• 19 Απριλίου 2024,

Μια επίσκεψη

 Μια επίσκεψη

Γράφει ο Λευτέρης Κελβερίδης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα επισκεφθεί στο παρελθόν το χωριό Κηπιά του νομού Καβάλας. Και ίσως να μην το επισκεπτόμουν ποτέ αν δεν τύχαινε να με παρακινήσει να το κάνω μια δημοσίευση στην «Πρωϊνή» και κάποιες πληροφορίες από το διαδίκτυο σχετικές με το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του κ. Θεόδωρου Κοκκινίδη, που υπάρχει εκεί από το 2010.

Έτσι μαζί με κάποιους φίλους, αποφασίσαμε πριν λίγες μέρες να το επισκεφτούμε.

Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό που είδαμε ξεπέρασε κατά πολύ αυτό που φανταζόμασταν ότι θα δούμε. Προσωπικά, έχοντας μάλιστα επισκεφτεί παρόμοια μουσεία σε χώρες της δυτικής Ευρώπης -και τηρουμένων πάντα των αναλογιών- θα έλεγα πως το μουσείο που έχει φτιάξει ο κ. Κοκκινίδης –αυτοδίδακτος και χωρίς καμιά απολύτως υλική ή άλλη βοήθεια από κανένα- λίγα έχει να ζηλέψει από παρόμοια μουσεία, που διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό, χρήμα και ιδανικούς χώρους.

Όσο για τον ίδιο τον κ. Κοκκινίδη, στο πρόσωπό του γνωρίσαμε έναν πολυτάλαντο δημιουργό, αφοσιωμένο πλήρως σ’ αυτό που κάνει, με έμπνευση, θέληση και εργατικότητα και προπαντός, έναν άνθρωπο ευγενέστατο, καλλιεργημένο, πρόθυμο να απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα, με υπομονή, χωρίς ίχνος έπαρσης, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Κύριε Κοκκινίδη,

Ο χώρος σας σε λίγο δεν θα σας χωρά. Και άλλες προσωπικότητες θα «θέλουν» να βρουν τη θέση τους στο μουσείο σας. Το χωριό σας, όμορφο δεν λέω, θα αποδειχθεί πολύ μικρό για ό,τι σκέφτεστε να κάνετε στο μέλλον. Η Καβάλα, νομίζω, θα ήταν ευτυχής να σας έχει κοντά της. Είθε λοιπόν κάποιοι να γνωρίσουν το έργο σας από κοντά, να το εκτιμήσουν και να πράξουν αναλόγως. Η πόλη μας μόνο κέρδος θα έχει από μια τέτοια κίνηση.

 

 

** Στη φωτογραφία από αριστερά Ζωζώ Σαπουντζάκη, Κοσμάς Χαρπαντίδης, Μίμης Πλέσσας, Θόδωρος Κοκκινίδης, Λευτέρης Κελβερίδης, Μιχάλης Παπαϊωάννου. Δύσκολα ξεχωρίζει κανείς τα κέρινα ομοιώματα από τους ζωντανούς ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης