Κυψέλη καλής μουσικής και πολιτιστικών δρώμενων: Ο Μίλτος και η Κατερίνα σας καλούν στο Sante Bar

 Κυψέλη καλής μουσικής και πολιτιστικών δρώμενων: Ο Μίλτος και η Κατερίνα σας καλούν στο Sante Bar

Το μπαρ SANTE βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας κι επί της οδού Ερυθρού Σταυρού και λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στις αρχές Νοέμβρη του 2023 τη διεύθυνση του καταστήματος ανέλαβε ο Μίλτος Παραδέλης και η σύζυγός του Κατερίνα Ρούση. Στη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για το επιχειρείν, ο Μίλτος και η Κατερίνα τόλμησαν να αναλάβουν τα ηνία ενός μπαρ, ύστερα από ώριμη σκέψη κι αφού προέκυψε η ευκαιρία που αναζητούσαν. Άδραξαν λοιπόν αυτή την ευκαιρία και άρχισαν με ενθουσιασμό την ενασχόλησή τους.

Μιλώντας για το τόλμημα, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο Μίλτος Παραδέλης έκανε λόγο για θετικά μηνύματα. Το SANTE ήταν ήδη ένα έτοιμο σημείο ψυχαγωγίας στο κέντρο της πόλης.

Έτσι οι νέοι ιδιοκτήτες φροντίζουν να προσθέτουν τις δικές τους προσωπικές, ξεχωριστές πινελιές όχι μόνο στο χώρο αλλά και σε επίπεδο μουσικών επιλογών. Σκοπός του Μίλτου και της Κατερίνας είναι να καταστήσουν το κατάστημα ένα επίκεντρο πολιτιστικών δρώμενων στην πόλη, πέρα από την προσφορά διασκέδασης στο κοινό.

Το προφίλ του μαγαζιού βασίζεται στην καλή μουσική. Η γκάμα των επιλογών περιλαμβάνει Soul, Funk, Jazz, Surf,RockandRoll, Rockabilly, καθώς και πολλά ακόμη μουσικά είδη. Επίσης λειτουργεί ως μουσική σκηνή στην οποία φιλοξενούνται μπάντες στο πλαίσιο ζωντανών εμφανίσεων.

Σε εβδομαδιαία βάση (Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο) οι θαμώνες μπορούν να απολαύσουνκαι επιλεγμένους δισκοθέτες. Στο ερώτημα εάν υπάρχει ανάλογο κοινό στην Καβάλα που να μπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο κατάστημα, ο Μίλτος έδωσε θετική απάντηση. Αυτό το δεδομένο το γνώριζαν ήδη οι ιδιοκτήτες, ως πελάτες άλλων ντόπιων καταστημάτων, έχοντας μελετήσει το κοινό που προτιμά τα καλά μουσικά ακούσματα.

Δεν είναι εύκολο για ένα κατάστημα που δραστηριοποιείται στο κέντρο και προσφέρει μουσική, να διαχειρίζεται το θέμα των περίοικων και την ενδεχόμενη ενόχλησή τους. Ούτε το SANTE έχει γλιτώσει από τις καθιερωμένες καταγγελίες για διατάραξη της ησυχίας.

Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να τηρούν πάντα τη νομιμότητα, προσπαθούν να στέκονται το δυνατόν πιο διακριτικοί και να σέβονται τα προβλεπόμενα ωράρια. Ακόμη κι έτσι όμως το φαινόμενο των καταγγελιών είναι συχνό κι επαναλαμβανόμενο. Θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των ιδιοκτητών από τους τοπικούς φορείς είναι καλή και βασισμένη στην κατανόηση.

Πέρα από το μουσικό κομμάτι του SANTE, ο Μίλτος και η Κατερίνα πραγματοποιούν επαφές, προκειμένου στο χώρο τους να φιλοξενηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής.

Οι ιδιοκτήτες του SANTE απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση στην καλλιτεχνική και εικαστική κοινότητα της Καβάλας, ώστε να της προσφερθεί μια ζεστή και φιλόξενη στέγη για την παρουσίαση των δημιουργιών της.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Για το επόμενο χρονικό διάστημα ο Μίλτος και η Κατερίνα προγραμματίζουν μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων.

*Την Πέμπτη 11 Απριλίου στο SANTE θα φιλοξενηθεί το συγκρότημα DirtyMops από το Βερολίνο. Οι DirtyMops εμφανίστηκαν στην underground μουσική σκηνή του Βερολίνου το 2016. Πρωτόγονοι ρυθμοί σερφ, bell-tone κιθάρες και springreverb ήχοι των νονών του σερφ DickDale, των Ventures και των Surfaris. Μετά από πολυάριθμες συναυλίες σε βρώμικες τοποθεσίες και κάποιες αλλαγές σύνθεσης, ο ήχος και η ενέργειά τους πήραν την τελική τους μορφή όταν ο ντράμερ FabianoFerronato και ο μπασίστας LutherLebtag ενώθηκαν με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Dgee το 2023. Δημιούργησαν ένα μοναδικό στυλ, παραμένοντας με αντισυμβατικό πείσμα στην underground σκηνή. Ένα ενεργητικό μείγμα από surf, garage, grunge και trash. Τους αρέσει το groove, η ενέργειά τους είναι έντονη, οι στίχοι τους καυστικοί και οι εμφανίσεις τους αξέχαστες.Τον Σεπτέμβριο του 2023 οι DirtyMops κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ “TooDirttoCare”. Το δεύτερο άλμπουμ τους θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα κατά την ελληνική περιοδεία τους τον Απρίλιο.

*Την Παρασκευή 19 Απριλίου στο SANTE θα φιλοξενηθεί το σχήμα των BTLS. Μια προσέγγιση γεμάτη σεβασμό μέσα από τα μάτια και την καρδιά των Χρύσα Παπαδοπούλου, Κρίστοφερ Μπάκα, Γιάννη Κανάκη,με τραγούδια των Beatles που έμελλε να καθορίσουν την εξέλιξη της ροκ και ποπ μουσικής.

*Στις 10 Μαΐου θα εμφανιστεί το συγκρότημα DirtyFuse, καταξιωμένο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Dirty Fuse σχηματίστηκαν στα μέσα του 2008 από τον κιθαρίστα Duda Victor και τον ντράμερ Χρήστο Κόγιο, με σκοπό να εξερευνήσουν τον μανιασμένο κόσμο της Surf, Rock `n` Roll και Garage. Με βασικούς συνθέτες τους Duda Victor και Κώστα Φ. (μπάσο). Η μουσική τους “πατάει” στις γερές βάσεις των Dick Dale, Ventures και ξεδιπλώνει τις garage ανησυχίες της. Οι τρεις τους ξεκινούν την περιπλάνηση στα Live bar της Αθήνας και το Μάιο του 2009 συμμετέχουν στη συλλογή Unsigned United, με το Surf Lady. Μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεση τους αλλά πάντα σαν τρίο (μπάσο,κιθάρα, ντραμς) ηχογραφούνε στα μέσα του 2009 τέσσερα κομμάτια (lost riders, look around, perfect device και vu) με τον Παναγιώτη Κοτσιόπουλο στο μπάσο. Το 2010 η μπάντα μεγαλώνει και σ’ αυτήν προστίθενται οι Μάνος Κισαμιτάκης (σαξόφωνο), Γιάννης Δράκος (μπάσο) και Κώστας Μπακούλας (κιθάρα). Το γκρουπ έχει πλέον στα χέρια του το 7″ Lost riders και διάθεση για νέες περιπέτειες. Η μπάντα ξεκίνησε από τον Μάη 2011 και τελείωσε τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου τις ηχογραφήσεις του πρώτου Full-length άλμπουμ. Σημαντικές στιγμές στην πορεία της μπάντας ήταν η εμφάνιση δίπλα στους μυθικούς The Invisible Surfers στις 13 Ιανουαρίου του 2012 και η συμμετοχή τους στο Surfer Joe Summer Festival στις 23 Ιουνίου στο Livorno (Italy). Το 2013 η μπάντα κυκλοφορεί τοτρίτο της άλμπουμ “Surfbetika” (ένα 10“ βινύλιο με 7 ρεμπέτικα κομμάτια σε instro-surf απόδοση), συμμετέχοντας με το κομμάτι Surf Lady στο soundtrack του ντοκυμαντέρ «Welcome to the show (Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου)»

*Το κείμενο βασίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μίλτος Παραδέλης στη ραδιοφωνική εκπομπή «Σαν παλιό ραδιόφωνο» και στον Βαγγέλη Ευαγγελίδη, τη Δευτέρα 1/4/2024 από τη συχνότητα του Ράδιο ΠΡΩΙΝΗ.

Διαβάστε επίσης