«Μέθοδος Γκρόνχολμ» στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» (συνέντευξη)

 «Μέθοδος Γκρόνχολμ» στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» (συνέντευξη)

Η πρεμιέρα έγινε πριν από λίγες μέρες. Η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα παίζεται στο «Αντιγόνη Βαλάκου» ως το τέλος του μήνα.

Τα πρώτα σχόλια είναι θετικά. Η «Μέθοδος Γκρόνχολμ» είναι πολυσυζητημένη όπου κι αν παρουσιάστηκε. Ήρθε η ώρα, η σειρά της Καβάλας να τη δει και να τη σχολιάσει. Στην Πρωινή μίλησε ο ηθοποιός Θανάσης Χαλκιάς.

Η συνέντευξη

Ερ: Βάλτε μας λίγο στο κλίμα της παράστασης…

Απ: Το έργο μας λέγεται «Μέθοδος Γκρόνχολμ». Είναι κείμενο ενός Καταλανού συγγραφέα, του  Τζόρντι Γκαλθεράν. Είναι ένα σύγχρονο έργο, γραμμένο μετά το 2000. Το στενό του πλαίσιο είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες για να επιλέξουν υψηλόβαθμα στελέχη, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Είναι τόσο παραβιαστικές  πολλές φορές που μπορούν να διαλύσουν τον υποψήφιο. Είναι σκληρές, παραβιάζουν την προσωπική του ζωή. Αυτό είναι το στενό πλαίσιο του έργου. Από εκεί και πέρα όλο αυτό μπορεί να ανοίξει σε όλες τις εργασιακές συνθήκες και σ’ όλη μας τη σύγχρονη δυτική ζωή. Θέλω να επισημάνω ότι είναι ένα έργο παιγμένο σε όλο τον κόσμο. Έχει μεταφραστεί και έχει παιχθεί σε πάνω από 60 χώρες σ’ όλο τον κόσμο, σε όλες τις Ηπείρους. Είναι ένα έργο που καίει, πολύ σύγχρονο, πολύ επίκαιρο. Κατορθώνει και χρησιμοποιεί και το χιούμορ και το σασπένς και την έκπληξη. Πραγματικά κερδίζει τους θεατές όπου και να παίζεται.

Ερ: Έχει ευχάριστο τέλος;

Απ: Στα καλά έργα το τέλος πρέπει να το δίνει ο θεατής στην καθημερινή του ζωή. Τα έργα είναι για να ξεκινούν το νήμα, να δίνουν την ώθηση στα πράγματα. Αν είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, δεν έχει πολύ σημασία κατά την άποψη μου. Το τέλος είναι ανοιχτό όπως σε όλα τα έργα. Όπως η ίδια η ζωή. Ένα ευχάριστο τέλος θα ήταν και λίγο ψεύτικο. Να προσπαθεί κανείς να πείσει τους ανθρώπους ότι τα πράγματα τελειώνουν με happy end. Τελειώνουν με happy end, όταν έχουμε αγωνιστεί για τα πράγματα και κάτι κερδίζουμε καθημερινά από αυτά. Αυτό για μένα είναι το happy end.

Ερ: Αυτό που περάσατε στη συνέντευξη τύπου που δώσατε είναι ότι είναι μια διαφορετική προσέγγιση σ’ αυτήν την ιστορία, σ’ αυτήν την παράσταση, σ’ αυτό το κείμενο.

Απ: Η αλήθεια είναι ότι σκηνικά δεν το αντιμετωπίσαμε απολύτως ρεαλιστικά. Δηλαδή ότι βρισκόμαστε σ’ ένα γραφείο συνεντεύξεων σ’ αυτές τις εταιρείες. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα χώρο, ένα περιβάλλον, που αντικατοπτρίζει μ’ έναν τρόπο το εσωτερικό κόσμο και την εσωτερική κατάσταση των ηρώων μας.

Ερ: Στο τέλος προσλαμβάνονται οι υποψήφιοι;

Απ: Δεν πρέπει να το αποκαλύψουμε… Το έργο έχει ένα τρομερό σασπένς, το οποίο μας κρατάει σε αγωνία μέχρι το τέλος. Δε ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Έχει και πλάκα αν το δούμε με την καθημερινή έννοια αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καθόλου πλάκα. Οι ήρωες τουλάχιστον δεινοπαθούν.

*Παραστάσεις ως 28 Απριλίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Διαβάστε επίσης