Μια επιστολή για το έργο του 12ου δημοτικού σχολείου

 Μια επιστολή για το έργο του 12ου δημοτικού σχολείου

Ο συμπολίτης γιατρός Μάρκος Μερκουρόπουλος έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιστολή, σχετικά με το δημοτικό έργο στο 12ο δημοτικό σχολείο. Ο κ. Μερκουρόπουλος είναι μέλος του δ.σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. Η πρόταση του συλλόγου για πραγματοποίηση του έργου χωρίς μετακίνηση των μαθητών έχει απορριφθεί από το Δήμο Καβάλας. Αντικείμενο της επιστολής είναι η συγκεκριμένη πρόταση. Η επιστολή στάλθηκε στο Δήμο Καβάλας επειδή το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο δημοτικό έργο:

Ζητώ συγνώμη που για προσωπικούς λόγους δεν θα παρευρεθώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ( 13/8 / 18).

θα ήθελα να σας εκφράσω τις προτάσεις μου σχετικά με το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου μας το οποίο Δυστυχώς αναβαθμίζεται στα λόγια από το 2011. Αν δεν κάνω λάθος σίγουρα εάν στους όρους δημοπράτησης του έργου έχει συμπεριληφθεί και όρος ενεργειακή αναβάθμιση με ανοιχτό σχολείο δεν θα είχαμε σήμερα πρόβλημα

  1. θα ήθελα σε όλες τις συσκέψεις των αρμόδιων ακόμα σχετικά με την αναβάθμιση του σχολείου νηπιαγωγείου να συμμετέχουν και οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο -νηπιαγωγείο με εκπροσώπηση του διοικητικού Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων
  2. Θα ήθελα το σχολείο μας να αναβαθμιστεί τους θερινούς μήνες ή μέρες αργιών. Μπορεί να γίνει τμηματική αναβάθμιση, γιατί πρόκειται για δύο σχολικά συγκροτήματα (ήταν το πρώην 12ο και 25οσχολείο με ξεχωριστές κατάλληλες τουαλέτες. Την ίδια άποψη έχουν και οι υπόλοιποι γονείς, η διευθύντρια και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας και οι νηπιαγωγοί. Τα έργα του δικού μας σχολείου δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας που έκλεισε για ανακαίνιση. Μας διαβεβαιώνουν μηχανικοί της πόλης μας, άλλωστε από αυτούς θα εκτελεστεί το έργο, ότι αρκούν 3 μήνες για να γίνουν όλες οι εργασίες. Είμαι πρόθυμος να υπογράψω και να αναλάβω την ευθύνη (από ότι γνωρίζω και οι περισσότεροι γονείς) σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας εάν γίνονται και εργασίες την ώρα της λειτουργίας του σχολείου, αφού τοποθετηθεί το κατάλληλο χώρισμα.Το σχολείο μας έχει το μεγαλύτερο προαύλιο όλων των σχολείων της Καβάλας 6 στρέμματα. Εάν χωριστεί το σχολείο στα δύο για ενεργειακή αναβάθμιση επαρκούν πλήρως 3 στρέμματα προαύλιου χώρου. Αν ο εργολάβος ή η δήμαρχος φοβούνται τυχόν ατύχημα, αυτό θεωρητικά μπορεί να προέλθει μόνο κατά την τοποθέτηση κεραμοσκεπής, για αυτό προτείνουμε να τοποθετηθεί κεραμοσκεπή τους καλοκαιρινούς μήνες που δεν θα λειτουργεί το σχολείο. Μμην ξεχνάτε ότι ακόμα και το συγκεκριμένο σχολείο το οποίο έχει και πολύ μεγάλο προαύλιο γίνονται και πολλές άλλες τις εξωσχολικές -ενδοσχολικές δραστηριότητες ( βόλεϊ μπάσκετ ποδόσφαιρο τραμπολίνο ζωγραφική θεατρική αγωγή κ.λ.π) τις οποίες θα στερηθούν τα παιδιά εάν κλείσει το σχολείο μας, Προτείνω ο ανάδοχος εργολάβος να απασχολήσει περισσότερους εργαζόμενους , περισσότερα συνεργεία τη χρονική περίοδο που προτείνουμε για να τελειώνει μία ώρα γρηγορότερα. Σε κανένα μέρος του κόσμου όταν αναβαθμίζουν  ένα σχολείο -πανεπιστήμιο –εκκλησία- νοσοκομείο δεν το κλείνουν  αλλά το αναβαθμίζουν τις ώρες και μέρες που δεν ενοχλείται η ευρύτερη η εύρυθμη λειτουργία του οικήματος. Αλήθεια αν ήταν ιδιωτικό το σχολείο θα έκλεινε για ενεργειακή αναβάθμιση; Πολύ φοβάμαι ότι το έργο ή τα έργα θα αργήσουν χωρίς συγκεκριμένους λόγους δικαιολογίας (είθισται σε δημόσια και δημοτικά έργα). Είχα προτείνει οι εργασίες να ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος της  σχολικής χρονιάς. Το σχολείο μας έχει πρόβλημα υγρασίας και αυτά αντιμετωπίζονται μόνο το καλοκαίρι. Δυστυχώς οι ιθύνοντες θέλουν να κάνουν δουλειές όταν αρχίσουν τα πρωτοβρόχια.
  3. Εάν πάρετε οι αρμόδιοι την απόφαση να μεταφερθεί το σχολείο θα ήθελα ενημέρωση ένα μήνα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επίσης δεν είναι σωστό να κλείσει το σχολείο μας χωρίς να γίνονται έργα σε αυτό και εμείς να έχουμε ήδη μεταφερθεί σε άλλο σχολείο. Το έργο φυσικά δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον ανάδοχο εργολάβο. Εάν τελικά μας μεταφέρετε σε άλλο σχολείο Θα θέλαμε να έχει κατάλληλο προαύλιο σε περίπτωση σεισμού, τον απαραίτητο αριθμό και τις κατάλληλες τουαλέτες . Επίσης Θα πρότεινα να μην γίνει συγχώνευση των μαθητών μας με τα άλλα σχολεία και η μεταφορά των παιδιών μας να γίνεται από συγκεκριμένο χώρο προς το σχολείο και αντιστρόφως με έξοδα της πολιτείας. Να ληφθεί ειδική μέριμνα ως προς τη μεταφορά των παιδιών του ολοημέρου. Τέλος θα ήθελα να ληφθεί υπόψη η παράδοση και παραλαβή παιδιών από ορισμένους γονείς που έχουν ταυτόχρονα παιδιά στο νηπιαγωγείο τις τρεις πρώτες τάξεις ή στις μεγαλύτερες τάξεις, γιατί από ότι μαθαίνω σκοπεύετε να τριχοτόμησετε το σχολείομας.

4.Δεν θα ήθελα να κλείσετε το σχολείο μας χωρίς να μας εγγυηθείτε  πότε θα επαναλειτουργήσει.Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας πρωινή 8/8/18 αναφέρει ότι το σχολείο μας θα κλείσει από το φθινόπωρο του 2018 μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Στην τελευταία επίσημη ενημέρωση η δήμαρχος μας είχε πει ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν 12 μήνες.  Επίσης εκκρεμεί από ότι γνωρίζουμε άλλο ένα έργο για αναβάθμιση του σχολείου που ούτε καν έχει δημοπρατηθεί. Δεν θα ήθελα να κλείσει το σχολείο μας και να είναι με σκαλωσιές και δίχτυα όπως η μεγάλη λέσχη επ αόριστον και τριχοτομημένο το σχολείο.Θέλετε να μας κάνετε πρόσφυγες μέσα στην Καβάλα;  Άλλωστε μαθαίνουμε ότι δεν μας πολυθέλουν οι διευθυντές- δάσκαλοι των άλλων σχολείων που θέλετε να μας στείλετε.Πολύ φοβάμαι , αν κλείσετε το σχολείο για αναβαθμίσειςςεπ αόριστον είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσει ξανά.Πιστεύω ούτε σε 10 χρόνια από σήμερα δεν θα μπει σε εύρυθμη λειτουργία το 12ο Δημοτικό Σχολείο.

  1. Εάν ακολουθήσετε την άποψη των γονέων του 12ου Δημοτικού Σχολείου και των δασκάλων νηπιαγωγών του, δεν θα γίνει η αφαίμαξη μαθητών προς άλλα όμορα σχολεία με τις ευλογίες φυσικά και της διευθύνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάποιοι γονείς δυστυχώς σκέπτονται να χρησιμοποιήσουν διευθύνσεις παππούδων-γιαγιάδων ή γραφείων γονέων- συγγενών και κάποιοι άλλοι το έχουν κάνει ήδη παρότι είναι παράνομο. Θέλουμε λοιπόν ενεργειακή αναβάθμιση με ανοιχτό σχολείο.Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο με την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους της Δημάρχου σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών όπως μας διαβεβαίωσε  η ίδια η δήμαρχος. Η περίπτωση ατυχήματος βρίσκεται μόνο στη θεωρητική σφαίρα.  Άλλωστε οι ευθύνες που έχει γενικότερα η δήμαρχος είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της για την εκτέλεση εργασιών με ανοιχτό σχολείο.

Τέλος Θα πρότεινα εάν είναι να διαρκέσουν τα έργα 3 έως 5 χρόνια και δεν κάνετε δεκτή την πρόταση μας.ΚΛΕΙΣΤΕ το 12ο Δημοτικό σχολείο επ αόριστον και να μεταφερθούν τα παιδιά μας μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες σε όμορα.

Μετά τιμής

Μέλος του Δ.Σ Γονέων και Κηδεμόνων του 12 Δημοτικού σχολείου καβαλας

Μάρκος Χ Μερκουρόπουλος

Διαβάστε επίσης