• 23 Απριλίου 2024,

Μια ανατροπή λεωφορείου του ΑΟΚ πριν πενήντα χρόνια

 Μια ανατροπή λεωφορείου του ΑΟΚ πριν πενήντα χρόνια

Το 1969, ήταν η χρονιά που ο ΑΟΚ κατάφερε, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή του, να ανεβεί στην Α Εθνική κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Την αγωνιστική περίοδο 1968 – 1969 είχε κάνει μια ξέφρενη πορεία και κατάφερε την άνοδό του στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 1969, πριν ακριβώς 50 χρόνια, η ομάδα της Καβάλας έδινε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι στον Βόλο με τον τοπικό Ολυμπιακό ο οποίος επίσης διεκδικούσε την άνοδό του στην Α Εθνική.

Τον ΑΟΚ ακολούθησαν εκατοντάδες φίλαθλοι στην όμορφη Θεσσαλική πόλη όπου η ομάδα της Καβάλας κατάφερε να αποσπάσει λευκή ισοπαλία, να διατηρήσει τη διαφορά των δύο βαθμών από τον ανταγωνιστή της Ολυμπιακό Βόλου και να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του στόχου της.

Δυστυχώς όμως στην επιστροφή της αποστολής από τον Βόλο, το λεωφορείο που μετέφερε την ομάδα ανετράπη τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 1969 στο δρόμο Θεσσαλονίκης – Καβάλας, στο ύψος του χωριού Νέα Μάδυτος.

Τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά μερικοί ποδοσφαιριστές (Τσεντεμεΐδης, Γκαρανάτσιος, Αβραμίδης, Καραμπετάκης, ο προπονητής της ομάδας Πετρίτσης, ο έφορος ποδοσφαίρου Πακαταρίδης, ο φωτορεπόρτερ της «Πρωινής» Βασιλάκης Μαδεμτζίδης που ακολούθησε την ομάδα στο Βόλο και ο οδηγός του λεωφορείου Μηλιάδης.

Αμέσως κινητοποιήθηκε όλη η πόλη. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα που ακολουθούσαν το λεωφορείο της αποστολής στο Νοσοκομείο της Καβάλας όπου έσπευσε και ο δήμαρχος ο οποίος επίσης είχε μεταβεί στον Βόλο για να παρακολουθήσει το παιχνίδι.

Το ρεπορτάζ της «Πρωϊνής» της 11 Φεβρουαρίου του 1969 είναι πλούσιο και κατατοπιστικό.

Διαβάστε επίσης