• 19 Μαΐου 2024,

Με μάρτυρες τα πολιτικά δικαστήρια και στην Καβάλα

 Με μάρτυρες τα πολιτικά δικαστήρια και στην Καβάλα

Κάτι άλλαξε και στα δικαστήρια της Καβάλας.

Η χαλάρωση των μέτρων στη διαδικασία απόδοσης της δικαιοσύνης είχε κάποια πρώτα και μικρά αποτελέσματα, τα οποία φυσικά και δεν ικανοποιούν ειδικά τους δικηγόρους.

Χθες Τρίτη – ημέρα πολιτικών δικών και υποθέσεων- υπήρξε αρκετός κόσμος στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας. Στις 9 το πρωί συγκεντρώθηκαν αρκετοί άνθρωποι, κάτι που είχε να γίνει πολύ καιρό. Χθες με τη χαλάρωση των μέτρων δικάστηκαν περισσότερες πολιτικές υποθέσεις, οι πιο πολλές από τις οποίες περιελάμβαναν και κατάθεση μαρτύρων. Αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη και σημαντική αλλαγή.

Τα πολιτικά δικαστήρια είναι περισσότερα, τα πιο πολλά έχουν διάρκεια αφού καταθέτουν μάρτυρες. Οι δικηγόροι δεν είναι ικανοποιημένοι. Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν τους είναι αρκετή.

Επαναλαμβάνουν ότι μόνο με την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων θα ξαναέχουν δουλειά αλλά οι ποινικές υποθέσεις συνεχίζουν και αναβάλλονται. Άγνωστο μέχρι πότε. Υπάρχει μια θετική πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία τα ποινικά θα ξαναρχίσουν σύντομα.

Υπάρχει και μια απαισιοδοξία που μεταφέρει τις ποινικές δίκες για το νέο δικαστικό έτος. Τον Σεπτέμβρη! Αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι δικηγόροι. Μέσω των συλλόγων τους σε όλη την Ελλάδα πίεζαν και πιέζουν αλλά οι πιέσεις δεν έχουν προς το παρόν αποτέλεσμα.

Η συγκέντρωση αρκετού κόσμου χθες στο αίθριο (ισόγειο) του δικαστικού μεγάρου έγινε με ταυτόχρονη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και στη διαδικασία της αναμονής έναρξης των δικών. Παντού μάσκες, συχνή χρήση αντισηπτικών και πολλές φορές -ειδικά οι δικηγόροι- χρήση διπλής μάσκας! Στις θέσεις τους οι περισσότεροι δικαστικοί υπάλληλοι. Από σήμερα που δεν θα υπάρχουν πολιτικά δικαστήρια η ησυχία λόγω πανδημίας θα επανέλθει στο κτίριο. Επόμενη μέρα με κόσμο η επόμενη δικάσιμος των πολιτικών δικαστηρίων. Κατά πάσα πιθανότητα η ερχόμενη Τρίτη.

Σημειώνουμε ότι και στους υπαλλήλους των δικαστικών υπηρεσιών εφαρμόζεται το υποχρεωτικό μέτρο του self test, ένα κάθε εβδομάδα. Για αυτήν την εβδομάδα το τεστ (που κάνουν και οι δικαστικοί λειτουργοί) προγραμματίζεται να γίνει σήμερα ώστε το αποτέλεσμα του να γνωστοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης