• 19 Απριλίου 2024,

Με το αίσθημα των «γαλάζιων μολυβιών για τη Σμύρνη» του Κοσμά Πολίτη

 Με το αίσθημα των «γαλάζιων μολυβιών για τη Σμύρνη» του Κοσμά Πολίτη

Εμπνευσμένος από τον συγγραφέα του «Στου Χατζηφράγκου», ο Θοδωρής Γκόνης και οι συνεργάτες του αφιέρωσαν το φετινό φεστιβαλικό πρόγραμμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Από τους παλαιότερους θεσμούς, με ανοδική πορεία, δίμηνη εδώ και χρόνια διάρκεια (Ιούλιος – Αύγουστος), με δικές του παραγωγές και υψηλού επιπέδου συνεργασίες, με θεατρικές κυρίως παραστάσεις, αλλά και μουσικής, χορού, περφόρμανς, με έντονη δημοφιλία και διαδραστική σχέση με το κοινό, το Φεστιβάλ Φιλίππων αφιερώνει την 65η διοργάνωσή του στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Διαλέγει για τίτλο του τα «6 γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη» του Κοσμά Πολίτη, «…αυτά που “χάλασε” γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” την περίοδο 1962-63 (στα σαραντάχρονα της χαμένης πολιτείας) το σημαντικότερο ίσως έργο του, “Στου Χατζηφράγκου”» γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης.

Τον Αύγουστο οι εκδηλώσεις κορυφώνονται όπως και η παρουσία θεατών στις παραστάσεις του φεστιβάλ, που με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων διακτινώνονται σε διαφορετικά σημεία της Καβάλας, στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, στην Παλιά Μουσική, στην παραλία τελωνείου, στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, στο Φρούριο, στο Καρνάγιο, στην Πλατεία Πιπίνου, στους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Αλι.

«Μ’ αυτά τα έξι μολύβια –όσα και τα γράμματα της απαρηγόρητης Σμύρνης– με το χρώμα και το κάρβουνό τους θα προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε μέσα από θεατρικές παραστάσεις, αναλόγια, μουσικές, κείμενα, αναγνώσεις και προβολές τα πορτρέτα εμβληματικών προσωπικοτήτων με επίκεντρο το τραγικό αυτό γεγονός.

Οι συγγραφείς Στρατής Δούκας, Ηλίας Βενέζης, Στράτης Μυριβήλης, Φώτης Κόντογλου, Διδώ Σωτηρίου, Κοσμάς Πολίτης αλλά και πολιτικοί πρωταγωνιστές της ταραγμένης αυτής εποχής όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Παναγιώτης Κονδύλης συνθέτουν την “πινακοθήκη” της φετινής θεματικής» αναφέρει ο Θοδωρής Γκόνης.

Σημαντικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες δημιουργούν τα πορτρέτα προσωπικοτήτων της εποχής που ανιχνεύει η διοργάνωση, μετά από παραγγελία του φεστιβάλ, που κάλεσε κοντά του μεταξύ άλλων τους Ακύλλα Καραζήση, Εκτορα Λυγίζο, Θωμά Κοροβίνη, Αγγέλα Καστρινάκη, Κώστα Καναβούρη, Κυριάκο Συφιλτζόγλου, Γιάννη Μπασκόζο, Κώστα Ακρίβο, Καρολίνα Μέρμηγκα, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσθένη Παπαμάρκο, Αντώνη Νικολόπουλο, αλλά και νεότερους δημιουργούς, όπως ο Ανδρέας Ανδρέου και ο Αρης Νινίκας.

Στις παραγωγές που προσδίδουν φέτος την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του φεστιβάλ προηγήθηκαν τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη (2/7) και το αναλόγιο του Ακύλλα Καραζηση για τον Ν. Πλαστήρα («The Black Rider», 21/7), ενώ έπεται (24/8) «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη (7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας) σε ερμηνεία του Εκτορα Λυγίζου, ο οποίος υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθετική επιμέλεια.

Κι ακόμα το βασισμένο στον Κοσμά Πολίτη «Αναλόγιο» της Αγγέλας Καστρινάκη σε σκηνοθεσία Θ. Γκόνη, με ερμηνευτές τους Γιώργο Κέντρο, Ασπασία Αλεξίου (27, 28/8 Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Αλι).

Στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων παρουσιάζεται (σήμερα και αύριο) ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκι, με τους Τάσο Νούσια (Φιλοκτήτη), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέα), Γιώργο Αμούτζα (Νεοπτόλεμο) κ.ά. Κι ακολουθεί η «Μήδεια» (12 & 13/8/22) σε σκηνοθεσία-διασκευή Αιμίλιου Χειλάκη-Μανώλη Δούνια.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 30 Αυγούστου με συναυλία της Τάνιας Τσανακλίδου στο Φρούριο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο philippi-festival.gr.

πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης