Με τον παγκόσμιο τίτλο υπό μάλης στο …σχολείο

 Με τον παγκόσμιο τίτλο υπό μάλης στο …σχολείο

 

Τον τρίτο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο μέσα σε τέσσερα χρόνια χάρισε στην Καβάλα και στην Ελλάδα η Καβαλιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι Σταυρούλα Τσολακίδου με μία εκπληκτική εμφάνιση κι ένα συγκλονιστικό φινάλε στο παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα που διεξήχθη από 22 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Οκτωβρίου στο μακρινό Χάντι Μανσίνσκ της Σιβηρίας στη Ρωσία.

Η Σταυρούλα παίζοντας σε ανώτερη από την ηλικία της κατηγορία κατάφερε να στεφτεί πρωταθλήτρια πραγματοποιώντας σε 11 αγώνες 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και μία ήττα.

Η συνεχείς παγκόσμιες επιτυχίες της Σταυρούλας Τσολακίδου αλλά και οι επιτυχίες κι άλλων παιδιών και του ίδιου του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας ως ομάδας και ως συλλόγου, αποδεικνύουν πόσο σε βάθος δουλειά γίνεται σ’ αυτόν το χώρο εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Και φυσικά η επιτυχία δεν μετριέται μόνον με τις συνεχείς συλλογικές και ατομικές διακρίσεις αλλά και με την ουσιαστική προσφορά στην Καβαλιώτικη νεολαία για την οποία δημιουργεί θετικά πρότυπα. Γι’ αυτό και πρέπει οι τοπικοί φορείς να μην αναλωθούν μόνον σε βραβεύσεις αλλά να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια τόσο στους σκακιστές όσο και γενικότερα στον Σύλλογο που κάνει αυτήν την εξαιρετική δουλειά.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ

Μετά το τέλος των αγώνων χθες το απόγευμα η Σταυρούλα Τσολακίδου σε ειδική συνέντευξη τύπου που οργάνωσαν οι διοργανωτές έκανε τις παρακάτω δηλώσεις που δείχνουν πόσο προσγειωμένος και μετριόφρων ως άνθρωπος είναι αυτό το κορίτσι:

«Απόλαυσα πάρα πολύ αυτό το τουρνουά το οποίο αποδείχτηκε για μένα πολύ πετυχημένο. Ο τελευταίος γύρος ήταν σαν ένα θαύμα. Η αντίπαλός μου Alexandra Obolentseva είχε ένα εκπληκτικό τάι μπρέικ αλλά ήμουν πολύ τυχερή σήμερα που κατάφερα να κερδίσω αυτό το πρωτάθλημα.

Αν και είμαι 16 χρονών ήθελα ωστόσο να συμμετάσχω στην κατηγορία μέχρι 18 χρονών καθώς πέρσι είχα ήδη κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία των μέχρι 16 χρονών κι έτσι αποφάσισα να παίξω αυτή τη φορά με μεγαλύτερες από μένα κοπέλες. Το ίδιο έκανα και όταν ήμουν 14 χρονών και είχα αγωνισθεί τότε στην κατηγορία μέχρι 16 χρονών.

Θέλω να ασχοληθώ στο μέλλον επαγγελματικά με το σκάκι. Φυσικά θέλω συγχρόνως να σπουδάσω και να πάρω κάποιο πτυχίο αλλά δεν σας κρύβω ότι επιθυμώ να ξοδέψω τον περισσότερο χρόνο μου παίζοντας σκάκι.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης επί δεκαετίες πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας και αντιπρόεδρος σήμερα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας αλλά και ο άνθρωπος του οποίου κυριολεκτικά η ζωή έχει αφιερωθεί στο σκάκι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίηση γι’ αυτήν τη μεγάλη διάκριση, σημειώνοντας: «Είναι μοναδική στα χρονικά η επιτυχία που σημείωσε η Σταυρούλα. Ποτέ, καμία άλλη αθλήτρια, πανελλαδικά ή πανευρωπαϊκά, σε τόσο νεαρή ηλικία, δεν κατέκτησε τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα».

«Η συνέπεια, οι πολύωρες προπονήσεις της, το αγωνιστικό πνεύμα που τη διακρίνει, η προσπάθεια και η επίμονή της, την οδήγησαν σε αυτήν τη μεγαλειώδη νίκη», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης και προσθέτει: «Με την τελευταία νίκη απέδειξε σε όλους ότι δεν τα βάζει κάτω, συνεχίζει την προσπάθεια μέχρι τέλους. Έχει τσαγανό και θέληση αυτό το κορίτσι. Έχει μία ακούραστη μαχητικότητα που παρά τις δυσκολίες πάντα καταλήγει σ’ ένα εντυπωσιακό φινάλε».

Η 16χρονη μαθήτρια της β’ τάξης του 1ου Λυκείου Καβάλας, επιστρέφει μαζί με όλη την εθνική ομάδα απόψε και από αύριο Τετάρτη ξεκινάει τα μαθήματά της, αφού οι σχολικές υποχρεώσεις θα είναι το επόμενο διάστημα σε πρώτη προτεραιότητα.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, σχολιάζοντας τη μεγάλη νίκη της Σταυρούλας Τσολακίδου ανέφερε: «Για ακόμη μία φορά μάς έκανε υπερήφανους ως Καβαλιώτες και ως Έλληνες. Εκ μέρους ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας τη συγχαίρω θερμά για την κατάκτηση ενός ακόμα παγκόσμιου τίτλου και την ευχαριστώ από βάθους καρδιάς που σε καιρούς δύσκολους συνεχίζει ν’ αγωνίζεται σκληρά και να μας δίνει ελπίδες πως οι νέοι άνθρωποι έχουν τις δυνατότητες να πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Με πάθος γι’ αυτό που κάνει, με συνέπεια και έμπνευση, η Σταυρούλα κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα σημαντικό τίτλο και να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Ταυτόχρονα μας έκανε υπερήφανους για τους αθλητές μας. Διαβεβαιώνουμε, τόσο την ίδια, όσο και όλα τα μέλη της μεγάλης και δραστήριας σκακιστικής οικογένειας του δήμου Καβάλας ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Διαβάστε επίσης