Μετά από δύο χρόνια μαθητικοί σκακιστικοί αγώνες στο Αμφιθέατρο

 Μετά από δύο χρόνια μαθητικοί σκακιστικοί αγώνες στο Αμφιθέατρο

Οι προκριματικοί αγώνες του Ατομικού και Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας θα διεξαχθούν στις 14 και 15 Μαΐου (σήμερα και αύριο) στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου.

Oι τελικοί αγώνες του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν στις 11, 12 και 13 Ιουνίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στον Πειραιά. Οι αγώνες για την ΠΕ Καβάλας επαναλαμβάνονται μετά από διακοπή δύο ετών λόγω της πανδημίας.

Το γεγονός φυσικά και θα τους επηρεάσει μιας και εν τω μεταξύ μειώθηκαν τα μαθήματα σκάκι που γίνονται στα δημοτικά σχολεία. Πριν την πανδημία στους αγώνες συμμετείχαν ακόμη και 300 μαθητές απ΄ όλο το Νομό. Στους αγώνες σήμερα και αύριο θα είναι ευτύχημα αν λάβουν μέρος οι μισοί σκακιστές- μαθητές. Φαίνεται μάλιστα ότι οι αγώνες θα είναι στην ουσία τους αγώνες μαθητών δημοτικών σχολείων.

Και λόγω του ότι τη Δευτέρα αρχίζουν εξετάσεις (ειδικά στα Γυμνάσια), η συμμετοχή μαθητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι περιορισμένη. Ήταν πάντα, φέτος ακόμη περισσότερο. Τους αγώνες χρηματοδοτεί η Δημωφέλεια αν και η εθελοντική εργασία των παραγόντων του τοπικού συλλόγου είναι πάντα μεγάλη και καθοριστική.

Λεπτομέρειες της διοργάνωσης

Η προκήρυξη των αγώνων ειδικά για αυτούς των δημοτικών σχολείων αναφέρει ότι πρόκειται για διοργάνωση της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια» και του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας. Οι αγώνες που γίνονται σήμερα και αύριο είναι προκριματικοί αγώνες περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στο πλαίσιο του Πανελληνίου σχολικού σκακιστικού πρωταθλήματος του 2022.

Πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Οι μαθητές θα αγωνιστούν κατά τάξεις για την ανάδειξη των πρωταθλητών κάθε τάξης. Ο αριθμός των πρώτων νικητών της κατάταξης που θα προκριθούν στους τελικούς αγώνες του Πανελληνίου σχολικού πρωταθλήματος θα καθοριστεί από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Οι συνθέσεις των ομάδων θα είναι τετραμελείς με δύο αναπληρωματικούς. Στην 1η 2η και 3η σκακιέρα συμμετέχουν μαθητές ανεξαρτήτως φύλου και στην τέταρτη σκακιέρα κορίτσια. Θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής των σχολείων με δύο ομάδες.

Ο αριθμός των πρώτων ομάδων της κατάταξης που θα προκριθούν στους τελικούς αγώνες του Πανελληνίου ομαδικού Πρωταθλήματος θα καθοριστεί από την ομοσπονδία. Οι σκακιστές των ομάδων που προκρίθηκαν δικαιούνται να αγωνιστούν και στο ατομικό πρωτάθλημα. Το σύστημα των αγώνων είναι ελβετικό, 7 γύρων.

Στο ατομικό πρωτάθλημα 5 γύρων. Στο ομαδικό πρωτάθλημα χρόνο σκέψης 15 λεπτά για κάθε παίκτη συν πέντε δευτερόλεπτα. Χρόνος που είναι μεγαλύτερος για τις τρεις πρώτες τάξεις των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου. Το πρόγραμμα των αγώνων αρχίζει σήμερα από τις 9:00 το πρωί. Συνεχίζεται το απόγευμα 4:00 με 8:30. Την Κυριακή από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Η τελετή λήξης και οι απονομές επάθλων στους νικητές και τις νικήτριες ορίστηκε να γίνει αύριο στις 6:30 το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης