Ερώτηση Παναγιωτόπουλου για την έλλειψη γραμματέων στο δικαστήριο της Θάσου

 Ερώτηση Παναγιωτόπουλου για την έλλειψη γραμματέων στο δικαστήριο της Θάσου

Λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απευθύνεται στο Γιώργο Φλωρίδη θυμίζοντας του το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης γραμματέων στο δικαστήριο της Θάσου. Η ερώτησή του που κατατέθηκε στη Βουλή περιγράφει αναλυτικά το πρόβλημα, πώς ξεκίνησε και πού βρισκόμαστε σήμερα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ρωτά τον υπουργό πως θα το αντιμετωπίσει ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας μία ακόμη φορά αφού έχει κάνει και πολλές προηγούμενες ενέργειες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος περιμένει την επίσκεψη Φλωρίδη για να θέσει στον Υπουργό Δικαιοσύνης αυτό και άλλα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης των νομό.

Η ερώτηση Παναγιωτόπουλου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Για τις ανάγκες λειτουργίας του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Θάσου προβλέπονται στον κανονισμό του δύο (2) οργανικές θέσεις του κλάδου Γραμματέων. Σημειώνεται πως εδώ και τεσσεράμισι περίπου χρόνια, και συγκεκριμένα από 2 Σεπτεμβρίου 2019, ο μοναδικός έως τότε υπηρετών Γραμματέας ανέλαβε τη θέση του Αντιδημάρχου στο Δήμο Θάσου.

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος, από τις 2 Σεπτεμβρίου 2019 κ.ε., αποσπάστηκαν ακούσια δύο δικαστικοί υπάλληλοι από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας, ένας δικαστικός υπάλληλος από το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης και μία δικαστική υπάλληλος από το Ειρηνοδικείο Χανίων.

Με αυτή την πρόχειρη λύση, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 4 ακούσιες αποσπάσεις και πάνω από 200 εκ περιτροπής μετακινήσεις δικαστικών υπαλλήλων από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας. Υπογραμμίζεται ότι το Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο Θάσου είναι μια Υπηρεσία με τεράστιο όγκο εργασιών.

Εξυπηρετεί πληθυσμό 14.000 μονίμων κατοίκων καθώς και χιλιάδων άλλων επισκεπτών και προσωρινά διαμενόντων σε παραθεριστικές κατοικίες Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες του περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο ετησίως 250 καταθέσεις αγωγών, 10 πολιτικές έδρες, 195 πολιτικές αποφάσεις, 1.800 πιστοποιητικά, 300 δημοσιεύσεις διαθηκών, 200 εκθέσεις αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς, 60 εισερχόμενες προανακριτικές και προκαταρκτικές δικογραφίες, 15 έδρες Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και 300 ποινικές αποφάσεις.

Παράλληλα στις εργασίες του περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες εργασίες μιας δικαστικής υπηρεσίας, όπως είναι οι διαταγές πληρωμής, τα κληρονομητήρια, τα απόγραφα, τα αντίγραφα αποφάσεων και δικογραφιών, τα στατιστικά διμήνου και τριμήνου, οι προμήθειες κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί με αποσπάσεις. Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη διορισμού μόνιμου προσωπικού. Σε αυτή την κατεύθυνση, είχε συμπεριληφθεί μία θέση του κλάδου Γραμματέων ΔΕ του Ειρηνοδικείου Θάσου στην 1η σειρά εκπαιδευομένων Δικαστικών Υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2023. Η εξάμηνη εκπαίδευση (3μήνες θεωρία και 3μήνες πρακτική άσκηση) των επιτυχόντων ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στη συνέχεια εκδόθηκε το ΦΕΚ 3465/31-12-2023 τεύχος Γ΄ όπου δημοσιεύτηκε ο οριστικός πίνακας διοριστέων της 1ης σειράς εκπαιδευομένων Δικαστικών Υπαλλήλων του κλάδου γραμματέων, στον οποίο περιλαμβανόταν ως διοριστέα και η επιτυχούσα στην κατηγορία ΔΕ Γραμματέων στο Ειρηνοδικείο Θάσου. Ωστόσο, η εν λόγω επιτυχούσα στις 14 Φεβρουαρίου 2024 απέστειλε στο αρμόδιο Τμήμα Δικαστικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από δική τους υπόδειξη, υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τον διορισμό της.

Παράλληλα στις 29 Δεκεμβρίου 2023 υπέβαλε δεύτερη αίτηση παραίτησης ο έως την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μοναδικός υπηρετών γραμματέας του Ειρηνοδικείου Θάσου, που είχε τοποθετηθεί στη θέση του Αντιδημάρχου στο Δήμο Θάσου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να παραμένουν ακάλυπτες και οι δύο οργανικές θέσεις γραμματέων του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Θάσου και οι ανάγκες να καλύπτονται επιδερμικά από αποσπασμένους υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός: Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί άμεσα το κενό που έχει δημιουργηθεί;».

Διαβάστε επίσης