Dark Mode Light Mode
Παραμένει το πρόστιμο των 4.500 ευρώ
Λίγες οι ελπίδες να αποκτήσει «Γαλάζια Σημαία» η Ραψάνη – Ας έχει τουλάχιστον έναν ναυαγοσώστη
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΗ 2018

Λίγες οι ελπίδες να αποκτήσει «Γαλάζια Σημαία» η Ραψάνη – Ας έχει τουλάχιστον έναν ναυαγοσώστη

Φέτος οι «Γαλάζιες Σημαίες» ανακοινώθηκαν νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Το συνηθίζει ο φορέας που υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Πρόκειται για την κατάληξη μιας διαδικασίας που διαρκεί όλο σχεδόν το έτος, στηρίζεται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις τόσο των δήμων όσο και ιδιωτών. Η κάθε «Γαλάζια Σημαία» κοστίζει. Αρκετά χρήματα. Η δε συζήτηση στην Καβάλα για την ακτή της Ραψάνης (που δεν έχει σημαία), φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Οι πιθανότητες η «Γαλάζια Σημαία» να επανέλθει στην Ραψάνη είναι λίγες. Τα νερά της θάλασσας στην ακτή είναι πολύ καθαρά αλλά όχι άριστα. Αυτή την προϋπόθεση θέτει η διαδικασία των «Γαλάζιων Σημαιών». Αντίθετα η ακτή της Νέας Καρβάλης που διαθέτει άριστα νερά, έχει πολλές ελπίδες. Αρκεί ο Δήμος Καβάλας να κατασκευάσει στην περιοχή τις λοιπές υποδομές (ράμπες αναπήρων κτλ). Το 2016 ο τότε αντιδήμαρχος κ. Ζήσης Μπόνιας –με δηλώσεις του- είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη Νέα Καρβάλη αλλά έκτοτε ο Δήμος Καβάλας δεν επανήλθε. Η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε.

Μέχρι και το 2010 η Ραψάνη είχε «Γαλάζια Σημαία». Από τότε άρχισε η ταλαιπωρία της ακτής λόγω προβλημάτων της ΔΕΥΑΚ. Η πρώτη διαρροή λυμάτων στη θάλασσα της Ραψάνης έγινε (μετά από κακοκαιρία) τέλος Γενάρη του 2009. Επακολούθησαν δύο ακόμη διαρροές (λόγω προβλημάτων του αγωγού αποχέτευσης) το 2011 και το 2016. Η Ραψάνη είχε έως και πρόσφατα και το ευρισκόμενο σε εξέλιξη δημοτικό έργο. Είχε και τον μισοβυθισμένο πλωτό γερανό. Το έργο τέλειωσε, ο γερανός απομακρύνθηκε αλλά όλα αυτά δεν επηρεάζουν την ουσία της υπόθεσης.

Οι αναλύσεις του νερού στη θάλασσα της Ραψάνης έχουν το πολύ καλό αποτέλεσμα που ήδη αναφέραμε αλλά όχι το άριστο που ζητά ο φορέας των «Γαλάζιων Σημαιών». Στο Δήμο Καβάλας εκτιμούν ότι άριστο θαλασσινό νερό δεν θα υπάρξει ποτέ στη Ραψάνη λόγω της μικρής απόστασης των κατοικιών από τη θάλασσα. Όπως επίσης και των νερών της βροχής, που αμέσως πέφτουν στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Αναλύσεις στο θαλασσινό νερό σε όλες τις ακτές του Δήμου Καβάλας κάνει κάθε χρόνο το κράτος. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων τα χρησιμοποιεί ο Δήμος Καβάλας για να εξασφαλίσει «Γαλάζια Σημαία» στο Περιγιάλι και την Καλαμίτσα. Πιθανόν και για την ακτή της Νέας Καρβάλης. Αυτές οι αναλύσεις δείχνουν σταθερά πολύ καλά νερά στη Ραψάνη, ποτέ άριστα. Άρα ο Δήμος Καβάλας μοιάζει να το έχει πάρει απόφαση ότι η Ραψάνη δύσκολα θα ξαναέχει «Γαλάζια Σημαία».

Ας έχει ναυαγοσώστη

Κι ενώ η Ραψάνη συνεχίζει να φιλοξενεί (τα Καλοκαίρια) πολύ κόσμο, θα μπορούσε και χωρίς «Γαλάζια Σημαία» να διαθέτει ναυαγοσώστη. Ανακύπτουν γραφειοκρατικά προβλήματα για την νομιμοποίηση της αμοιβής του, ο Δήμος Καβάλας ωστόσο μπορούσε και μπορεί να βρει λύση. Το ζήτημα δηλαδή που ανακύπτει αφορά τις πολυσύχναστες επί της ουσίας ακτές, αυτές που καλώς ή κακώς δεν έχουν «Γαλάζια Σημαία». Δεν πρέπει να διαθέτουν (ως ουσιαστικά πολυσύχναστες) ναυαγοσώστη; Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να ασχοληθεί περισσότερο με την ακτή της Ραψάνης, διαθέτοντας στους λουόμενους μια ελάχιστη ασφάλεια.

(Φωτογραφία της ακτής Ραψάνη το Καλοκαίρι του 2007. Τότε που είχε Γαλάζια Σημαία, ομπρέλες, καρέκλες και ξαπλώστρες).

Προηγούμενο άρθρο

Παραμένει το πρόστιμο των 4.500 ευρώ

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΜΑΗ 2018