• 20 Απριλίου 2024,

Λειτουργία του σταθμού της Νυμφαίας ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης

 Λειτουργία του σταθμού της Νυμφαίας ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης

Έκκληση προς κάθε αρμόδιο παράγοντα, υπηρεσία και φορέα έκανε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Ζήτησε να προετοιμαστεί και να ξαναλειτουργήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας (στο Ν.Ροδόπης).

Ο σταθμός είναι εδώ και μήνες κλειστός λόγω covid κι έτσι η είσοδος των Βαλκάνιων στη χώρα μας γίνεται μόνο από τον Προμαχώνα. Αυτό το γεγονός δεν βολεύει καθόλου το Ν. Καβάλας αφού όσοι Βούλγαροι, Ρουμάνοι κτλ έχουν προορισμό το Ν. Καβάλας προτιμούν να εξυπηρετούνται από το σταθμό της Νυμφαίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη το θέμα δεν αφορά μόνο τους αλλοδαπούς εργάτες γης. Σχετίζεται και με την τουριστική κίνηση αργότερα φέτος μιας και είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών του Ν. Καβάλας έρχονται από τα Βαλκάνια με το αυτοκίνητο τους μέσω Νυμφαίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Αντωνιάδης σπεύδει να προλάβει τα περσινά. Θέτει από τώρα θέμα επαναλειτουργίας της Νυμφαίας κι έχει απόλυτο δίκιο. Ζητά επίσης το κράτος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε στον ίδιο συνοριακό σταθμό να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του Τελωνείου για να μπορούν να γίνονται και τεστ στον κορωνοϊό.

Το θέμα της λειτουργίας του σταθμού στη Νυμφαία ξανάγινε πρόσφατα επίκαιρο λόγω του ότι ήρθε η Άνοιξη κι έτσι υπάρχει ανάγκη άφιξης αλλοδαπών εργατών γης. Μακροπρόθεσμα ωστόσο ο σταθμός παίζει ρόλο και για την τουριστική κίνηση από τα Βαλκάνια.

Η Π.Ε. Καβάλας χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων

Στη χθεσινή συνάντηση του με τους δημοσιογράφους ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης μίλησε περισσότερο αναλυτικά για τη δυνατότητα συνεργασίας της Περιφέρειας με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού Καβάλας.

Αναφέρθηκε σε μία ανακοίνωση που έγινε γνωστή την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία προθεσμία προκειμένου οι σύλλογοι να καταθέσουν προτάσεις εκδηλώσεων τους, οι οποίες θα γίνουν το καλοκαίρι και θα στηριχθούν οικονομικά από την Περιφέρεια και ειδικότερα από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Όλο το σχέδιο στηρίζεται σε μία παραδοσιακή και συνηθισμένη διαδικασία που έγινε και πέρυσι αλλά και στην προϋπόθεση το καλοκαίρι οι γενικότερες συνθήκες να είναι καλύτερες ώστε οι εκδηλώσεις να μπορούν να πραγματοποιηθούν. Φυσικά θα είναι εκδηλώσεις σε εξωτερικό χώρο.

Ο Κώστας Αντωνιάδης είπε ειδικότερα στους δημοσιογράφους: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων όταν το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες.

Προσκαλούμε τους συλλόγους να καταθέσουν προτάσεις εκδηλώσεων ηλεκτρονικά. Αυτές μπορούμε να τις στηρίξουμε οικονομικά. Θα δεχόμαστε αιτήσεις μέχρι και τις 15 Μαρτίου. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν.

Κάθε σύλλογος που θα υποβάλει το αίτημα του θα πρέπει να έχει τις γνωστές από προηγούμενη ίδια διαδικασία προϋποθέσεις. Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα είμαστε συνδιοργανωτές ενώ θα μπορούν να είναι και άλλοι συνδιοργανωτές όπως συνήθως γίνεται. Κυρίως Δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς. Έχει προϋπολογιστεί για να μοιραστεί στους συλλόγους και τις εκδηλώσεις τους πόσο 60.000 ευρώ».

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Αντιπεριφερειάρχη για τα θέματα για τα οποία ενημέρωσε τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτη σε τηλεδιάσκεψη μαζί του την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτής της απάντησης ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι κατά τις πληροφορίες του, οι μελέτες που εκπονεί η Εγνατία Οδός ΑΕ στην πεσμένη γέφυρα θα είναι έτοιμες εντός του έτους.

Άρα εκτιμά πως τα έργα που θα πρέπει να γίνουν και θα αναδειχθούν μέσα από τις μελέτες θα δημοπρατηθούν το 2022.

Όταν και θα ξεκινήσουν να εκτελούνται. Ο Κώστας Αντωνιάδης ζήτησε να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός στη Νυμφαία. Το θέμα εξήγησε δεν αφορά μόνο την έλευση στο Νομό Καβάλας αλλοδαπών εργατών γης, αλλά όπως τόνισε και την τουριστική κίνηση.

Όταν με το καλό θα ξεκινήσει η περίοδος καθώς από τη Νυμφαία μπαίνουν στην Ελλάδα, κατευθύνονται στο Νομό Καβάλας τουρίστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία κτλ. Κάνω έκκληση σε κάθε εμπλεκόμενο ο σταθμός να ανοίξει, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Συμπληρώνοντας το αίτημά του να υπάρξουν λυόμενες κατασκευές και μία γενικότερη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ελληνικού τελωνείου στην ίδια περιοχή.

Διαβάστε επίσης