• 20 Απριλίου 2024,

Με λάθος τρόπος κατατέθηκε η προσφυγή κατά της συνεδρίασης της 30ης Οκτώβρη του Δημοτικού Συμβουλίου

 Με λάθος τρόπος κατατέθηκε η προσφυγή κατά της συνεδρίασης της 30ης Οκτώβρη του Δημοτικού Συμβουλίου

Πολύ φασαρία για το τίποτα. Μία ακόμη φορά. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας στις 30 Οκτώβρη του 2019 ήταν και είναι νόμιμη, όπως προκύπτει από την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Σε αυτήν προσέφυγε ο κ. Ξανθόπουλος ο οποίος επέμενε για το άκυρο της διαδικασίας από την οποία μάλιστα είχε αποχωρήσει. Λίγες μέρες μετά κατέθεσε προσφυγή. Με αυτές του τις ενέργειες εξασφάλισε πρωτοσέλιδους τίτλους και λεπτά δημοσιότητας. Επί της ουσίας απολύτως τίποτα. Προκύπτει μάλιστα ότι η προσφυγή κατατέθηκε με λάθος τρόπο!

Σύμφωνα με πληροφορίες με το θέμα ασχολήθηκε η κεντρική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης και όχι η υπηρεσία της Καβάλας. Από το σκεπτικό απόρριψης της προσφυγής αντιγράφουμε τους δύο συγκεκριμένους λόγους:

*Για να είναι παραδεκτή η προσφυγή, πρέπει η προσβαλλόμενη πράξη να έχει εκτελεστό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση που θεσπίζεται με αυτή είναι υποχρεωτική, εκτός αν ρητά προκύπτει ότι είναι δυνητική. Δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα, και άρα προσβάλλονται απαράδεκτα ,οι ανακοινώσεις, οι γνώμες, τα πρακτικά ορκωμοσίας, εγκύκλιοι του ΟΤΑ κλπ. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση η υπό κρίση προσφυγή δεν ασκείται κατά απόφασης συλλογικού ή μονομελούς οργάνου του Δήμου και των Νομικών Προσώπων αυτού αλλά κατά μιας διαδικαστικής ενέργειας (κατά της πρόσκλησης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) ,γι αυτό το λόγο η ασκηθείσα προσφυγή πρέπει ν απορριφθεί ως απαραδέκτως ασκηθείσα

*Από τα άρθρα του Κανονισμού Εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας συνάγεται ότι η ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα ,ως ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αναφέρεται μόνο ως προς τις υποχρεωτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ,που πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα, την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Για τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στο μήνα δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την ημέρα συνεδρίασης.

Επιπλέον η αναφορά στην παράγραφο 1 του άρθρου 10 του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας περί υποχρέωσης εγγραφής στην πρόσκληση που συντάσσει ο Πρόεδρος για τη συνεδρίαση του σώματος και το χρόνο συγκλήσεώς του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα ,ως ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αναφέρεται μόνο ως προς τις υποχρεωτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ,που πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα,την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Αλλωστε και από τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν 3463/06 και του άρθρου 67 του Ν 3852/10 προκύπτει ότι το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα χωρίς να ορίζεται ημέρα της εβδομάδας Συνεπώς οι ισχυρισμοί της προσφεύγουσας παράταξης πρέπει ν απορριφθούν διότι στερούνται και ουσιαστικής βασιμότητας.

*Όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις απόρριψης ή αποδοχής προσφυγών στην Αποκεντρωμένη, ο θιγόμενος έχει τη δυνατότητα να επανέλθει με νέα προσφυγή. Στην υπερκείμενη επιτροπή του άρθρου 152. Οι λόγοι ωστόσο που απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη η αρχική προσφυγή δεν αφήνει περιθώρια κάποιος να επιμείνει στο θέμα.

 

Διαβάστε επίσης