• 20 Απριλίου 2024,

Μαθητές σε έναν ιστορικό περίπατο στα χνάρια των Καβαλιωτών καπνεργατών

 Μαθητές σε έναν ιστορικό περίπατο στα χνάρια των Καβαλιωτών καπνεργατών

Μία ενδιαφέρουσα και όμορφη πρωτοβουλία πήραν οι Μαθητικές Οργανώσεις της Τομεακής Οργάνωσης Καβάλας της ΚΝΕ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη.

Με έναν ιστορικό περίπατο «στα χνάρια των καπνεργατών», μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, είχαν μία γνωριμία με την Ιστορία της πόλης τους κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη του καπνεργατικού κινήματος και τη συμβολή του ΚΚΕ και της Νεολαίας του εκείνη την εποχή, της θρυλικής ΟΚΝΕ.

Πρώτη στάση στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας, όπου πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ομιλία από τον Φάνη Γκερλεξή, στέλεχος του ΚΚΕ. Σε αυτήν, έγινε αρχικά μια αναφορά στα πρώτα βήματα του καπνεργατικού κινήματος της Καβάλας και τους σκληρούς όρους δουλειάς και ζωής των καπνεργατών, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν νέοι.

Τονίστηκε η σύνδεση της δράσης του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ με το ντόπιο καπνεργατικό κίνημα και η προσπάθεια για την οργάνωση των εργατών κόντρα στην εργοδοσία, με τη δημιουργία του πρώτου σωματείου. Αναδείχτηκε η προσπάθεια για διάδοση των μαρξιστικών ιδεών στην εργατική τάξη και τη νεολαία ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην εξέλιξη του καπνεργατικού κινήματος τις επόμενες δεκαετίες κι αναδείχτηκαν στιγμές από την ηρωική δράση της ΟΚΝΕ μέσα στο καμίνι των αγώνων. Τονίστηκε η συμμετοχή των νεολαίων κομμουνιστών σε όλους τους μεγάλους σταθμούς του κινήματος και η παρέμβασή της στο σύνολο της ζωής των νέων της εργατικής τάξης.

Αναδείχθηκε η ίδρυση και λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων τη δεκαετία του 1920, αλλά και οι πλούσιες πολιτικές – πολιτιστικές παρεμβάσεις που οργανώνονταν.

Η ομιλία έκλεισε τονίζοντας την ανάγκη για ύπαρξη επαναστατικής Νεολαίας που να καθοδηγείται από το Κόμμα της, σαν προϋπόθεση για την ανάπτυξη αντίστοιχης μαχητικής αντικαπιταλιστικής δράσης της νεολαίας σε κάθε φάση της ταξικής πάλης.

Μετά την ομιλία, ακολούθησε ξενάγηση, κατά την οποία οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την παραγωγή κι επεξεργασία του καπνού και τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν, αλλά και με την ίδια την ιστορία του καπνεργατικού κινήματος μέσα από έργα τέχνης και φωτογραφίες συνδικαλιστών της εποχής.

Στο «Αναγνωστήριο» των καπνεργατών, στις καπναποθήκες και στην Πλατεία Καπνεργάτη

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με περίπατο στην πόλη. Σταθμός έγινε στη θέση στην οποία βρισκόταν το «Αναγνωστήριο» του σωματείου των καπνεργατών. Εκεί, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική – μορφωτική δραστηριότητα που αναπτυσσόταν στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Επόμενος σταθμός ήταν μία από τις μεγαλύτερες καπναποθήκες στις αρχές του 20ού αιώνα στην πόλη όπου έγινε σύντομη αναφορά για τις συνθήκες και το καθεστώς εργασίας των καπνεργατών και των καπνεργατριών. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της ταξικής ενότητας του πολυπολιτισμικού στοιχείου της εργατικής τάξης, καθώς εκείνη την περίοδο στην πόλη ζούσαν Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι καπνεργάτες.

Ο περίπατος συνεχίστηκε στην Πλατεία Καπνεργάτη όπου έγινε εκτενής αναφορά στην ανάπτυξη και οργάνωση του καπνεργατικού κινήματος και τη συμβολή των νέων κομμουνιστών σε αυτό. Η τελευταία στάση του περιπάτου έγινε στο μέρος όπου βρίσκονταν οι καπναποθήκες Νικολάου Πετρίδη (Σουηδικού Μονοπωλίου), όπου σκοτώθηκε το 1932 ένας 20χρονος καπνεργάτης, μετά από πυροβολισμούς των χωροφυλάκων.

Στο συγκεκριμένο σημείο, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ κατέθεσαν μερικά λουλούδια.

«Δεν αναγνωρίζω κανένα νόμο σας. Ούτε το κράτος σας…»

Αυτά τα λόγια, του Αρίστου Βασιλειάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με τα οποία απευθύνθηκε στους στρατοδίκες το 1949, έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στους μαθητές. Με αυτά τα λόγια άλλωστε, το στέλεχος του ΚΚΕ -ο άλλοτε ΟΚΝίτης στην Καβάλα- αντίκρισε την καταδίκη του «τρις εις θάνατον», και έγινε ένα από τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα, με το κεφάλι ψηλά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν και για την πρωτοπόρα δράση των ΟΚΝιτών στο μαθητικό κίνημα της εποχής, και ιδιαίτερα για τις δίκες το Μάη του 1932 όπου δικάστηκαν με το «Ιδιώνυμο» 35 άτομα για τη διάδοση κομμουνιστικών ιδεών στο Γυμνάσιο Καβάλας, ανάμεσά τους και 25 μαθητές.

Ραντεβού στις εκδηλώσεις του 46ου φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»

Όλοι οι συμμετέχοντες στον περίπατο έλαβαν ένα καλαίσθητο αναμνηστικό που ετοίμασε ειδικά για την εκδήλωση η Τομεακή Οργάνωση Καβάλας της ΚΝΕ, το οποίο κοσμείται από τους στίχους του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, μια φωτογραφία από κινητοποίηση των καπνεργατών της εποχής και αντίστοιχο πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη. Ακόμη, προμηθεύτηκαν το νέο τεύχος του οργάνου του ΚΣ της ΚΝΕ, του «Οδηγητή» που κυκλοφόρησε σήμερα.

Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη στις 20.00, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου φέτος θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Η ΚΝΕ, καλεί ακόμα τη νεολαία της Καβάλας να πάρει μέρος στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει στο πλαίσιο του 46ου φεστιβάλ της, από 7 ως 12 Σεπτέμβρη στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.


(Πηγή 902.gr)

Διαβάστε επίσης