Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή από κάθε γωνιά της χώρας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25 Μαΐου 2025 το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ και Διαγωνισμός Κεντήματος, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, με διοργανωτή το κατάστημα «Καζαντζίδης Είδη Ραπτικής».
Η εκδήλωση ανέδειξε τη διαχρονική αξία και την καλλιτεχνική δύναμη της ελληνικής παραδοσιακής τέχνης του κεντήματος, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο του φιλότεχνου κοινού όσο και πολλών νέων δημιουργών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Το φεστιβάλ πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις, επιδείξεις τεχνικών και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, ενώ κορυφώθηκε με την απονομή των βραβείων σε πέντε διακριθέντες δημιουργούς, οι οποίοι απέσπασαν εντυπωσιακά έπαθλα: χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, τριήμερη διαμονή στη Χαλκιδική και συλλεκτικές κασετίνες της εταιρείας «Πεταλούδα» με Χρυσό Μουλινέ 24 καρατίων.
Η κυρία Καζαντζίδου, διοργανώτρια του Φεστιβάλ, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το κέντημα είναι μια τέχνη που αγάπησα από τα παιδικά μου χρόνια. Το φεστιβάλ είναι το δικό μας δώρο στην παράδοση και στη νέα γενιά που θέλουμε να εμπνεύσουμε».
Ο στόχος, όπως επισημαίνει η διοργάνωση, είναι η καθιέρωση του Φεστιβάλ ως ετήσιου θεσμού, συμβάλλοντας στη διάδοση και αναβίωση μιας πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η θερμή ανταπόκριση του κοινού επιβεβαίωσε πως το κέντημα, με τη λεπτομέρεια, τον κόπο και την ψυχή που απαιτεί, μπορεί να έχει μέλλον – ιδίως όταν συναντά το μεράκι, τη δημιουργικότητα και την αγάπη για την ελληνική παράδοση.


