• 30 Μαρτίου 2024,

Μια ωραία μέρα η χθεσινή για την αγορά της Καβάλας (φωτογραφίες)

 Μια ωραία μέρα η χθεσινή για την αγορά της Καβάλας (φωτογραφίες)

Αρκετά κανονικές ήταν χθες από το πρωί έως το μεσημέρι οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς. Κι αν και βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Χειμώνα η κίνηση ήταν αρκετή. Αξιοπρόσεκτη. Μια κατάσταση αισιόδοξη για το μέλλον, μια κατάσταση που φαίνεται να αρέσει.

Και στους εμπόρους και στους καταναλωτές. Ας μην ξεχνάμε ότι χθες τα μαγαζιά άνοιξαν πάλι μετά από καιρό κι άνοιξαν με λίγα σχετικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Η θερμοκρασία χαμηλή, το κρύο τσουχτερό αλλά ο κόσμος ήταν στα μαγαζιά.

Λες και περίμενε με ανυπομονησία την επαναλειτουργία τους.

Η περισσότερη κίνηση εντοπίστηκε στα γνωστά εμπορικά σημεία της Ομόνοιας, της Βενιζέλου και φυσικά όλων των πεζόδρομων. Οι γυναίκες ήταν η πλειοψηφία των καταναλωτών που ψώνισαν. Τις έβλεπες εντός των επιχειρήσεων αλλά και στην ουρά. Ακριβώς έξω από αυτά. Ουρές υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι πολλές, αλλά υπήρξαν. Το ίδιο σημαντική ήταν χθες η κίνηση και στα κομμωτήρια- κουρεία.

Οι έμποροι- καταστηματάρχες αντιδρούν σοφά. Συνεχώς ενημερώνουν για την τήρηση των μέτρων. Τα έχουν πρώτη τους προτεραιότητα. Αυτή τους η αντίδραση είναι κατά κάποιο τρόπο αμυντική αφού με τίποτα δεν θα ήθελαν να επανέλθουν στην καραντίνα. Σήμερα η αγορά της Καβάλας θα λειτουργήσει υπό τις ίδιες συνθήκες και το πρωί αλλά και το απόγευμα. Από τις 5 έως τις 8.

Δηλώσεις Δέμπα για την αγορά και το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης

Με αφορμή τη χθεσινή επαναλειτουργία της αγοράς και στην Καβάλα, μίλησε στην Πρωινή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας. Στην ερώτηση για τα ζητήματα των χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης (περίπτωση χώρου «Ροδόπης» κτλ) ζήτησε όλοι οι εμπλεκόμενοι να ασχοληθούν με αυτά δείχνοντας συναίνεση. Την οποία θεωρεί απαραίτητη ώστε το ζωντανό όπως το χαρακτηρίζει πρόβλημα (και της αγοράς) να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως τόσοι άνθρωποι της αγοράς έτσι και ο Μάρκος Δέμπας ήταν χθες το πρωί χαρούμενος. Και αισιόδοξος. «Σήμερα είναι μια αισιόδοξη ημέρα. Μια αισιόδοξη Δευτέρα. Επιτέλους ανοίγει η αγορά» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Στα οποία έσπευσε να συμπληρώσει: «Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν γιατί αν πάει κάτι στραβά, πάλι εμείς θα την πληρώσουμε…».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου προέβλεψε και ευχήθηκε «… σιγά σιγά να ανοίξουν και τα άλλα επαγγέλματα». Αναφέρθηκε και ξεχώρισε και την εστίαση ενώ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το καταναλωτικό κοινό τόνισε: «Ο κόσμος θα θέλει κι αυτός το χρόνο του. Είναι κουμπωμένος. Για πολλούς λόγους. Και οικονομικούς».

Ο κ. Δέμπας είπε με την ίδια ευκαιρία: «Στους καταναλωτές και στους ανθρώπους γενικότερα υπάρχει μια κατανοητή ανασφάλεια. Αλλά το ότι αρχίζει η αγορά, το ότι μπορεί κάποιος να μπει στα μαγαζιά και να διαλέξει τι θα αγοράσει.

Το ότι άρχισαν και οι εκπτώσεις σε μια σημαντική στιγμή της αγοράς κτλ όλα αυτά σημαίνουν πολλά.

Άρα κρατάμε όλοι την αισιοδοξία ώστε να ξεκινήσει δειλά δειλά η αγορά να κινείται. Από πλευράς των μέτρων στήριξης, ανακοινώθηκαν αρκετά. Υπάρχει η επιστρεπτέα 5 που είναι σημαντικό μέτρο. Θα βγουν μικροπιστώσεις σαν κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την Άνοιξη που τελειώνουν οι αναστολές πληρωμών.

Τι μέτρα θα υπάρξουν τότε. Πιέζουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση. Να υπάρξει κούρεμα των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί στην περίοδο του κορωνοϊού. Εγώ σήμερα είμαι στην Αθήνα, θα έχουμε συναντήσεις και με κυβερνητικά στελέχη. Θα δούμε. Πιέζουμε συνεχώς».

Διαβάστε επίσης