• 7 Μαΐου 2024,

Μετράμε λάθος το Φεστιβάλ Φιλίππων

 Μετράμε λάθος το Φεστιβάλ Φιλίππων

Φωτογραφία αρχείου

Το Φεστιβάλ Φιλίππων ξεκίνησε το 1957.

Φωτισμένοι άνθρωποι εκείνη την εποχή, μέλη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης, ο φιλόλογος καθηγητής Χαράλαμπος Λαλένης, ο καθηγητής μαθηματικών Χάρης Κουτσάκος και άλλοι Καβαλιώτες, εμπνευσμένοι από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος που δύο χρόνια νωρίτερα είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου από το Εθνικό Θέατρο, αλλά παρακινούμενοι και από έναν εξαιρετικά προοδευτικό για εκείνη την εποχή, νομάρχη, τον Κωνσταντίνο Κουκουρίδη, οραματίσθηκαν μια αντίστοιχη διοργάνωση στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.

Έτσι λοιπόν με προσωπικό αγώνα και προσπάθεια, ξεχορτάριασαν το αρχαίο θέατρο, έστησαν πρόχειρες ξύλινες κερκίδες, χρησιμοποίησαν στρατιωτικά οχήματα για τον φωτισμό και για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον αιώνες ακούστηκε σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, ο λόγος των αρχαίων ποιητών με πρώτη παράσταση στις 8 Σεπτεμβρίου του 1957 την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή από τον θίασο του Κωστή Λειβαδέα και της Μαλαίνας Ανουσάκη.

Αν αρχίσουμε λοιπόν να μετράμε από το 1957, έχουμε μέχρι και το 1960 τέσσερα χρόνια (57, 58, 59 και 60). Από το 1961 μέχρι και το 2020 έχουμε έξι δεκαετίες, δηλαδή άλλα 60 χρόνια. Άρα 60 + 4 τα πρώτα, 64 μέχρι και το 2020.

Και από το 2021 μέχρι σήμερα μετράμε άλλα τρία χρόνια (’21, ’22 και ’23). Συνεπώς έχουμε τέσσερα τα πρώτα χρόνια (1957-1960), άλλα 60 μέχρι το 2020 μας κάνουν 64 και άλλα 3 μέχρι σήμερα, σύνολο 67.

Συνεπώς το φετινό φεστιβάλ Φιλίππων δεν είναι το 66ο όπως λάθος αναφέρεται και αναγράφεται στα προγράμματα, στα φέιγ βολάν και στις αφίσες, αλλά το 67ο. Κάπου στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έγινε το λάθος και παραλείψαμε μία χρονιά.

Ωστόσο η γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει πια να μετράμε τα χρόνια και να λέμε 66ο, 67ο, 68ο Φεστιβάλ κ.ο.κ. Αυτό παραπέμπει λίγο και σε έναν κάποιο επαρχιωτισμό. Βλέπετε το φεστιβάλ Επιδαύρου να έχει αρίθμηση; Όχι φυσικά. Είναι απλώς το φεστιβάλ Επιδαύρου.

Έτσι λοιπόν νομίζουμε ότι και το Φεστιβάλ Φιλίππων θα πρέπει να καταργήσει την αρίθμησή του και να είναι πλέον σκέτο το Φεστιβάλ Φιλίππων με το βάρος και την ιστορία που κουβαλάει αυτός ο σημαντικός πολιτιστικός θεσμός.

Ας το δουν λοιπόν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, ας το εξετάσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και του Φεστιβάλ Φιλίππων Εύα Οικονόμου Βαμβακά και ας προχωρήσουν στην κατάργηση της αρίθμησης της διοργάνωσης.

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης