Κριτική- Καταγγελίες- Απορίες- Απαντήσεις

 Κριτική- Καταγγελίες- Απορίες- Απαντήσεις

Μια πολυθεματική συνέντευξη μας παραχώρησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Παππάς το πρωί της Πέμπτης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε ζητήματα όπως η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το προσφυγικό θέμα, η ΒΦΛ, οι προκηρύξεις της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη μεταφορά των προσφύγων κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ο Λεωνίδας Παππάς μας είπε:

«Τη Δευτέρα πραγματοποιήσαμε μια θλιβερή συνεδρίαση που θα αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Η διοίκηση σπατάλησε τρεις περίπου ώρες, ίσα ίσα για να δείξει σε ορισμένους κατοίκους του συλλόγου Περιγιαλίου ότι δήθεν είναι πιο κοντά τους από ότι οι άλλες παρατάξεις. Το υποκριτικό είναι ότι εδώ και 2 – 3 μήνες που διαδραματίζεται το πρόβλημα, η διοίκηση όχι μόνο δεν έχει προτείνει κάποια λύση αλλά δεν έχει καν αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ώστε να λυθεί το θέμα.

Οι κάτοικοι έχουν έναν εύλογο προβληματισμό. Τον οποίον και θα είχαν οι κάτοικοι των περισσοτέρων περιοχών. Ο προβληματισμός προφανώς δεν πηγάζει από τον αριθμό των 250 προσφύγων που εμείς λέμε ότι δεν έχουν και ούτε θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως γεννήθηκε από την πολιτική μιας αναξιόπιστης κυβέρνησης. Ο προβληματισμός σχετίζεται με το γεγονός υλοποίησης της λεγόμενης προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου.

Η πρώτη πτυχή του προβλήματος εστιάζεται στη διαπίστωση ότι κανείς πραγματικά δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί στους κατοίκους οποιασδήποτε περιοχής πως οι 250 θα παραμείνουν τόσοι, εάν η Τουρκία ανοίξει την κάνουλα και λόγω ροών ο αριθμός φτάσει στους 1.000 ή 1.500 ανθρώπους. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι η λεγόμενη προσωρινή εγκατάσταση θα παραμείνει έτσι.

Η έτερη πτυχή όμως εστιάζεται στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι. Η Καβάλα που έχει προσφυγικό παρελθόν φιλοξενεί ψυχές και ειδικά μικρά παιδιά, τα οποία ζουν σε συνθήκες που δεν αξίζουν ούτε σε ζώα. Η δήμαρχος επομένως, που εδώ και μήνες γνωρίζει πως το πρόβλημα θα μεταφερθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, όφειλε να είχε προτείνει μια βιώσιμη λύση. Κάτι όμως που δεν έπραξε».

Διαπιστώνοντας τις ευθύνες της δημάρχου για το προσφυγικό πρόβλημα, ο Λεωνίδας Παππάς παρατήρησε:

«Να θυμίσω, ότι όλοι οι καβαλιώτες, πιθανότατα και οι κάτοικοι του Περιγιαλίου, επέδειξαν τη φιλότιμη προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στο χρόνο που έπρεπε. Όταν λοιπόν ως διοίκηση γνωρίζεις πως η κυβέρνηση δε θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, τότε πρέπει να εκδηλώσεις μια πρωτοβουλία. Αντιθέτως, η διοίκηση προσπάθησε να φανεί καλή έναντι των κατοίκων ενώ επί της ουσίας δεν πρότεινε το παραμικρό. Η διοίκηση έχει το καρπούζι έχει και το μαχαίρι.

Τόσο ως παράταξη της Ανοιχτής Πόλης, όσο και ως φυσικά πρόσωπα έχουμε πολλές φορές αναφέρει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και την ανάγκη αντιμετώπισής τους με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Κατανοούμε όμως κι εμείς τον προβληματισμό των κατοίκων του Περιγιαλίου. Ομολογουμένως, μεταξύ των κατοίκων που βρέθηκαν στη συνεδρίαση συμπεριλαμβάνονταν και άτομα με τις μπλούζες της Πατριωτικής Κίνησης, ίσως λοιπόν αυτά να τροφοδότησαν το κλίμα φόβου».

Μιλώντας ειδικότερα για τη στάση που τηρεί η παράταξη Ανοιχτή Πόλη και την άποψη που θα παραθέσει εάν χρειαστεί εκ νέου, ο κ. Παππάς σημείωσε:

«Η συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας διόλου απίθανο να θρέφει κάποιες ακραίες δεξιές λογικές της διοικούσας παράταξης του δήμου Καβάλας. Το θέμα της προσφυγικές μετεγκατάστασης είναι υπαρκτό πρόβλημα κι οφείλουμε να το εξετάζουμε και από τις δύο πλευρές του. Δε συμμετείχαμε λοιπόν σε ένα θέατρο όπου ξανατέθηκε σε ψηφοφορία ένα θέμα για το οποίο και θέση είχαμε πάρει ως παράταξη και είχαμε ψηφίσει σχετικά.

Η δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του σώματος προκειμένου να συζητηθούν πιθανά μέτρα και κινητοποιήσεις για την αποτροπή της προσωρινής μετεγκατάστασης των προσφύγων. Η λογική να κλείσουμε τις πόρτες του στρατοπέδου ώστε να μην εισέλθουν πρόσφυγες που ζουν στις άθλιες συνθήκες ενός καταυλισμού δε με βρίσκει σύμφωνο. Είναι ωστόσο ένα θέμα που θα το συζητήσουμε ως παράταξη, θα εξετάσουμε λύσεις και στο τέλος θα αποφασίσουμε τη δική μας πρόταση. Η Ανοιχτή Πόλη διαθέτει τη δική της άποψη κι επιπλέον θεωρεί πως η δημοτική αρχή οφείλει να προτείνει μια πιο πρόσφορη λύση».

Ο Λεωνίδας Παππάς στη διάρκεια της συνεντεύξεώς του αναφέρθηκε και στο θέμα της ΒΦΛ, στην πρωτοβουλία της δημάρχου και στο γεγονός ότι προσφάτως συνέφαγε με το Ν. Μπεχράκη, τονίζοντας:

«Και στο πρόβλημα της ΒΦΛ η διοίκηση του δήμου παρακολουθεί το θέμα εκ του μακρόθεν. Η δήμαρχος ως Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας της λες και το πρόβλημα δεν αφορά όλη την πόλη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ απεργών κι εργαζομένων. Προς το παρόν οι αντιδράσεις καταλάγιασαν λόγω των εξελίξεων και των συναντήσεων στην Αθήνα. Εκτιμώ ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα γίνουν πιο έντονα και πιο σοβαρά.

Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος επεισοδίων που ίσως ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Γι’ αυτό η δήμαρχος θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία διότι είναι η πρώτη πολίτης της Καβάλας κι άρα η θέση της δεν είναι μόνο στις χαρές και στα πανηγύρια αλλά και στις ευθύνες. Το θέμα εκκρεμεί επί δίμηνο κι όμως η δήμαρχος δεν ανέλαβε πρωτοβουλία συναντήσεώς της με τον ιδιοκτήτη της ΒΦΛ. Μαθαίνω ότι προσφάτως σε γνωστό ουζερί της πόλης συνέτρωγε με τον κ. Μπεχράκη, τον υποτιθέμενο εργοδότη της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Του ζήτησε άραγε να σοβαρευθεί και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα της βιομηχανίας; Η δήμαρχος οφείλει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα».

Μιλώντας για τα πεπραγμένα της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ο Λεωνίδας Παππάς πρόσθεσε: «Όπως τονίσθηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας, αρνητικό είναι το θέμα που προέκυψε σε σχέση με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και με την προκήρυξής της, μέσω της οποίας δίνεται ποσό 45.000 ευρώ σε επαγγελματίες της Δράμας για υπηρεσίες ηχοληψίας. Όταν ρωτήθηκε η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, απάντησε ότι η δαπάνη ήταν μεγάλη κι άρα απαιτούνταν προκήρυξη. Ποτέ τα τελευταία δύο χρόνια σε περιπτώσεις ευθείας αναθέσεως της διοικήσεως Τσανάκα δεν ασκήσαμε κάποιον έλεγχο, αφού τα χρήματα διοχετεύονται σε καβαλιώτες επαγγελματίες.

Έπρεπε η πρόεδρος να βρει μια πρόσφορη λύση και εν ανάγκη να προχωρήσει σε 2 – 3 μικρότερες αναθέσεις προκειμένου και το παραπάνω ποσό να δοθεί σε ντόπιους επαγγελματίες. Στις σημερινές δύσκολες εποχές είναι αδιανόητο να δίνονται τόσα χρήματα σε επαγγελματίες της Δράμας.

Υπερβολικό επίσης μου φαίνεται το ποσό των 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ που επρόκειτο να δαπανηθεί για δεξίωση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στα μέλη της UNESCO που θα ψήφιζαν για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων προς ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Βεβαίως, λόγω του σκοπού της δεξιώσεως όλοι κάνουν μια υποχώρηση. Πρόβλημα είναι επίσης και το γεγονός ότι η εταιρεία η οποία ανέλαβε με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση της δεξιώσεως δεν είναι καβαλιώτικη. Υποτίθεται ότι η διοίκηση προασπίζει τα καβαλιώτικα συμφέροντα, αντ’ αυτού όμως οι λογικές και οι πρακτικές της λειτουργούν αντίθετα».

Παρόμοιες ευθύνες καταλόγισε ο κ. Παππάς στη διοίκηση του δήμου και για τη διανομή αθλητικού υλικούς σε τοπικές ομάδες, επισημαίνοντας: «Προ δύο – τριών μηνών υπήρξε χορηγία αθλητικού εξοπλισμού από τη διοίκηση προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες των ερασιτεχνικών κατηγοριών. Η χορηγία ήταν χρήσιμη και σκόπιμη. Το ερώτημα όμως είναι από πού έγινε η προμήθεια του διανεμημένου εξοπλισμού και με ποιους όρους; Σ’ εμένα φτάνουν συγκεχυμένες πληροφορίες από ντόπιους επαγγελματίες ότι η προμήθεια ανατέθηκε εκτός Καβάλας».

Ο Λεωνίδας Παππάς ολοκλήρωσε τη ραδιοφωνική συνέντευξή του προχωρώντας στην ακόλουθη καταγγελία: «Πληροφορούμε αν και δε θέλω να το πιστέψω, ότι τόσο πέρσι όσο και φέτος γιος δημοτικού συμβούλου της κ. Τσανάκα έχει απασχοληθεί με δίμηνες και τετράμηνες συμβάσεις στο δήμο Καβάλας και στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, χωρίς καν να είναι άνεργος. Παρά την τεράστια ανεργία της Καβάλας δεν είναι πρέπον συγγενικά πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων να καταλαμβάνουν θέσεις άλλων ανέργων, πολύ περισσότερο εάν ο απασχολούμενος έχει τη δική του επαγγελματική δραστηριότητα που του αποφέρει μεροκάματο.

Εκτός των άλλων τίθεται και ζήτημα νομιμότητας αφού οι απασχολούμενοι με συμβάσεις οφείλουν να διαθέτουν και κάρτα ανεργίας. Σε όσους μου μετέφεραν την πληροφορία εγώ διατύπωσα την επιφύλαξή μου. Ωστόσο αναμένω τη διάψευση από τη διοίκηση ή την επιβεβαίωση».

Διευκρινίσεις Σιμιτσή για την πρόεδρο της κοινότητας Κρηνίδων

Απάντηση επί των απαντήσεων της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα έδωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ και ο προκάτοχός της Κωστής Σιμιτσής, εστιάζοντας στην παρατήρηση ότι κι επί της δικής του διοικήσεως απασχολούνταν πρόεδρος της τοπικής κοινότητας των Κρηνίδων σε δημοτικές υπηρεσίες. Ο κ. Σιμιτσής ειδικότερα υπογράμμισε:

«Από το 2001 και έπειτα δύο άτομα ανέλαβαν τα καθήκοντα στην προεδρική θέση του τοπικού συμβουλίου Κρηνίδων. Ο Θανάσης Κορκοτίδης, άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, που έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσε να δουλέψει. Μετά την παραίτησή του λόγω συμφωνίας, τα καθήκοντα ανέλαβε η Μελίνα Χειμώνα που ουδέποτε θυμάμαι να είχε υπαλληλική ιδιότητα. Κανένα άλλο άτομο δε χρημάτισε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.

Η δήμαρχος θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα με το νυν πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Κρηνίδων Όμηρο Κυριακίδη τον οποίον και απασχολούσε επί εξάμηνο. Θα πρέπει επίσης να ερευνήσει και τη νέα καταγγελία του κ. Παππά. Παρόμοια θέματα θα πρέπει να τα ελέγχει προσεκτικά η διοίκηση ώστε να μη σκανδαλίζει τους δημότες».

Διαβάστε επίσης