Μία ακόμη προσπάθεια για πραγματικούς πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης

 Μία ακόμη προσπάθεια για πραγματικούς πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Δευτέρα συζητήθηκαν -με πρωτοβουλία δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης- πολλά θέματα που έχουν σχέση με τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην πόλη.

Οι πιο πολλές ερωτήσεις αφορούσαν την κατάσταση στους πεζόδρομους. Εκεί όπου είναι γνωστό ότι συνεχίζεται η είσοδος και κυκλοφορία αυτοκινήτων δικύκλων. Περισσότερο από όλα, αυτοκινήτων χρηματαποστολών.  Το πρωί της Τετάρτης ο αρμόδιος για τη δημοτική αστυνομία αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτζάκης σχολίασε και τις ερωτήσεις που δέχθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα ειδικά στους πεζόδρομους.

Αναφέρθηκε σε μία νέα προσπάθεια που ξεκινά για να πεισθούν οι οδηγοί να αποφεύγουν τους πεζόδρομους, να ληφθούν δε απαραίτητα μέτρα ώστε να μην είναι εύκολο να μπει κάποιος οδηγώντας μέσα σε αυτούς. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Μουμτζάκης επικαλέσθηκε συμφωνία του Δήμου με τους οδηγούς delivery οι οποίοι όπως είπε πείστηκαν και δεν μπαίνουν με τα δίκυκλα στους πεζόδρομους. Παρόλα αυτά το πρόβλημα δεν λύνεται. Οι παραβιάσεις του κανονισμού των πεζοδρόμων είναι πολλές. Όλες τις ημέρες της εβδομάδας όλες τις ώρες ενός εικοσιτετραώρου.

Ο Απόστολος Μουμτζάκης είπε ειδικότερα στην Πρωινή: «Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας εργάζεται με προϋποθέσεις τις ημέρες του Σαββάτου και της Κυριακής. Ετοιμάζονται  οι κανονισμοί για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών όπου τον έλεγχο κάνει η δημοτική αστυνομία. Για την είσοδο δικύκλων και αυτοκινήτων στους πεζόδρομους καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μία αρρωστημένη νοοτροπία. Σκεπτόμαστε να επαναλειτουργήσουμε τά βυθιζόμενα κολωνάκια. Κ

άνουμε έλεγχο για το πόσο μπορούν να ξαναλειτουργήσουν και διαπιστώνουμε ότι κάποια από αυτά έχουν να συντηρηθούν χρόνια. Σκεπτόμαστε ως εμπόδια -για να μην μπαίνουν δίκυκλα στους πεζόδρομους – να βάλουμε ακόμη και γλάστρες. Το θέμα με τα αυτοκίνητα των χρηματαποστολών πρέπει επιτέλους να λήξει. Πρέπει να φθάνουν στην Τράπεζα της Ελλάδας από την πίσω είσοδο και μόνο μέσω της οδού Ομονοίας. Είναι ένα θέμα που το χειρίζεται ο δήμαρχος».

Εν τω μεταξύ την Τρίτη το απόγευμα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή (συνοδεύονταν από σχετικές φωτογραφίες) που φέρονται να υπογράφουν μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι έχουν επιχείρηση στους πεζόδρομους. Τόσο ανάμεσα στις πλατείες Καπνεργάτη και Ελευθερίας όσο και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η διαμαρτυρία τους αφορά τις πρόσθετες κατασκευές επιχειρήσεων υγειονομικού χαρακτήρα που όπως δηλώνουν ενοχλούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Το πρόβλημα που μάλλον είναι υπαρκτό, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, αφορά κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις που είναι ακριβώς δίπλα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι οποίες απλώνουν τραπέζια και έξω,  τα οποία την χειμερινή περίοδο προστατεύουν με τις γνωστές κατασκευές που πάντως είναι νόμιμες.

 

 

Διαβάστε επίσης