Dark Mode Light Mode

Λευκή Νύχτα 2017: Οι καταναλωτές ικανοποίησαν τους επαγγελματίες

Η Λευκή Νύχτα του 2017 για την αγορά της Καβάλας πέρασε στην ιστορία. Ικανοποίησε τους περισσότερους, είχε απρόοπτο και πρόωρο τέλος λόγω ξαφνικής δυνατής αλλά σύντομης βροχής, ανέβασε κι άλλο τον πήχη ώστε του χρόνου το γεγονός να είναι ακόμη καλύτερο. Ο πολύς κόσμος που στις προηγούμενες Λευκές Νύχτες ήταν στο κέντρο της πόλης, αυτήν την φορά έγινε ακόμη περισσότερος. Η δε ουσιαστική έναρξη των γεγονότων έγινε αφού νύχτωσε. Ήταν μια ξεκάθαρα «ζωντανή» νύχτα στο κέντρο της Καβάλας η οποία μόνο άρχισε τις απογευματινές ώρες. Τα προηγούμενα χρόνια ο κόσμος βιάζονταν να κατέβει στο κέντρο. Φέτος οι περισσότεροι περίμεναν να νυχτώσει. Τότε η ροή αυτοκινήτων και πεζών προς το κέντρο αυξήθηκε. Τότε άρχισε η Λευκή Νύχτα του 2017.

Το κέντρο των εκδηλώσεων και της κίνησης ήταν η οδός Ομονοίας. Από εκεί άρχισαν όλα. Όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος κινούνταν πιο πολύ στους πεζόδρομους (και σε αυτούς του Αγίου Νικολάου). Τα δρώμενα ήταν όλα πετυχημένα ενώ το πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό των τυμπανιστών. Από τον θόρυβο των τυμπάνων ενεργοποιούνταν οι συναγερμοί των παρκαρισμένων αυτοκινήτων ενώ ακριβώς πίσω από τους τυμπανιστές ακολουθούσε κόσμος που παρακολουθούσε στενά κάτι που του άρεζε.

Οι εκδηλώσεις στην οδό Βενιζέλου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η περιοχή έμοιαζε αποκομμένη, απομονωμένη. Η βασική μουσική εκδήλωση στην αυλή του 12ου δημοτικού σχολείου άρχισε νωρίς. Τέλειωσε όταν έπρεπε να αρχίσει… Τα περιφερόμενα στην ίδια οδό δρώμενα προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα Λευκής Νύχτας. Μάλλον δεν το κατάφεραν για πολλούς και διάφορους λόγους, βασικότερος των οποίων ίσως είναι η μη πεζοδρόμηση. Αυτήν την φορά ο Εμπορικός Σύλλογος πρέπει να κάνει πράξη την ιδέα του για μια παρόμοια εκδήλωση στην δυτική πλευρά της οδού Βενιζέλου (ή και σε άλλες πλησίον του κέντρου εμπορικές περιοχές).

Φέτος ακόμη περισσότεροι επαγγελματίες είχαν εκπτώσεις και μειωμένες τιμές στα εμπορεύματα τους. Άλλοι συνεχίζουν να … σφυρίζουν αδιάφορα. Προσπαθούν να επωφεληθούν της κίνησης στην αγορά χωρίς να δελεάσουν με ειδικές τιμές- προσφορές το κοινό. Αυτοί χάνουν. Κάθε χρόνο, σε κάθε Λευκή Νύχτα, οι καλές τιμές «απλώνονται» σε περισσότερα μαγαζιά. Σύντομα η συγκεκριμένη συμπεριφορά των καταστημάτων θα γίνει το δυνατό «χαρτί» της εκδήλωσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην προχθεσινή Λευκή Νύχτα στην αγορά της πόλης μας παρόντες ήταν (ίσως κι από περιέργεια) καταστηματάρχες άλλων περιοχών και πόλεων. Όπως εξομολογήθηκαν εμπορικά και καταναλωτικά η Λευκή Νύχτα της Καβάλας είναι με διαφορά η καλύτερη της ΑΜΘ. Σημειώνουμε επίσης ότι εμπορεύματα επιχειρήσεων «βγήκαν» στο πεζοδρόμιο κι έτσι προβλήθηκαν περισσότερο. Φαίνεται ότι η φετινή Λευκή Νύχτα ήταν η καλύτερη όσον αφορά τους τζίρους των καταστημάτων. Αν όχι όλων σίγουρα των περισσότερων. Φέτος ο κόσμος δεν διασκέδασε μόνο. Ψώνισε όσο δεν είχε ψωνίσει στις προηγούμενες 3 Λευκές Νύχτες.

«Τα σχόλια των συναδέλφων μου είναι άκρως θετικά. Ο Εμπορικός Σύλλογος γίνεται αποδέκτης συγχαρητηρίων από τα μέλη του» δηλώνει ο Βασίλης Λεμονίδης. Σημειώνει επίσης ότι: «Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ενδεχόμενο βροχής. Αυτή επηρέασε τα δρώμενα που τέλειωσαν λίγο νωρίτερα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για τα μαγαζιά και τις πωλήσεις που έκαναν, όχι και τόσο. Μου κάνει επίσης εντύπωση ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν υπήρξαν παράπονα για το κυκλοφοριακό».

Η συμβολή της Τροχαίας

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της Τροχαίας Καβάλας που με την αντιδρόμηση της οδού Ύδρας και την αμφιδρόμηση τμήματος της οδού Βενιζέλου κατάφερε να «ξεκουράσει» την οδό Ερυθρού Σταυρού που πέρσι «σήκωσε» όλη την κίνηση. Η ιδέα αποδείχθηκε πετυχημένη, δοκιμάστηκε πρώτη φορά αλλά όχι τελευταία. Περισσότερα από 25 άτομα της Τροχαίας ήταν στο κέντρο της πόλης. Βοηθήθηκαν από αστυνομικούς άλλων τμημάτων, ακόμη κι από την ομάδα Δίας. Λιγότερη δουλειά για την Δημοτική Αστυνομία που ανέλαβε το έργο της απομάκρυνσης των οχημάτων που ενοχλούσαν την εφαρμογή των μέτρων.

Παράπονα διατυπώθηκαν από επιβάτες των αστικών λεωφορείων. Ισχυρίστηκαν ότι τα δρομολόγια τέλειωσαν νωρίς (11 το βράδυ) ενώ η Λευκή Νύχτα συνεχίζονταν ως τα μεσάνυχτα.

Προηγούμενο άρθρο

Ικανοποίηση προξένων από την επίσκεψη σε Καβάλα – Θάσο

Επόμενο άρθρο

Κι άλλα άσχημα νέα για το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»