• 10 Αυγούστου 2022,

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Καβάλα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μεγάλα έργα»

 Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Καβάλα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μεγάλα έργα»

Τη βεβαιότητα ότι «η Καβάλα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μεγάλα έργα», εξέφρασε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της «Πρωινής», με αφορμή την έγκριση τριών μελετών που αφορούν ισάριθμα έργα συντήρησης, αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης του Λιμένα «Απ. Παύλος».

Ο κ. Λαζαρίδης, που είχε ενεργή συμμετοχή στη συγκεκριμένη εξέλιξη, υπογράμμισε ότι οι τρεις μελέτες εντάσσονται στο αναπτυξιακό σχέδιο «Καβάλα 2020-2050» που είχε παρουσιάσει προεκλογικά.

Η διαφορά σε σχέση με τότε, όπως εξήγησε, είναι ότι «πλέον έχουμε ξεφύγει από τα ‘’πλοκάμια του τέρατος της γραφειοκρατίας’’. Έχουμε πια ώριμες μελέτες, διεκδικούμε και φέρνουμε κονδύλια, γνωρίζοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία κάθε υπουργείου.

Και έτσι θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο Βουλευτής ο οποίος είχε τις αναγκαίες επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και με τη Διοίκηση της  Ο.Λ.Κ. Α.Ε., για την επίσπευση των διαδικασιών, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας λειτουργίας του λιμένα και την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Οι μελέτες, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 564.000 ευρώ, θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός των επόμενων έντεκα μηνών, βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα έργα. Αφορούν εργασίες ανάπλασης, συντήρησης τμήματος Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (από οδό Δαγκλή έως οδό Αβέρωφ), αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης του Επιβατικού Σταθμού Λιμένα Καβάλας και αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης του Κτιρίου Τελωνείου.

«Με αυτές τις μελέτες αλλάζουμε το παραλιακό μέτωπο, αναβαθμίζουμε το τελωνείο και δίνουμε άλλη προοπτική στην ανάπτυξη της Καβάλας μας», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, που ερωτήθηκε και για τα έργα στο «Φίλιππος Β»: «Το τι θα φτιαχτεί σε αυτό, είναι θέμα του υποπαραχωρησιούχου που θα το πάρει.

Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με την ‘’Black Summit’’, βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης της  υποπαραχώρησης. Η εκτίμηση είναι ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ το Σεπτέμβριο -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- η εταιρεία θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιό της για το λιμάνι ‘’Φίλιππος Β’’».

Ο κ. Λαζαρίδης έκανε επίσης γνωστό ότι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το έργο διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι Ελευθερών με βελτίωση της οδού πρόσβασης σε αυτό.

Πρόκειται, όπως είπε, για μια σειρά παρεμβάσεων που θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα του λιμανιού, προς όφελος πρωτίστως των τοπικών αλιέων, που ξεπερνούν τα  750.000 ευρώ και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του το τέλος του 2023.

Το έργο, όπως υπογράμμισε, θα γίνει σε συνεργασία με την ΟΛΚ Α.Ε. και τον Δήμο Παγγαίου και τόνισε πως «είναι μία ακόμα πτυχή του ενοποιητικού οράματος που επικαλούμαι διαρκώς, αφού, όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Διαβάστε επίσης