• 18 Μαΐου 2024,

Με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε η Αγγελική Δεληκάρη

 Με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε η Αγγελική Δεληκάρη

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη.

Στην πολύ εποικοδομητική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Υφυπουργό, η κυρία Δεληκάρη είχε την ευκαιρία να θέσει ζητήματα που αφορούν στον νευραλγικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Πυροσβεστικό Σώμα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η Κλιματική Αλλαγή.

Η ανάγκη ενίσχυσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Καβάλας και της Χρυσούπολης με έμψυχο δυναμικό, αλλά και με συμπλήρωση των ελλείψεων σε υλικό, οι οποίες αναπόφευκτα δημιουργούνται λόγω των αυξημένων αναγκών και της συνεχούς καταπόνησης κατά τις αντιπυρικές περιόδους αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο συζήτησης.

Όπως τόνισε ο κύριος Τουρνάς, είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με έμψυχο δυναμικό, άλλωστε αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας τη σημασία που κατέχει ένα ισχυρό Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιμετώπιση φαινομένων, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν σπάνια ως προς την περιοδικότητα και την ένταση, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να αποτελούν τον κανόνα κι όχι την εξαίρεση.

Ήδη οι προσλήψεις των 500 δασοκομμάντος έδειξαν με σαφήνεια το πως υλοποιείται το φιλόδοξο πρόγραμμα κάλυψης των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ σύντομα νέες θέσεις αναμένεται να προκηρυχθούν ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες ανά την Επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί και η πολύ σημαντική απόφαση εκ μέρους του Υπουργείου, για προώθηση διάταξης που θα αφορά σε προσλήψεις πέραν των ατόμων που θα εισαχθούν στις παραγωγικές σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, με πρόθεση αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται για τα επόμενα πέντε έτη.

Ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας κατατέθηκαν εκ μέρους της κυρίας Δεληκάρη όλοι οι προβληματισμοί του προσωπικού. Ως προς την κάλυψη των αναγκών σε υλικό, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων (μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ»), μέσα από τον οποίον θα καλυφθούν οι ανάγκες του Σώματος.

Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία, στην ανάγκη συντονισμού όλων των Φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασαρχείο, Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για την καλύτερη προετοιμασία αντιπυρικών ζωνών, σήμανση δασικών οδών, δηλαδή προπαρασκευής για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Η θετική διάθεση του Υφυπουργού κ. Τουρνά δείχνει και το πόσο θερμά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά, με γνώμονα τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις «ασύμμετρες απειλές» που γεννά η κλιματική κρίση.

Από την πλευρά της, κλείνοντας την παραγωγική αυτή συνάντηση, η κυρία Δεληκάρη ευχαρίστησε τον κ. Τουρνά για την λεπτομερή ενημέρωση και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Υφυπουργός επισήμανε πως προτίθεται, την περιοχή της Καβάλας.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης