• 18 Μαΐου 2024,

Λαμπρή εμφάνιση ΣυνΩΔΗπόρων στο Μέγαρο

 Λαμπρή εμφάνιση ΣυνΩΔΗπόρων στο Μέγαρο

Η Χορωδία της Καβάλας, ειδικότερα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ΣυνΩΔΗπόροι τα κατάφεραν και με το παραπάνω. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασαν το γνωστό αφιέρωμα στο συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Η εκδήλωση που εμπλουτίστηκε σε σχέση με αυτήν που παρακολουθήσαμε την περασμένη Άνοιξη στο «Όσκαρ», είχε δηλαδή περισσότερα τραγούδια για τη χορωδία, έγινε παρουσία του Νότη Μαυρουδή, ενώ σ΄ αυτήν έλαβαν μέρος η Νένα Βενετσάνου και ο Γιώργος Τοσικιάν. Εκεί φυσικά ήταν όλη η Χορωδία των ΣυνΩΔΗπόρων και ο Διευθυντής της Γιάννης Κανάκης.

«Πραγματικά πήγαμε πάρα πολύ καλά», είπε χθες στην εφημερίδα μας ο κ. Κανάκης, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του κόσμου που πάντα προηγούνται. Στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, η μεγάλη του αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι υπήρχε κόσμος που έμεινε απ΄ έξω καθώς σημειώθηκε σολτ  άουτ.

Το θερμό χειροκρότημα στο τέλος επιβεβαίωσε την πετυχημένη εμφάνιση της χορωδίας. Οι κριτικές είναι θετικότατες και η εμφάνιση του Σαββάτου ανοίγει νέους δρόμους για νέες συνεργασίες. Η χορωδία δέχθηκε πολλές προτάσεις οι οποίες είναι υπό συζήτηση. Οι περισσότερες αφορούν την παρουσίαση του ίδιου αφιερώματος σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ η χορωδία έχει και διαφορετικά σχέδια για ένα καινούριο πρόγραμμα, αφιερωμένο στους περισσότερους Έλληνες συνθέτες. Ένα από τα κολακευτικά για τη χορωδία της Καβάλας, κείμενα στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, είναι αυτό που έγραψε η δημοσιογράφος Σοφία Χατζηνικολάου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία». Είναι το ακόλουθο:

«Καλησπέρα σας κύριες και κύριοι, φίλοι και φίλες. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να περάσουμε καλύτερα από το Βελλίδειο. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Πρώτον είμαι εγώ και όχι ο Μητσοτάκης». Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε χθες με τον δικό του τρόπο, ο Νότης Μαυρουδής το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια συναυλία-αφιέρωμα στα 50 χρόνια μουσικής δημιουργίας του ίδιου.

Στην γεμάτη ευήκοα ώτα αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, οι Θεσσαλονικείς είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μελωδίες γεμάτες ιστορία, μελοποιημένα ποιήματα, μουσικές του Μάνου Χατζιδάκη και φυσικά προσωπική δουλειά του Νότη Μαυρουδή και της Νένας Βενετσάνου.

Μια συναυλία-συνομιλία ανάμεσα στους συνθέτες και ερμηνευτές από τη σκηνή μέχρι και τον τελευταίο ακροατή στο θεωρείο. Πάντα με χιούμορ ο Νότης Μαυρουδής παρουσίαζε κάθε ένα από τα κομμάτια του στο κοινό, για να μην μείνει κανείς αμέτοχος στην μία και μοναδική συναυλία του στη Θεσσαλονίκη.

Δύο κιθάρες και καμιά φορά τρεις -όταν είχε το θράσος όπως είπε με χιούμορ η ίδια Νένα Βενετσάνου να πάρει και εκείνη τη κιθάρα στα χέρια της- ήταν αρκετές για να γεμίσουν με τους ήχους τους ολόκληρη την αίθουσα.

Πότε παίζοντας συγχορδίες και πότε καθαρές μελωδίες, πότε χτυπώντας τις κιθάρες με την παλάμη και πότε με τα δάχτυλα για να παράξουν μια μουσική δραματικότητα, ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσικιάν με τις υπέροχες ερμηνείες της Νένας Βενετσάνου απέδειξαν πως μπορούν να ανταγωνιστούν μια ολόκληρη ορχήστρα.

Η συναυλία άνοιξε και έκλεισε με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή που ερμήνευσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο η χορωδία του «Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας» «ΣυνΩΔΗπόροι» υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κανάκη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης