• 28 Μαρτίου 2024,

«Μαζί ενάντια στον καρκίνο». Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά του καρκίνου. Απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την δημόσια υγεία στον Θεόδωρο Ζαγοράκη

 «Μαζί ενάντια στον καρκίνο». Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά του καρκίνου.  Απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την δημόσια υγεία στον Θεόδωρο Ζαγοράκη

Σειρά ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση σε θεραπείες, την έρευνα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, υπό την ιδιότητα του «πρεσβευτή» της εκστρατείας «Μαζί ενάντια στον καρκίνο», τόνισε ότι «αφορμή για τις πρωτοβουλίες αυτές, ήταν τα στοιχεία που έχουν αναδείξει οι ομοσπονδίες των καρκινοπαθών, οι οποίες και διαπιστώνουν κατά καιρούς ελλείψεις σε βασικά αντικαρκινικά φάρμακα. Αυτό δεν είναι σωστό. Ναι στις βιώσιμες πολιτικές, αλλά με βάση τον άνθρωπο και την υγειονομική του περίθαλψη. Η έγκαιρη και η αποτελεσματική πρόσβαση σε αντικαρκινική θεραπεία είναι το βασικότερο όλων».

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Andriukaitis επεσήμανε στον κ. Ζαγοράκη ότι «παρακολουθεί στενά το θέμα της αποτελεσματικότητας, της προσβασιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση των ζητημάτων διαθεσιμότητας των φαρμάκων στο πλαίσιο συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων με τους επικεφαλής των εθνικών οργανισμών φαρμάκων». Ο αρμόδιος Επίτροπος, αφού συμπλήρωσε ότι «η πρόταση της Επιτροπής για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας ευελπιστεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των καινοτόμων τεχνολογιών υγείας», υπέδειξε τα χρηματοδοτικά εργαλεία της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, ο Λιθουανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, υπό τη νέα του μορφή (ΕΚΤ+), προβλέπει την ενίσχυση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος». Ο αρμόδιος Επίτροπος, υπογράμμισε επίσης, πως αποτελεί «βασικό στόχο η ενίσχυση της καινοτομίας στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα μέσα από το νέο πρόγραμμα Horizon Europe, όπου η υγεία αναγνωρίζεται ως βασική πρόκληση με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα καθώς και τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς της παράγοντες».

Τέλος, ο κ. Ζαγοράκης επεσήμανε ότι «Είναι πολύ σημαντική η διάθεση κονδυλίων και η εξέλιξη των ευρωπαϊκών στρατηγικών και για την επόμενη περίοδο. Η μάχη κατά του καρκίνου πρέπει να είναι συνεχής ώστε να καταπολεμήσουμε την ασθένεια. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά όσοι έχουμε πρόσβαση σε δημόσιο βήμα είναι να προωθούμε την πρόληψη μέσα από την βελτίωση του καθημερινού τρόπου ζωής».

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ: https://bit.ly/2UEv7Sy

 

Διαβάστε επίσης