Μεγάλα και μικρότερα καταστήματα εστίασης ετοιμάζονται – Ένα μόνο ανοίκιαστο στην παραλιακή ζώνη!

 Μεγάλα και μικρότερα καταστήματα εστίασης ετοιμάζονται – Ένα μόνο ανοίκιαστο στην παραλιακή ζώνη!

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών μαζί με την άνοδο της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι σύντομα μπαίνουμε στο δεύτερο 15νθήμερο του Μάρτη, κινητοποιεί (όπως είναι φυσικό) την τοπική αγορά. Περισσότερο την εστίαση που ετοιμάζεται να υποδεχθεί (αρχικά στα Σαββατοκύριακα) την τουριστική κίνηση από την Τουρκία και τη Βαλκανική ενδοχώρα. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη. Εκεί όπου υπάρχουν τα καταστήματα από το ΝΟΚ (Εθνικής Αντίστασης) έως την Ερυθρού Σταυρού (είσοδος λιμανιού) ακόμη και στην οδό Κουντουριώτου. Αυτή η περιοχή είναι η δημοφιλέστερη για τους τουρίστες. Προ λίγων ετών στην οδό Ε. Αντίστασης υπήρχαν αρκετά άδεια καταστήματα. Με την ραγδαία αύξηση των τουριστών, σήμερα δεν υπάρχει κανένα. Το μόνο ανοίκιαστο κατάστημα στην παραλιακή ζώνη είναι το πρώην «Κρεατοφαγείο», που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Ερυθρού Σταυρού.

Ένα μεγάλο κατάστημα εστίασης ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην παραλία (πρώην Χάγκεν Ντατς), ένα ακόμη ετοιμάζεται επίσης (φαίνεται πιο έτοιμο από πλευράς προόδου εργασιών) στον πρώην Στάθη (φωτογραφία).

Η πιτσαρία Βενέτσια κάνει ανακαίνιση ενώ νέο κατάστημα εστίασης δημιουργείται στη διασταύρωση των οδών Ύδρας και Κουντουριώτου. Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Με λίγα λόγια η εστίαση στην παραλιακή ζώνη έχει την τιμητική της, γεγονός καθόλου τυχαίο. Σημειώνουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα νέα μαγαζιά που δημιουργούνται, γίνονται με αρκετά χρήματα ενώ ταυτόχρονα προκύπτουν οι γνωστές θέσεις εργασίας. Κυρίως σερβιτόρων. Οι επιχειρήσεις της οδού Εθνικής Αντίστασης δεν ανέπτυξαν ακόμη τα τραπεζοκαθίσματα τους πέρα του δρόμου (προς τη θάλασσα), είναι πολύ πιθανό (κατά πολλούς σίγουρο) και φέτος η πεζοδρόμηση να αρχίσει την Πρωτομαγιά.

Στην υπόλοιπη αγορά

Η Άνοιξη φαίνεται να ήρθε και στην υπόλοιπη αγορά της Καβάλας. Οι επιχειρηματικές κινήσεις είναι λιγότερες, πιο προσεκτικές αφού πρόκειται για περιοχές και πρωτοβουλίες όπου η εστίαση δεν έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Κατ’ αρχήν άρχισαν στην Ομόνοια, στο πεζοδρόμιο, εργασίες επέκτασης του δικτύου του οδηγού όδευσης τυφλών. Οι έμποροι ελπίζουν όλα να γίνουν γρήγορα για να μην έχουν σκόνες μπροστά στα μαγαζιά τους τις ημέρες πριν το Πάσχα. Στην Ομόνοια επεκτείνεται κατάστημα ενδυμάτων, ενώ στην οδό Ηπείρου λειτούργησε πρόσφατα κατάστημα πώλησης τροφίμων. Στους πεζόδρομους λέγεται ότι θα λειτουργήσει το επόμενο κρεοπωλείο της ΚΡΕΚΑ. Στην οδό Φιλίππου επαναλειτούργησε παραδοσιακό καφενείο.

Δεν αποκλείεται η λειτουργία του δημοτικού ναυτικού μουσείου στις πρώην Νεφέλες (Ραψάνη) να δημιουργήσει και χώρο ενός προνομιακού καταστήματος εστίασης. Ο οποίος θα νοικιαστεί σε ιδιώτη. Κατάστημα εστίασης ετοιμάζεται στη Βενιζέλου (εκεί που λειτουργούσε παρόμοια επιχείρηση) αλλά και στο σνακ μπαρ της Δαμιανού, το οποίο μεταφέρθηκε και λειτουργεί σε πάροδο της Ομόνοιας. Τέλος το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «180» αλλάζει το δάπεδο όπου το Καλοκαίρι αναπτύσσει τα τραπεζοκαθίσματα του. Αυτό δεν ήταν και τόσο απλό να εγκριθεί από τις δημοτικές υπηρεσίες, μεσολάβησαν συνεδριάσεις και πλήθος αποφάσεων.

*Με πρόσφατη απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας αποφάσισε τους όρους για τη διαδικασία εκμίσθωσης (μέσω δημοπρασίας) του καταστήματος μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο της Ομόνοιας.

Διαβάστε επίσης