• 19 Μαΐου 2024,

Με αφορμή το έργο του Kamal Bullata

 Με αφορμή το έργο του Kamal Bullata

Στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ έγινε το απόγευμα του Σαββάτου μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση- συζήτηση, αφορμή της οποίας ήταν η παρουσίαση του έργου του παλαιστίνιου ζωγράφου Kamal Boulata. Η εκδήλωση που οργανώθηκε από το ερευνητικό κέντρο «Μοχάμεντ Άλι»  (ΜΟΗΑ) χωρίζεται σε δύο μέρη. Στις αναφορές στο έργο του ζωγράφου και στην ανάλυση αυτού και στη συζήτηση που πρέπει να γίνεται συστηματικά ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό θρήσκευμα. Η ανάλυση του έργου του Kamal Boulata ήταν (τελικά) το βασικό μέρος της εκδήλωσης. Ακόμη κι ο διάλογος που επακολούθησε , οι περισσότερες δηλαδή ερωτήσεις από το κοινό, αφορούσαν τους πίνακες ζωγραφικής του  κτλ. Η εισήγηση του καθηγητή Garth Fowden ήταν μια καλή αφορμή για τα ενωτικά φαινόμενα που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα σε πολίτες με διαφορετικό θρήσκευμα.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Μητροπολίτης Στέφανος. Υπέβαλε ερώτηση (στα αγγλικά) προς τον ζωγράφο Boulata. Η ερώτηση (όπως και άλλες) προσέγγιζαν εμμέσως το θέμα του διαλόγου ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία. Οι απαντήσεις επικεντρώνονταν στο έργο του καλλιτέχνη.

Ο καθηγητής Garth Fowden είπε ότι ακόμη και στην Καβάλα υπήρξαν περίοδοι όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι διατηρούσαν στενές σχέσεις. Στο εξωτερικό, τόνισε, είναι συνήθεια να μαζεύονται άνθρωποι με διαφορετικό θρήσκευμα και να διαβάζουν κείμενα των διαφορετικών τους θρησκειών. Να συζητούν επί αυτών, να τα αναλύουν αλλά κάθε ένας να διατηρεί τις απόψεις και τα πιστεύω του. Ο Garth Fowden επέμενε στην αλληλοκατανόηση ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την πορεία των χριστιανών των Αραβικών χωρών. Εκπρόσωπος των οποίων εμφανίστηκε -και είναι- ο Kamal Boulata. Μίλησε επίσης (για τη πορεία του ζωγράφου) και την πηγή έμπνευσης του (ακόμη κι από την ισλαμική παράδοση) η καθηγήτρια Elizabeth Key Fowden.

Στις πρώτες σειρές καθισμάτων της εκδήλωσης ήταν οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο κοινό «εντοπίστηκαν» ο Κωστής Σιμιτσής, ο Κώστας και Αντώνης Κούφαλης, ο Μιχάλης Αμοιρίδης, ο Βασίλης Τραϊφόρος, η Σταυρούλα Δαδάκη, ο Γιάννης Βύζικας, ο Μιχάλης Σαξαμάνογλου κτλ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

 

 

Διαβάστε επίσης