• 4 Μαΐου 2024,

Μ’ ένα μόλις ασθενοφόρο φέτος η Θάσος ενόψει τουριστικής σεζόν: «Μας σώζει μόνο η πρόσκληση ενδιαφέροντος»

 Μ’ ένα μόλις ασθενοφόρο φέτος η Θάσος ενόψει τουριστικής σεζόν: «Μας σώζει μόνο η πρόσκληση ενδιαφέροντος»

Φωτογραφία αρχείου

Γράφει στο ThessToday η Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη


«Αθωράκιστη» απέναντι σε επείγοντα περιστατικά παραμένει ενόψει της τουριστικής σεζόν η Θάσος, καθώς το νησί θα εξυπηρετείται και φέτος από μόλις ένα ασθενοφόρο, ολόκληρο το 24ωρο. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους για νέες προσλήψεις, οι διασώστες διαπιστώνουν ότι δεν εισακούστηκαν και πως για ακόμη ένα καλοκαίρι, ένα μόνο πλήρωμα θα αντιστοιχεί σε όλη τη Θάσο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι, μια 51χρονη γυναίκα έπαθε ανακοπή σε παραλία και έχασε τη ζωή της, περιμένοντας το -μοναδικό- ασθενοφόρο για σχεδόν μια ώρα.

Ενώ η τουριστική περίοδος που παραδοσιακά πενταπλασιάζει τον πληθυσμό της Θάσου είναι προ των πυλών, οι υγειονομικοί του νησιού είναι «στο ίδιο έργο θεατές», αναφέρει στο Thesstoday.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης.

«Δεν είχαμε καμία ενίσχυση, ούτε και υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες. Το μόνο που μας σώζει είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς διασώστες από άλλες περιοχές της Ελλάδας που θα θελήσουν να στελεχώσουν το νησί, όμως χωρίς αυτό είμαστε στον αέρα. Και επίσης δεν νοείται η θωράκιση του νησιού να εναποτίθεται στη θέληση συναδέλφων. Η προκήρυξη που τρέχει για 200 διασώστες, δεν αφορά τη Βόρεια Ελλάδα», εξηγεί.

«Θέλουμε διασώστες, όχι σοφέρ»

Όσον αφορά στα «μπαλώματα» των κενών θέσεων με στρατιωτικούς, ο κ. Τσιτσιλικάκης διευκρινίζει ξανά πως είναι μια νομοθεσία που δεν είναι προς συμφέρον των ασθενών και προτείνει αντ’αυτού, τα κενά να καλυφθούν από εκπαιδευόμενους διασώστες που βρίσκονται στο στάδιο της πρακτικής άσκησης.

«Θα ήταν καλύτερο, οι εκπαιδευόμενοι διασώστες που κάνουν την πρακτική τους, να στέλνονται στα νησιά. Ως εκπαιδευόμενοι διασώστες ήδη είναι 1,5 χρόνο στη σχολή μέχρι την πρακτική τους, άρα εννοείται πως είναι σε καλύτερο επίπεδο από ό,τι το στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί χρέη “σοφέρ”», επεξηγεί.

Χωρίς προσλήψεις ανεβαίνει ο φόρτος εργασίας

Υποστελεχωμένο είναι και το ΕΚΑΒ Καβάλας που εξυπηρετεί όλο τον νομό αλλά και κάνοντας διακομιδές μέχρι Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιλικάκη το υπάρχον προσωπικό αντιστοιχεί σε τρία ασθενοφόρα πρωί-μεσημέρι και δύο το βράδυ, αντί σε τέσσερα πρωί-μεσημέρι και τρία το βράδυ.

«Οι 800 προσλήψεις στην υγεία που περιμέναμε από την κυβέρνηση, βλέπουμε ότι δεν θα γίνουν φέτος αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η τετραετία και αυτό δυστυχώς δεν μας αρκεί. Το προσωπικό μεγαλώνει, βγαίνει στη σύνταξη και χωρίς προσλήψεις ανεβαίνει ο φόρτος εργασίας», υπογραμμίζει.

πηγή: thesstoday.gr

Διαβάστε επίσης