Η δήμαρχος απάντησε στο Λεωνίδα Παππά

 Η δήμαρχος απάντησε στο Λεωνίδα Παππά

Τις ραδιοφωνικές απαντήσεις της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα αναζητήσαμε το πρωί της Πέμπτης στα όσα θέματα έθεσε μέσω της συνεντεύξεώς του ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Λεωνίδας Παππάς. Ειδικότερα για το προσφυγικό ζήτημα και τη μετεγκατάσταση στο στρατόπεδο η δήμαρχος δήλωσε:

«Αναρμόδιος είναι ο κ. Παππάς να μιλήσει για το θέμα των προσφύγων διότι δεν έχει ασχοληθεί με τη φυσική του παρουσία, ενώ απουσίαζε και από όλες τις συνεδριάσεις του σώματος όπου συζητήθηκαν τα θέματα των προσφύγων. Εάν γνώριζε ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα παραβρίσκονταν και οι κάτοικοι του Περιγιαλίου μάλλον δε θα προσέρχονταν. Μάλιστα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συζήτησης αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Να θυμίσω ότι εγώ κατέθεσα πρόταση για τους πρόσφυγες που όμως ο κ. Παππάς δεν την άκουσε διότι απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Δεν επιθυμούμε τη δημιουργία γκέτο στην πόλη αλλά θέλουμε την κατανομή των εξήντα οικογενειών και στους υπόλοιπους δήμους της περιφερειακής ενότητας. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν ακόμη κι ενδοσχολικά γκέτο με την έναρξη της διδακτικής χρονιάς. Δυστυχώς οι αποφάσεις ελήφθησαν βιαστικά και πάλι δαπανούνται αδίκως χρήματα. Οι κάτοικοι της περιοχής, μου πρότειναν να μην παρέχω νερό στους πρόσφυγες, κάτι αδιανόητο αφού δεν μπορώ να στερήσω από τους πρόσφυγες ένα κοινωνικό αγαθό.

Εκείνο που προσπαθώ να πράξω είναι να προλάβω το άνοιγμα της βορεινής πύλης του στρατοπέδου, διότι από εκεί θα βγαίνουν απευθείας στη γειτονιά. Η πρόταση της διοικήσεως είναι η τοποθέτηση μιας προσφυγικής οικογένειας ανά γειτονιά. Τότε κανείς δε θα αντιδράσει και μάλιστα είμαι βέβαια ότι οι κάτοικοι θα βοηθήσουν».

Για την προκήρυξη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σχετικά με τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις που ανατέθηκαν εκτός Καβάλας, η δήμαρχος απάντησε: «Η κ. Ιωσηφίδου εξήγησε ξεκάθαρα ότι λόγω της πληθώρας των εκδηλώσεων έχει εξαντληθεί το περιθώριο των απευθείας αναθέσεων κι επομένως στο εξής επιβάλλεται να προκηρύσσουμε διαγωνισμούς. Προτιμούσαμε τις απευθείας αναθέσεις, έστω κι αν ορισμένοι τις θεωρούν πονηρές, επειδή τα χρήματα διοχετεύονται και διανέμονται στους ντόπιους επαγγελματίες. Το ποσό των 40.000 ευρώ όμως είναι ο προϋπολογισμός όλων των εκδηλώσεων έως το τέλος του έτους.

Για τις τέσσερις συναυλίες, ενταγμένες στο φεστιβάλ COSMOPOLIS, μακάρι να διέθεταν οι καβαλιώτες επαγγελματίες τα κατάλληλα ηχητικά συστήματα προκειμένου να τις αναλάβουν. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες όπως ο Μικρούτσικος και ο Χαρούλης αναγκάζονται να φέρουν το δικό τους ηχητικό εξοπλισμό, διότι οι καβαλιώτες επαγγελματίες δυστυχώς δε μπορούν να τους καλύψουν τεχνικά. Μάλιστα, ο ειδικής κατηγορίας επαγγελματίας της Δράμας που ανέλαβε την κάλυψη είναι ο ίδιος που καλύπτει το καρναβάλι και τις γιορτές της παλιάς πόλη στη Ξάνθη, καθώς και τη διοργάνωση της Ονειρούπολης. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας πάντως δε θα λάβει το συνολικό ποσό των 40.000 ευρώ αλλά μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις συναυλίες. Αδίκως λοιπόν ξεσηκώθηκαν οι καβαλιώτες».

Σχετικά με τα προβλήματα της ΒΦΛ η δήμαρχος ξεκαθάρισε: «Εξαρχής είχα επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Μπεχράκη, ο οποίος μου απαντούσε κατηγορηματικά ότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί. Για την πρόσφατη συνάντησή μας, απλά εγώ έτυχε να γευματίζω σε κάποιο κατάστημα και ο κ. Μπεχράκης περνώντας με είδε και σταμάτησε, κάθισε μαζί μου και συζητήσαμε όλες τις νεότερες εξελίξεις. Πρωτοβουλία για τη ΒΦΛ έχω πάρει πολύ νωρίτερα από ότι φαντάζεται κανείς και συναντήθηκα με την προηγούμενη διοίκηση του σωματείου, με τη νυν διοίκηση και με τους συνταξιούχους. Ενώπιον των συνταξιούχων μάλιστα είχα τηλεφωνήσει στο βουλευτή Δ. Εμμανουηλίδη ζητώντας του να ορίσει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου εργασίας, αλλά στη συνέχεια με παραγκώνισαν οι ίδιοι οι πολιτικοί που κανόνισαν τις τριμερείς συναντήσεις.

Οι μνημονιακές νομοθεσίες δεν επιτρέπουν την εύκολη ανατροπή των δεδομένων. Η λύση του προβλήματος θα πρέπει να είναι πολιτική, απευθείας από την κυβέρνηση. Πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος οι εργαζόμενοι θα ξεγελαστούν από πολλές πλευρές. Ο δήμος κρατά ως ατού στα χέρια του την άδεια χρήσης της γης, η περιφέρεια κρατά στα χέρια της τις άδειες βιομηχανικής λειτουργίας και οι βουλευτές κρατούν στα χέρια τους την ΚΥΑ για το φυσικό αέριο που επιτρέπει ακόμη και παζάρια. Η λύση όμως του προβλήματος θα έρθει από την κυβέρνηση. Εγώ ασκώ πιέσεις προς την κατεύθυνση του κ. Μπεχράκη λόγω ιατρικής ιδιότητας του αδελφού του. Οτιδήποτε μου ζήτησαν πάντως οι εργαζόμενοι εγώ βεβαίας τους τα παρείχα».

Η Δήμητρα Τσανάκα κλήθηκε να απαντήσει και στην καταγγελία, ότι γιος δημοτικού συμβούλου της παράταξής της δούλεψε ως εποχικός υπάλληλος στο δήμο και στο Πηλοθεραπευτήριο. Επ’ αυτού μας είπε: «Δε γνωρίζω το θέμα αλλά σίγουρα θα το ερευνήσω. Να θυμίσω όμως στον κ. Παππά ότι η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρηνίδων επί της δικής τους διοικήσεως δούλευε στο Πηλοθεραπευτήριο. Καλό είναι να θυμάται κάποια πράγματα πριν επιδίδεται σε κορώνες».

Τέλος, η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το cocktail party που έπρεπε να οργανωθεί στο πλαίσιο της ψηφοφορίας από την UNESCO στην Κωνσταντινούπολη, ήταν απαίτηση του υπουργείου πολιτισμού. Προσκεκλημένα ήταν τα διακόσια άτομα της UNESCO που συμμετείχαν στις ψηφοφορίες. Είθισται κάτι ανάλογο να γίνεται κάθε φορά από τις υποψήφιες χώρες, επειδή όμως το ελληνικό δημόσιο δε δικαιούται να πληρώνει τις τουρκικές επιχειρήσεις, το βάρος μετακαλείται στο δήμο. Μάλιστα, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη δώδεκα κάσες με κρασιά της περιοχής μας που θα σερβιριστούν στο cocktail party. Ο δήμος θα πληρώσει την εταιρεία που ανέλαβε τη διοργάνωση κι εκείνη με τη σειρά της θα πληρώσει τις λεπτομέρειες του cocktail party.

 

Διαβάστε επίσης