι υποδομές διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών και αποτελούν το υπόβαθρο της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, για την οποία σχεδιάζονται από τώρα μεγάλες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην Κοινωνική Πολιτική και την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.

 

  • Τουρισμός: Η ΑΜΘ έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στον κλάδο αυτό. Καιρός είναι η αυτοδιοίκηση να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάπτυξη αυτή. Πως; Θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την περιφέρεια, στόχος είναι η δημιουργία ενός brandname διατηρώντας την κουλτούρα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία, τον φυσικό μας πλούτο -θερμές πηγές, Ιαματικά λουτρά, πηλοθεραπευτήριο, λασπόλουτρο, αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων- μας αλλά και κάνοντας ένα βήμα επιπλέον προωθώντας τον εναλλακτικό τουρισμό, την άθληση και το βουνό -περιπατητικές διαδρομές.

Και φυσικά θα αγωνιστούμε για:

  1. Αξιοποίηση τοπικών πόρων με τη συμμετοχή των κατοίκων της Περιφέρειας και με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες.
  2. Τη διάχυση των αποτελεσμάτων σε όλη την περιφέρεια
  3. Ισόρροπη ανάπτυξη ορεινής και πεδινής περιοχής
  4. Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού (πανεπιστήμια) 2 Πανεπιστήμια με έμπειρο επιστημονικό και στελεχικό προσωπικό
  5. Παραγωγή πλούτου σε όλα τα επίπεδα
  6. Ο κάτοικος της περιοχής μας αποκτά ρόλο, αποκτά φωνή, γίνεται συμμέτοχος στις αποφάσεις.
  7. Ξεκινάμε δράσεις που αξιοποιούν τους τοπικούς πόρους με τη συμμετοχή των κατοίκων της Περιφέρειας και με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες.
  8. Δημιουργούμε συνεργατικό κλίμα βασισμένο στο κοινό όραμα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Και συμπολίτες μου! Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό! Ενέργειες έχουν γίνει από περιφέρειες στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Πού ήταν τη διοίκηση της ΑΜΘ? Μήπως δεν γνωρίζει? Μήπως κουράστηκε και δεν μπορεί άλλο? Που είναι τα τελευταία χρόνια που ο τόπος μας το έχει περισσότερο ανάγκη, τέτοιες ενέργειες ανάδειξης, ανάπτυξης, βελτίωσης του τρόπου ζωής μέσω άλλων, εναλλακτικών μορφών? Πού είναι οι παροχές που πρέπει να παρέχει ένα δημοκρατικό κράτος να εξασφαλίζει?

Αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της ερήμωσης, τα παιδιά μας φεύγουν, δεν βρίσκουν δουλειά, εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Γιατί? Σας ρωτώ: Μπορεί η Περιφέρεια να συμβάλει στην αναστροφή αυτού του φαινομένου? Ναι μπορεί. Η πατρίδα μας είναι όμορφη με εξαιρετικές προοπτικές! Ήρθε η ώρα να τις αξιοποιήσουμε. Να σηκώσουμε τα μανίκια και Πάμε την Περιφέρεια Ψηλά, με έργο, με Δράση!

Δεσμευόμαστε, από αύριο κιόλας, ότι η περιοχή μας δεν θα έχει πια αυτή τη θλιβερή πρωτιά αλλά μια πρωτιά ως παράδειγμα προς μίμηση.

Ευκαιρία εκμετάλλευσης της γεωπολιτικής θέσης. Δεν είναι μια περιοχή στα άκρα της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου, αλλά στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και πολλών θαλασσών, μέσα στο επίκεντρο των εξελίξεων, μπορεί να έχει ένα σοβαρό και δυναμικό ρόλο στην εξέλιξη της περιοχής.

Η Περιφέρεια σε Δράση:

Αλλάζει την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με Ανάπτυξη, Όραμα, Στόχους και Διεκδικήσεις που θα κατακτήσουμε, χωρίς στερεότυπα, χωρίς μικρότητες, χωρίς ανταγωνισμό, με Συνεργασία, πάθος για δουλειά και πάνω από όλα αγάπη για τον συμπολίτη.

 

Η επιλογή είναι δική σου

Διαβάστε επίσης