• 20 Απριλίου 2024,

Μια δύσκολη κατάσταση στην αγορά και στην εστίαση

 Μια δύσκολη κατάσταση στην αγορά και στην εστίαση

Δύο ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνέντευξης στην Πρωινή του Γιάννη Κελγιώργη, γενικού γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Η αλλαγή στην εστίαση, η κίνηση στην αγορά. Και για τα δύο υπήρξε μια περιγραφή δύσκολης κατάστασης.

Η συνέντευξη

Ερ: Ο Εμπορικός Σύλλογος αντέδρασε μ` ένα δελτίο τύπου το μέτρο για την εστίαση, ποιο είναι το περιεχόμενο;

Απ: Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας έστειλε ένα δελτίο τύπου, μια επιστολή προς τους βουλευτές, τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του στο άδικό κλείσιμο της εστίασης μετά τις 12 το βράδυ.

Θυμόμαστε όλοι πολύ καλά πριν την επανεκκίνηση της εστίασης το πως βλέπαμε φαινόμενα συνωστισμού σε περιοχές της Καβάλας, στο Τελωνείο. Τότε που πήγε η Αστυνομία και το Λιμενικό, Σάββατο βράδυ να διώξει χιλιάδες νεαρούς που είχαν μαζευτεί εκεί και πέρα και πώς αυτό το φαινόμενο είχε σταματήσει όταν άνοιξαν τα καταστήματα με όλα τα μέτρα, με αποστάσεις, με αντισηπτικά.  Ιδιαίτερα τα καταστήματα  με το φαγητό, τα οποία ήτανε οι αποστάσεις αρκετά μεγάλες Πιστεύω ότι κλείνοντας στις 12 τα καταστήματα ότι  οι νεαροί  θα συνεχίζουν τη διασκέδαση τους και θα αρχίσουμε να βλέπουμε πάλι φαινόμενα που θεωρώ ότι ήμασταν προστατευμένοι μέχρι και σήμερα. Σαφώς και υπήρχαν παραβατικές συμπεριφορές,  δεν ήταν όλα ρόδινα και ωραία. Νομίζω ότι ύστερα από ελέγχους που είχαν γίνει και γινόταν συνεχώς στους επαγγελματίες της εστίασης και ο τελευταίος είχε πειθαρχήσει, τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα.  Από εκεί και πέρα το πρόβλημα δεν νομίζω να ήταν των καταστηματαρχών όσο των πολιτών οι οποίοι λίγο στη χαλάρωση, λίγο στην κουβέντα, ξέφευγαν.  Το νέο μέτρο του ωραρίου ως τα μεσάνυχτα δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα. Θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα . Νομίζω ότι θα μπορούσε να εξαντληθεί με τη χρήση μόνο καθήμενων δηλαδή να μην υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα και ως εκεί. Το να κλείσει στις 12 η εστίαση μέσα στο κατακαλόκαιρο και δεδομένο ότι έχουμε 15Αυγουστο και επιλεκτικά σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν είναι σωστό , δηλαδή στην Αθήνα δεν κολλάει ο κορωνοϊός μετά τις 12 και κολλάει στην Ορεστιάδα. Ή κολλάει στη Δράμα ή κολλάει στη Λεκάνη Καβάλας; Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι αυστηρό και τίποτα παραπάνω.

Ερ:  Αυτό το μέτρο ισχύει σε περιοχές με υψηλό τουρισμό όπως είναι η Μύκονος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Πάρος και άλλες περιοχές.

Απ: Βεβαίως ισχύει σε περιοχές όπου εκεί βλέπαμε φαινόμενα συνωστισμού.  Θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο η χρήση του καθίσματος , να κάθεται κάποιος σ` ένα σκαμπό και να μην υπάρχει όρθιος. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να προστατεύσει. Τώρα ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου και αν μιλάμε συγκεκριμένα για την πόλη μας, θα περάσουν απέναντι στην παραλία, θα γίνουν υπαίθρια πάρτι κτλ. Θα είναι πολύ χειρότερα και θα έχουμε τα φαινόμενα και καταστάσεις που βλέπαμε την Άνοιξη. Αυτά τα φαινόμενα στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας, όπου εκεί πλέον δεν μπορεί να υπάρχει  και έλεγχος γιατί είναι δημόσιος ο χώρος και ο κάθε πολίτης μπορεί να βγει να διασκεδάσει, να κάνει ότι θέλει, χωρίς να υπάρχει και καμία τιμωρία. Εγώ που περνούσα την πρώτη μέρα περίπου στις 12 από το κέντρο της πόλης, υπήρχαν καθήμενοι οι οποίοι όλοι αυτοί  θα θέλαν να πάνε κάπου να συνεχίσουν τη διασκέδαση τους.  12 για το καλοκαίρι είναι αρκετά νωρίς, όταν η αγορά κλείνει στις 21.30 μέχρι κάποιος να βγει, να πάει κάπου να κατασταλάξει που  θα καθίσει, πήγε 22.00 και κάτι. Νομίζω ότι μέσα σε δυο ώρες δεν εκτονώνεται η διασκέδαση κάποιου, όταν ιδιαίτερα γυρνάς στο σπίτι σου και έχει τόση ζέστη. Ήταν η απόφαση το τελειωτικό χτύπημα στην εστίαση. Βλέπουμε ότι φέτος δεν βοηθάει σχεδόν καθόλου ο τουρισμός, οπότε αυτό και μόνο θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα όπως η ανεργία τα οποία θα τα δούμε πολύ σύντομα το χειμώνα που έρχεται.

Ερ: Τι γίνεται στην αγορά; Έχει κίνηση;

Απ: Θα σας δώσω ένα στοιχείο μεσοσταθμικό.  Τα καταστήματα σήμερα έχουν πτώση της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρσι. Τα καταστήματα τα οποία δουλεύουν μόνο με τους τουρίστες, σε αυτά  η πτώση ξεπερνάει το 90%. Απλά βλέπουμε στην πόλη μας τις τελευταίες μέρες το φαινόμενο να έχουμε μόνο Έλληνες επισκέπτες και ελάχιστοι Βαλκάνιοι πλέον που έρχονται στην περιοχή μας. Οι Βαλκάνιοι λιγόστεψαν τον Αύγουστο  ακόμη περισσότερο σε σχέση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.  Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και στο νησί της Θάσου που μιλάμε καθημερινά. Υπάρχουν καταστήματα στον Ποτό  της Θάσου τα οποία είναι στο κεντρικότερο σημείο σκέφτονται μετά τις 16 Αυγούστου  να κλείσουνε, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει αντικείμενο, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν ανοιχτοί και να  είναι εκεί πληρώνοντας μόνο έξοδα.  Ξεκινήσαμε κάπως καλά τις πρώτες μέρες του Ιουνίου που ανοίξανε τα σύνορα και μετά και όσο πλησιάζαμε προς το τέλος Ιουλίου, όπου επιβλήθηκε το τεστ και άλλα μέτρα, φτάσαμε σήμερα στον Αύγουστο όπου η κατάσταση είναι απελπιστική. Υπάρχουνε καταλύματα στην πόλη, τα οποία δεν έχουνε κάνει ακόμη ούτε μια κράτηση. Υπάρχουνε κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης που την Κυριακή το βράδυ είχανε μόνο ένα φως ανοιχτό. Δεν υπήρχε αυτοκίνητο στο παρκινγκ. Μιλάω για ξενοδοχεία, τα πιο σημαντικά της πόλης. Αυτό το βλέπουμε, αντικατοπτρίζεται και στην αγορά της πόλης καθημερινά  Οι επισκέπτες από τουρίστες είναι από μηδενικές έως ελάχιστες. Μιλάω συνέχεια με συναδέλφους τους οποίους τους ρωτάω  οι οποίοι μου λένε ότι ο τζίρος που κάνανε όλη την εβδομάδα ήταν μηδέν από τους τουρίστες.

Ερ:  Σαν απλός πολίτης, τι λέτε να φταίει και να κατρακυλήσαμε τόσο πολύ από πλευράς κρουσμάτων και αυξήθηκαν. Έχει τόσο μεγάλο μερίδιο  ευθύνης στην αύξηση των κρουσμάτων  ο τουρισμός;

Απ: Δεν περίμενε κανείς χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και τα Σκόπια, δεν μιλάω για την Τουρκία γιατί εκεί είχε χαθεί το παιχνίδι από τις πρώτες μέρες της μετάδοσης της νόσου, ότι με την άρση του lockdown θα έχουν τόσο άσχημη επιδημιολογική συμπεριφορά. Αυτό φυσικά τρομοκράτησε την κυβέρνηση που έβαλε  το φραγμό στη Σερβία και στα Σκόπια από τις πρώτες κιόλας μέρες. Η Ρουμανία δεν πάει καλά, ξεπερνάει τα 1200-1300 κρούσματα την ημέρα. Η Βουλγαρία είναι σαν και εμάς και αναγκάστηκε να επιβάλλει το τεστ.

 

Διαβάστε επίσης