Κύριοι και κυρίες της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής της Καβάλας,
Ή εγώ έχω τελείως λανθασμένα τον όρο «ανάπτυξη» – σε σχέση με την ποιότητα ζωής – στο μυαλό μου, ή εσείς έχετε ξεχάσει τη σημασία του.
Η Καβάλα, πέρα από μια τουριστική πόλη, είναι πρώτα απ’ όλα μια επαρχιακή πόλη. Και σαν τέτοια θα έπρεπε, θεωρητικά τουλάχιστον, να προσφέρει σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Αυτό σημαίνει διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα: μικρές αποστάσεις, μειωμένη κίνηση-μποτιλιάρισμα, σημαντικό πράσινο, πάρκα και υποδομές για παιδιά και μεγάλους, και άλλα πολλά.
Κι εσείς τι έχετε καταφέρει ως τώρα; Να δυσκολεύετε ολοένα και περισσότερο τη καθημερινότητα των Καβαλιωτών. Όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων, κύριοι «αρμόδιοι για τις αποφάσεις», κάνουμε καθημερινά 30 και 40 λεπτά να βρούμε πάρκινγκ για να πάμε στις δουλειές μας, όταν η κίνηση στους δρόμους – με τις πεζοδρομήσεις και τις απαγορεύσεις στάθμευσης – γίνεται αφόρητη, όταν όπου κι αν γυρίσεις βλέπεις εκνευρισμένους πολίτες, τότε μας αφαιρείτε το πλεονέκτημα που υποτίθεται πως έχει μια επαρχιακή πόλη: ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.
Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά, έχουμε κερδίσει και μια… παγκόσμια πρωτιά. Στην Καβάλα, ακόμη και οι μοτοσικλέτες, συμμετέχουν με ζήλο στην αναζήτηση στάθμευσης!
Θα ήθελα κάποιος αρμόδιος να μου απαντήσει υπεύθυνα: Πόσες θέσεις στάθμευσης έχουν εξαφανιστεί τη τελευταία τριετία από την πόλη; Αλήθεια, αν κάποιος ξέρει, παρακαλώ ας μου πει.
Η οδός Κασσάνδρου τελείωσε, ένα κομμάτι της Βενιζέλου τελείωσε, η Κουντουριώτου σχεδόν τελείωσε, η Ομόνοια γέμισε χώρους φορτοεκφόρτωσης, και επειδή περίσσευε μάλλον χώρος, κάνατε και μια πιάτσα ταξί!
Τα ανοίκιαστα μαγαζιά αυξάνονται, κι εσείς στο μόνο που εστιάζετε είναι ο τουρισμός. Φυσικά και είμαστε σε πλεονεκτική θέση, αφού παρουσιάζουμε μεγάλη επισκεψιμότητα, φυσικά και η αγορά της πόλης δουλεύει τους καλοκαιρινούς μήνες από αυτόν, αλλά οι Καβαλιώτες ζουν και τους 12 μήνες του χρόνου εδώ.
Κι αφού έθιξα και τον τουρισμό, ακόμη και σε κάτι στο οποίο δείχνετε να επενδύετε, ακόμη κι εκεί, κάνετε πράγματα αντιφατικά! Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, κλείσατε ολόκληρο διπλό – και επί δύο χρόνια με ελλιπή φωτισμό – ρεύμα, σε ολόκληρο το δρόμο από τον Μπάτη μέχρι το Παληό! Έναν δρόμο ο οποίος έχει ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση, κυρίως το καλοκαίρι με όλον αυτόν τον τουρισμό, αφού ο κόσμος – εκτός των μονίμων κατοίκων – τον χρησιμοποιεί συνεχώς για τις παραλίες και τα τουριστικά θέρετρα!
Έχετε δηλαδή -με μαεστρία- καταφέρει να δημιουργήσετε μποτιλιάρισμα, ακόμη και εκεί που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να υπάρξει!
Ένας που αγαπά τα παιχνίδια συνομωσίας ή/και το χιούμορ, θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι έχουμε γίνει κομμάτι κοινωνικού πειράματος για το πόσα μπορούμε να ανεχτούμε μέχρι να “σκάσουμε”! Και άραγε πόσο ακόμη χρόνο έχουμε μέχρι να ξεχειλίσει το ποτήρι;! Ακόμη να ξεχειλίσει;
Η ανάπτυξη ενός τόπου, νομίζω, στοχεύει και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του. Καλά και τα πολιτιστικά, καλός κι ο τουρισμός, καλοί οι κόμβοι και οι πλατείες -οι τσιμεντένιες πλατείες για την ακρίβεια- αλλά εδώ πρόκειται για την καθημερινότητα μας και την ποιότητα της ζωής μας.
Βέβαια, ποια είμαι εγώ για να κρίνω; Εγώ λοιπόν, είμαι μια επαγγελματίας της πόλης, που αποφάσισα μετά τις σπουδές μου να επιστρέψω και να δραστηριοποιηθώ στην πόλη μου και όχι να φύγω εκτός! Δυστυχώς όμως, όσα θετικά βάρυναν τη ζυγαριά για αυτή μου την απόφαση, εξανεμίζονται συνεχώς!
Αναστασία Πατέλη

