• 18 Μαΐου 2024,

Λιώνουν τα χιόνια, μένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες

 Λιώνουν τα χιόνια, μένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκαν σε διάφορα, ορεινά, σημεία του Νομού Καβάλας οι αναμενόμενες αρνητικές θερμοκρασίες. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας για την εβδομάδα που διανύουμε μιας και οι χιονοπτώσεις σταμάτησαν σε όλο το Νομό Καβάλας το μεσημέρι της Κυριακής.

Νέες δεν προβλέπονται. Το κρύο που έφερε η «Μήδεια» παραμένει. Θα συνεχιστεί περίπου ως την Πέμπτη. Η θερμοκρασία ομαλοποιείται από την Παρασκευή ενώ το Σάββατο δεν αποκλείονται βροχές στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού.

Οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΠΕ Καβάλας και 4 Δήμοι) εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα της κινητοποίησης και της δράσης. Από το απόγευμα του Σαββάτου ως και την Δευτέρα το πρωί.

Ρόλο έπαιξαν τα εξής στοιχεία: 1) Η πρόβλεψη της ΕΜΥ επιβεβαιώθηκε πλήρως 2) Ως εκ τούτου η προετοιμασία που υπήρξε απέδωσε 3) Η κακοκαιρία σημειώθηκε απόγευμα Σαββάτου έως Κυριακή μεσημέρι που η κίνηση πεζών και οχημάτων είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη.

Χθες το πρωί τόσο η Πολιτική Προστασία όσο και οι Δήμοι του Νομού Καβάλας είχαν το μυαλό τους σε δρόμους με παγετό, γνωστά σημεία του επαρχιακού κυρίως δικτύου που τα περισσότερα δεν τα βλέπει ο ήλιος.

Το γνωστότερο τέτοιο πρόβλημα αφορά την επαρχιακή οδό Ακροβουνίου- Αγίου Ανδρέα. Ο δρόμος αυτός έχει περισσότερη κίνηση αυτήν την περίοδο λόγω του ότι είναι κλειστή η έξοδος (κόμβος) Εξοχής στην Εγνατία οδό.

Στην Πρωινή χθες μίλησε πρώτος ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Καβάλας κ. Σταύρος Κιβράκης: «Σήμερα το πρωί (Δευτέρα) υπάρχουν σημεία που τα προσέχουμε. Για παράδειγμα σημεία πριν και μετά το Ακροβούνι, η είσοδος του χωριού Ζυγός, ο ορεινός όγκος όλου του Νομού, ο δρόμος από το Χαλκερό προς την Π. Καβάλα.

Οι ενέργειες που κάναμε το Σάββατο και την Κυριακή είχαν αποτέλεσμα επειδή η πρόβλεψη καιρού επιβεβαιώθηκε.

Το περιμέναμε αφού το περιεχόμενο της ήταν ίδιο 5 συνεχόμενες μέρες πριν το Σάββατο. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι από πλευράς όγκου χιονοπτώσεων θα φθάναμε στο μεγαλύτερο σημείο της πρόβλεψης.

Όταν τα προβλήματα από την χιονόπτωση είναι καθολικά, δηλαδή υπάρχουν παντού, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε προτεραιότητες στα σημεία επέμβασης μιας και δεν μπορούμε να πάμε παντού. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και τους πεζούς και τις επόμενες ημέρες επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν».

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Παγγαίου Ανδρέας Καλλινικίδης δήλωσε: «Πιστεύω ότι στο Δήμο μας τα πήγαμε πολύ καλά. Το προσωπικό εργάζονταν συνεχώς 30 με 40 ώρες και τους ευχαριστούμε. Είχαμε συνεργασία και με την Πολιτική Προστασία και με τους προέδρους των χωριών.

Βοηθήσαμε και στο επαρχιακό δίκτυο. Με την ευκαιρία πρέπει να σημειώσω τα προβλήματα που δημιουργεί ο κλειστός κόμβος της Εγνατίας στην Εξοχή. Αρκετοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το δρόμο από Άγιο Ανδρέα προς Ακροβούνι.

Αυτός σε περιπτώσεις κακοκαιρίας έχει αρκετά επικίνδυνα σημεία. Ο κόμβος της Εξοχής πρέπει να ανοίξει. Αυτό το λέμε προς την υπεύθυνη Εγνατία Οδό».

Διαβάστε επίσης