Λεωνίδας Παππάς: Αυξάνουμε ψήφους, ποσοστό και βγάζουμε βουλευτή στο Ν. Καβάλας

 Λεωνίδας Παππάς: Αυξάνουμε ψήφους, ποσοστό και βγάζουμε βουλευτή στο Ν. Καβάλας

Ο Λεωνίδας Παππάς είναι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται.

Περιγράφει τα δεδομένα σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη. Αναφέρεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θέτει τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ βγάζει βουλευτή στην Καβάλα. Η εκτίμηση και πρόβλεψη του και εκτός απροόπτου πάντα είναι ότι η 4η έδρα του Νομού θα χαθεί για το ΣΥΡΙΖΑ. Θα τη διεκδικήσουν, εξηγεί, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως προσεγγίζει το τοπικό ΠΑΣΟΚ τις δεύτερες εθνικές εκλογές οι οποίες ήταν και αναμενόμενες;

Απ: Το ΠΑΣΟΚ ήταν προετοιμασμένο γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Ήταν το πιο πιθανό, σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει. Οπότε τις προσεγγίζει με μια πανστρατιά, με μια συστράτευση και με μια ενωτική συλλογική προσπάθεια. Δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης. Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη είναι προετοιμασμένα να δώσουν τη μάχη για το κόμμα και στις επαναληπτικές εκλογές.

Ερ: Κάνατε μια κομματική συνάντηση την περασμένη Παρασκευή.

Απ: Κάναμε μια συνάντηση περίπου 60-65 στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συνεννοηθούμε, να οργανωθούμε και να κάνουμε και ένα μίνι απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος. Το οποίο ήταν ικανοποιητικό. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του και στην Καβάλα. Και βέβαια είναι πολύ πιθανό το ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπηθεί κοινοβουλευτικά στην Καβάλα μετά τις δεύτερες εκλογές.

Ερ: Βγάζει και με ποιες προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ βουλευτή στο Νομό Καβάλας;

Απ: Επειδή ακούω διάφορα αβάσιμα, σκόπιμα και δόλια σας λέω ξεκάθαρα ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η έδρα να κριθεί μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει 71 έδρες σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη και με το ίδιο αποτέλεσμα -να μην μειωθεί το αποτέλεσμα του στην Επικράτεια- που εγώ το θεωρώ πολύ πιθανό να μειωθεί, θα έχει περίπου 59 έδρες. Η Καβάλα είναι μια από τις πρώτες που χάνει. Λόγω ποσοστών σε τετραεδρικές και πενταεδρικές και τριεδρικές. Το πιο πιθανό κατά την εκτίμηση μου και από τη μελέτη του εκλογικού νόμου είναι να εκλέξει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ Για να εκλέξει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του. Στην Επικράτεια κατά 3-4% περίπου. Το θεωρώ βάσιμο και πολύ πιθανό με την τάση που υπάρχει στην κοινωνία και το κλίμα που υπάρχει. Η ΝΔ παράλληλα πρέπει να μην αυξήσει τα ποσοστά της. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Το κλίμα που εισπράττουμε εμείς, από τις επαφές με τον κόσμο, είναι ότι υπάρχουν σοβαρές μετακινήσεις παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς τους λόγους. Αυτοί επιστρέφουν. Υπάρχει και μια αξιοσημείωτη μετακίνηση ψηφοφόρων όπως εγώ εισπράττω οι οποίοι δεν ανήκαν στη Ν.Δ. αλλά ψήφισαν Ν.Δ. Προερχόμενοι από το κέντρο ή το ΠΑΣΟΚ. Διότι βλέποντας τις δημοσκοπήσεις πριν λίγες μέρες, πριν λίγες εβδομάδες, έβλεπαν ένα ποσοστό 30% στο ΣΥΡΙΖΑ και μια πιθανότητα αυτός να διεκδικήσει την κυβέρνηση. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο έφυγαν και ψήφισαν Ν.Δ. Αυτοί οι άνθρωποι επειδή έχει κριθεί ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, πιθανόν να έχει κριθεί και η αυτοδυναμία, είναι απελευθερωμένοι. Επανέρχονται στο ΠΑΣΟΚ θέλοντας να συμβάλουν να υπάρξει μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση.

Ερ: Όλα έχουν σχέση και με το πανελλαδικό και με το τοπικό αποτέλεσμα.

Απ: Ακριβώς, κυρίως όμως με το πανελλαδικό γιατί από εκεί προκύπτει η κατανομή των εδρών. Για να μπορέσει το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα να πάρει έδρα στην Καβάλα, πρέπει να υπάρχουν αρκετές έδρες στην Επικράτεια για το ίδιο κόμμα. Αυτό είναι το μυστικό στο νέο εκλογικό νόμο.

Ερ: Έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιδρά και λίγο σπασμωδικά θα λέγαμε. Ανησυχεί για την έδρα του στην Καβάλα και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΠΑΣΟΚ δε χάνει την ευκαιρία και αυτό το βάζει με το ΣΥΡΙΖΑ.

Απ: Το ΠΑΣΟΚ δε θα στραφεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπάθησε στρατηγικά να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ -όπως το 1989 έτσι και το 2019- και το 2023. Εμάς όμως αντίπαλος μας, γνήσιος πολιτικός και ιδεολογικός είναι η ΝΔ. Εμείς έχουμε πάρει εντολή και έχουμε πάρει την απόφαση, να είμαστε η εναλλακτική πρόταση του Ελληνικού λαού απέναντι στη ΝΔ Να μην κρυβόμαστε, η ΝΔ πέτυχε μια καθαρή νίκη στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια στρατηγική κατάρρευση. Απέτυχε ο κ. Τσίπρας προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος του κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης