Με 70 ευρώ χαρατσώνει πελάτες τής ΔΕΥΑΚ η …αντιπολίτευση του Δήμου Καβάλας!

 Με 70 ευρώ χαρατσώνει πελάτες τής ΔΕΥΑΚ η …αντιπολίτευση του Δήμου Καβάλας!

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης


Προς τα τέλη φθινοπώρου του 2019, δύο – τρεις μήνες αφότου ανέλαβε η καινούργια διοίκηση του δήμου Καβάλας, το νέο, τότε, διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει και να βάλει σε μία τάξη το πελατολόγιο της επιχείρησης και μεταξύ των άλλων καθόρισε ως χρηματικό ποσό εγγύησης για τις νέες συμβάσεις υδροδότησης τα 100 ευρώ. Το ποσό αυτό όφειλαν να καταβάλουν και όσοι εκ των καταναλωτών επικαιροποιούσαν τα στοιχεία του λογαριασμού τους.

Δεδομένου ότι το ποσό αυτό ήταν αντικειμενικά υπερβολικό και προκάλεσε την εύλογη αντίδραση τόσο των καταναλωτών όσο και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, η ΔΕΥΑΚ υποχώρησε και με σχετική κατά πλειοψηφία νέα απόφασή της (την υπ’ αριθμ.226/2019) προς το τέλος Νοεμβρίου του 2019 καθόρισε έκπτωση 70% στην τιμή της εγγύησης θέτοντας συγχρόνως και χρονικό περιθώριο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 2020 σε όσους καταναλωτές επιθυμούσαν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους ώστε να χρεωθούν το ποσό των 30 ευρώ και όχι των 100 ευρώ όπως ήταν η αρχική απόφαση.

Η απόφαση αυτή του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ ήρθε προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο όπου όμως η αντιπολίτευση διαθέτοντας, ως γνωστόν, την πλειοψηφία στο σώμα, την απέρριψε με την υπ’ αριθμόν 630/2019 απόφασή της!

Απέρριψε δηλαδή την δυνατότητα έκπτωσης κατά 70% (από τα 100 ευρώ) σε όσους εκ των καταναλωτών επιθυμούσαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με την ΔΕΥΑΚ επικαιροποιώντας συγχρόνως τα στοιχεία του λογαριασμού της παροχής τους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ έσπευσε στις 16 Δεκεμβρίου 2019 να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης αυτής της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου ενώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, σε μια απέλπιδα και ύστατη προσπάθεια να απαλλάξει τους καταναλωτές από το χαράτσι των 70 ευρώ που ουσιαστικά επέβαλλε η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας με την δική της κατά πλειοψηφία απόφαση.

Την προσφυγή αυτή απέρριψε με την απόφαση 1992/31-3-2020 ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννης Σάββας, με αποτέλεσμα να ισχύει τελικά η απόφαση 626/2019 του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που ορίζει επακριβώς τα εξής όπως αναγράφονται στην καθαρογραμμένη, τελική απόφαση της Αποκεντρωμένης:

«Με την αριθ.630/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας δεν εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αριθ.226/2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Καβάλας που αφορά την έκπτωση κατά 70% επί της ισχύουσας εγγύησης κατανάλωσης νερού».

Συμπέρασμα: Η αντιπολίτευση στο Δήμο Καβάλας, που διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, επιβάλλει ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο, χαράτσι 70 ευρώ στο ποσό της εγγύησης σε όσους καταναλωτές επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τις συμβάσεις τους με την ΔΕΥΑΚ.

Αυτή είναι η πάσα αλήθεια.

Οι δηλώσεις παραγόντων της αντιπολίτευσης που μιλούν για «μεγαλειώδη νίκη» και ότι «αναγκάζουμε τη διοίκηση τα 100 ευρώ να τα κάνει 30» όταν δεν διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους δείχνουν ανθρώπους τουλάχιστον ανίδεους να κατανοήσουν την πραγματικότητα και τι ακριβώς ψήφισαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης