• 25 Απριλίου 2024,

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο, ευέλικτο δόγμα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής»

 Μακάριος Λαζαρίδης: «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο, ευέλικτο δόγμα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής»

Την ανάγκη ύπαρξης ενός εκ των πραγμάτων νέου, καλά επεξεργασμένου, δόγματος εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, επισήμανε ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε παρέμβασή του στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ένα δόγμα εξωτερικής πολιτικής, όπως είπε, «που θα αναγνωρίζει απειλές, θα καταγράφει ευκαιρίες, θα πολλαπλασιάζει τις αμυντικές επιλογές, αλλά και θα προβάλλει ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις το “κύρος”, την εθνική φήμη της χώρας».

Αυτό που χρειάζεται η χώρα, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, είναι «πάνω απ’ όλα ένα “ευέλικτο” δόγμα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, που να μπορεί να προσαρμόζει, γρήγορα και αποτελεσματικά, επιμέρους πτυχές του “βασικού κορμού” του στις αιφνίδιες διαφοροποιήσεις του γεωπολιτικού σκηνικού, λιγότερο ή περισσότερο μακριά μας».

Στόχος του συγκεκριμένου σταθερά εθνοκεντρικού στον πυρήνα και συνεργατικά πολυμορφικού στην περιφέρειά του «μονο-πολυπολικού» δόγματος, όπως εξήγησε, είναι «να γίνει η ασπίδα και το δόρυ της εξωστρεφούς Ελλάδας, στα σύνορά μας και στις ευρύτερες σφαίρες επιρροής μας».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «η εξωτερική μας πολιτική οφείλει να είναι πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των νέων τάσεων, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, να επενδύει στη διαχρονικά στέρεη, στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε και άλλες δυνάμεις».

Για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων, ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει κοινή αντίληψη πολιτικής στοχοθεσίας με ταυτόχρονο σεβασμό των διαφορετικών αποστολών του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ιδιαίτερο ρόλο σε αυτήν την εθνική εξίσωση πολλαπλασιαστικής ισχύος προσέδωσε στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Έμφαση ο κ. Λαζαρίδης έδωσε στον «απόλυτο και καθοριστικό παράγοντα ισχύος της χώρας μας, την εθνική ενότητα» και έκανε λόγο για «υποχρέωση όλων μας να αποφύγουμε να καταστήσουμε το ζήτημα αυτό αντικείμενο πολιτικής και κομματικής τριβής». Έτσι, πρόσθεσε, «θα το ανυψώσουμε στο επίπεδο που απαιτείται: της εθνικής στρατηγικής θεώρησης και της αναγκαίας ιστορικής συναίνεσης».

Δελτίο τύπου

Διαβάστε επίσης