Dark Mode Light Mode

Μάλλον δεν πείσθηκαν οι εκπρόσωποι της Νέας Καρβάλης που συνάντησαν χθες τον κ. Γιαννίκο

Με τον διευθυντή μιας εκ των εταιριών της ΒΦΛ, κ. Αλέξανδρο Γιαννίκο, συναντήθηκαν για μία ώρα χθες το μεσημέρι 3 εκπρόσωποι των κατοίκων της Νέας Καρβάλης. Οι Ιωσηφίδου Α, Ιωσηφίδης Αλ και Νίκος Γκίκας έθεσαν όλα τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου. Έλαβαν τις αναμενόμενες, συνηθισμένες απαντήσεις και μάλλον δεν πείσθηκαν.

Η συνέχεια θα δοθεί την Τετάρτη στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Νέας Καρβάλης. Χθες ο Δήμος Καβάλας επιβεβαίωσε την πρόθεση του να προμηθευτεί και να λειτουργήσει γρήγορα εξοπλισμό ελέγχου της ατμόσφαιρας. Επιβεβαιώνεται ο έλεγχος στη ΒΦΛ από υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα του θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες.

Άμεσα η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού

Συνεχίστηκε χθες στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ η συζήτηση για τα προβλήματα που φέρεται να δημιουργεί στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και του Χαλκερού η λειτουργία του εργοστασίου της ΒΦΛ. Πρόκειται για προβλήματα που στηρίζονται στις τελευταίες και πιο ισχυρές διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων της Νέας Καρβάλης.

Στην ΠΡΩΙΝΗ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και καταγόμενος από τη Νέα Καρβάλη Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κελαϊδάκης, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Αναστασία Ιωσηφίδου.

Από τις δηλώσεις την κ. Τσανάκα και της κ. Ιωσηφίδου προέκυψε συγκεκριμένα η πρόθεση του δήμου Καβάλας να αγοράσει άμεσα τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να ελέγχει την κατάσταση της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή του εργοστασίου, συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Νέας Καρβάλης και Χαλκερού. Δε θα περιμένουμε τα χρήματα από το πρόγραμμα ΒΑΑ και θα προχωρήσουμε άμεσα στην προμήθεια του εξοπλισμού, θα τον συμπληρώσουμε δε όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους του ΒΑΑ, διευκρίνισε η δήμαρχος Καβάλας. Τόσο η κ. Τσανάκα όσο και η κ. Ιωσηφίδου επανέλαβαν ότι η προμήθεια του εξοπλισμού θα γίνει σε συνεργασία με το συμπολίτη καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Γιώργου Γκαϊταντζή.

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης σημείωσε ότι κατά τους δύο τελευταίους μήνες και ειδικότερα στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας επικράτησε μια τραγική κατάσταση στη Νέα Καρβάλη που σχετιζόταν και με έντονες οσμές. Η μυρωδιά επιβάρυνε στην κατάσταση, παρατήρησε ο κ. Ιωσηφίδης και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς δε λειτουργεί κανένα από τα μηχανήματα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έδωσαν την Τετάρτη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν έκτακτους ελέγχους στις μονάδες των λιπασμάτων και των πετρελαίων. Θέλουμε, κατέληξε ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, να λειτουργούν τα εργοστάσια και παράλληλα να ελέγχονται. Προς το παρόν, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση – απάντηση από την εταιρεία, δηλαδή τη ΒΦΛ.

Ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής εμφανίστηκε απαισιόδοξος. Κατ’ αρχήν συμφώνησε ώστε ο δήμος Καβάλας να προμηθευτεί δικά του μηχανήματα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ωστόσο προέβλεψε πως η προμήθεια θα αργήσει. Ορθά ενέταξαν τη δαπάνη στο πρόγραμμα ΒΑΑ το 2016, έκτοτε όμως τίποτε επιπλέον δεν έκαναν, παρατήρησε ο πρώην δήμαρχος για τη διοίκηση του δήμου. Συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας: «Από τη στιγμή που δε λειτουργούν τα μηχανήματα της περιφερειακής ενότητας είναι σωστό να προμηθευτεί τα δικά του ο δήμος Καβάλας. Η προμήθεια θα πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο με κατεπείγουσα διαδικασία».

Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των εργαζομένων της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ Μανώλης Κελαϊδάκης επεσήμανε: «Το θέμα υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες. Κατευθυνόμενοι στη εργασίας μας διαπιστώνουμε την επικρατούσα κατάσταση στη Νέα Καρβάλη. Παλαιότερα είχα θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δε δόθηκε η δέουσα προσοχή. Μακάρι οι υπηρεσίες να διενεργούν ακόμη και καθημερινούς ελέγχους και στις δύο εργοστασιακές μονάδες. Το πρόβλημα ωστόσο δεν προέρχεται από τα πετρέλαια. Η προσπάθεια του δήμου Καβάλας να προμηθευτεί με δικά του μηχανήματα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σωστή».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Η άλλη δραστηριότητα και η βράβευση του Λυκείου των Ελληνίδων

Επόμενο άρθρο

Απόφαση δημάρχου Νέστου για την επιτροπή επανασύνδεσης ρεύματος