• 2 Ιουνίου 2024,

Μάρκος Δέμπας: «Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου»

 Μάρκος Δέμπας: «Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου»

Κοπάδι με πρόβατα βόσκει στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ, το οποίο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά τον Μάη του 2009 και τελικά παρέμεινε άδειο αφού ουδέποτε καταγράφηκε οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας ρωτήθηκε σχετικά και μας απάντησε:

«Μέσω των επαφών που διατηρούμε μάθαμε ότι υπάρχουν ορισμένες εξελίξεις. Ο πρόεδρος του ΒΙΟΠΑ Τάσος Τσολάκης τελεί υπό παραίτηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό αναφέρει η επιστολή που κοινοποιήθηκε στο Επιμελητήριο κι εκτιμώ ότι εντός των επόμενων ημερών θα επιδιωχθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της περιφέρειας – αντιπεριφέρειας Καβάλας όπου ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο και του δήμου Καβάλας. Έτσι ώστε οι τρεις εταίροι να εξετάσουν και να διευκρινίσουν τι θα συμβεί στο ΒΙΟΠΑ.

Γενικότερα, το ΒΙΟΠΑ ήταν μια δύσκολη υπόθεση που άρχισε με σημαντικά προβλήματα αδειοδοτήσεων με αποτέλεσμα οι προσπάθειες να μείνουν στα χαρτιά. Το ενδιαφέρον ορισμένων επιχειρήσεων για τη στέγασή τους στο ΒΙΟΠΑ συνεχίζεται διότι βάσει νομοθεσίας θα πρέπει να μετακινηθούν εκτός αστικού ιστού. Άρα η αντιμετώπιση της καταστάσεως χρήζει σοβαρότητα. Διαφορετικά δε θα καταφέρουμε να καταστήσουμε το ΒΙΟΠΑ ένα λειτουργικό έργο».

ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗ ΒΦΛ

Σχολιάζοντας τις δυσάρεστες εξελίξεις στη ΒΦΛ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε λόγο για μία «πονεμένη κατάσταση» που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και διευκρίνισε: «Όταν είχε εμφανιστεί ο ιδιώτης επενδυτής επικράτησε αισιοδοξία για μία αίσια μελλοντική λειτουργία του εργοστασίου. Βεβαίως, ως συνήθως, ο ιδιώτης επενδυτής ενδιαφέρεται για την αύξηση των κερδών του. Κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί να περικόψει τις δαπάνες και να δημιουργήσει ένα νέο εργασιακό καθεστώς. Γι’ αυτό κι εκτιμώ ότι η ΒΦΛ έφτασε στο σημερινό σημείο.

Για την αγορά, αναμφισβήτητα αποτελούν πλήγματα οι απολύσεις, η μείωση των μισθών και η υπογραφή νέων συμβάσεων. Το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας και σωστής διαπραγμάτευσης. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών που οι περισσότερες επιχειρήσεις εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια δε θα πρέπει να ξεπερνά κάποια όρια που ουσιαστικά υποβαθμίζουν την προσφορά των εργαζομένων με το χαμηλό κόστος εργασίας.

Επί του παρόντος, το βασικό πρόβλημα είναι ότι η διοίκηση της επιχειρήσεως έχει αποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση. Μέσω του διαλόγου και της κοινής λογικής, με την ανταλλαγή ορθών και όχι ακραίων απόψεων και από τις δύο πλευρές εκτιμώ ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να σωθούν κάποια δεδομένα τα οποία δείχνουν πως ξεφεύγουν».

ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ KAVALA EXPO

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της «Συνέργειας» που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στην Καβάλα, ωστόσο κατόπιν αποφάσεως του Γιώργου Παυλίδη μετακινήθηκε χωροταξικά λόγω της παρουσίας των προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης είχε εκφράσει την άποψη ότι η Καβάλα δε θα έπρεπε να μετέχει στην «Συνέργεια» εξαιτίας της μετακινήσεως. Ερωτώμενος σχετικά, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε:

«Στη διάρκεια της τελευταίας συνεδριάσεως της διοικούσας επιτροπής μας, αποφασίστηκε να απουσιάσει το Επιμελητήριο Καβάλας από τη διοργάνωση. Έκαστη καβαλιώτικη επιχείρηση ασχολούμενη με τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα έχει το δικαίωμα να λάβει την απόφαση που κρίνει ως την καλύτερη. Το Επιμελητήριο Καβάλας θεωρεί ότι θίγεται με τον τρόπο που αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η μετακίνηση της διοργάνωσης και μάλιστα όχι εντός του επιμελητηριακού χώρου της Αλεξανδρούπολης.

Έτσι εξάλλου δημιουργήθηκε και το πρόβλημα. Χωρίς δηλαδή να λάβουμε ως Επιμελητήριο κάποια τελική ενημέρωση μάθαμε ότι λόγω του προσφυγικού ζητήματος η διοργάνωση θα μεταφέρονταν. Ενώ εμείς προετοιμαζόμασταν και είχαμε εκδώσει ακόμη και δελτία τύπου, κυρίως χωρίς προσωπική ενημέρωση του προέδρου, μάθαμε ότι η Συνέργεια θα διεξαγόταν αλλού».

Στην τελευταία συνεδρίαση της διοικήσεως του Επιμελητηρίου εκφράστηκαν ανησυχίες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο εξαιτίας της προσφυγικής φιλοξενίας. Χωρίς να έχει κάποια νεότερη ενημέρωση εκ μέρους του δήμου Καβάλας, ο κ. Δέμπας εκτιμά ότι οι αρμόδιοι κατέληξαν αναφορικά με το μέγεθος των φθορών και το κοστολόγιο αποκατάστασής τους. Ο κ. Δέμπας εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα ο δήμος θα δρομολογήσει τη διαδικασία αποκατάστασης. Εάν δεν είχε αλλάξει ο χώρος διεξαγωγής της «Συνέργειας» τότε το θέμα αποκατάστασης θα ήταν πιεστικότερο.

Ο Μάρκος Δέμπας απέκλεισε το ενδεχόμενο να στεγαστεί αλλού και όχι στο εκθεσιακό κέντρο η KAVALA EXPO. Το Επιμελητήριο προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη ετήσια διοργάνωσή του που έχει προγραμματίσει για τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Γι’ αυτό και η πίεση προς όλες τις πλευρές θα είναι αφόρητη προκειμένου ο δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του το συντομότερο δυνατό.

 

=

 

Διαβάστε επίσης