• 26 Απριλίου 2024,

Λιγότερη Πολεμική Αεροπορία- Το Γ.Ε.Α. συγχωνεύει το Αεροπορικό Απόσπασμα με τη μονάδα των Πάτριοτ

 Λιγότερη Πολεμική Αεροπορία-  Το Γ.Ε.Α. συγχωνεύει το Αεροπορικό Απόσπασμα με τη μονάδα των Πάτριοτ

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας η κατάργηση της αυτονομίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης (με έδρα το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος») η συγχώνευση του με την μονάδα των πυραύλων Πάτριοτ (που βρίσκεται κι αυτή στον ίδιο χώρο).

Ο βασικός λόγος της ξαφνικής απόφασης φαίνεται είναι οικονομικός. Υπάρχει πάντως σοβαρός κίνδυνος μείωσης του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Εκτός αν γίνει κάτι ακόμη χειρότερο, μετακινηθεί από την περιοχή και η μονάδα των Πάτριοτ!

Σήμερα οι δύο χωριστές μονάδες (Απόσπασμα- Πάτριοτ) έχουν περίπου 200 άτομα προσωπικό (100+100). Με την ένωση των δύο μονάδων ίσως και οι μισοί του προσωπικού έχουν κίνδυνο με την πρώτη ευκαιρία, να μετατεθούν.

Το αεροπορικό απόσπασμα της Χρυσούπολης δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 90, λόγω της αναβαθμισμένης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου. Το απόσπασμα της Χρυσούπολης ουσιαστικά είναι τμήμα της δύναμης που αρχικά υπήρχε στον Αμυγδαλεώνα. Τελικά το προσωπικό αυξήθηκε στη Χρυσούπολη, στον Αμυγδαλεώνα είναι πολύ λιγότερο. Αλλά κι αυτό δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλο μέλλον αφού πρόθεση του Υπουργείου είναι να ιδιωτικοποιήσει το ιστορικό αεροδρόμιο κοντά στον Αμυγδαλεώνα.

Πέραν της υποβάθμισης της παρουσίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νομό Καβάλας, ανακύπτει και πρόβλημα για την τοπική οικονομία. Τόσα χρόνια όλες οι προμήθειες του αεροπορικού αποσπάσματος γίνονταν από την αγορά της Χρυσούπολης και του Ν. Καβάλας γενικότερα.

*Η φωτογραφία προέρχεται από εκδηλώσεις προηγούμενων ετών στο αεροπορικό απόσπασμα της Χρυσούπολης.

Διαβάστε επίσης