• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Μια προσωπική αλλά και διαφορετική οπτική των πραγμάτων: Γράφει ο Μάρκος Ζήσου

 Μια προσωπική αλλά και διαφορετική οπτική των πραγμάτων: Γράφει ο Μάρκος Ζήσου

Οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα παραδώσουν -για τα επόμενα 5 χρόνια- την Καβάλα μας, στην παράταξη που θα εμπιστευτεί η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Οι δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες θα φροντίσουν να είναι εκείνη η παράταξη που θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι το πρόγραμμα της ,τα στελέχη της και φυσικά ο υποψήφιος Δήμαρχος της είναι ικανά να αντιμετωπίσουν προβλήματα της πόλης  ,να εμπνευστούν και να εφαρμόσουν αλλαγές και έργα προς το κοινό καλό, έργα αντάξια του οράματος που ο καθένας μας έχει για την πόλη του.

Πιστεύοντας στις δυνάμεις μας ,στον Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, όλοι εμείς τα στελέχη της παράταξης του «Σύγχρονου Δήμου» είμαστε σίγουροι ότι η Καβάλα θα  είναι για πολλά χρόνια ένας Σύγχρονος Δήμος με έναν σύγχρονο Δήμαρχο, τον Θόδωρο Μουριάδη.

Κινητήριος δύναμη των εκλογών ,μεταξύ όλων των άλλων, είναι και η ελπίδα και η πίστη αυτών που ψηφίζουν ,ότι αυτοί που θα επιλέξουν για να τους διοικήσουν θα έχουν τις ικανότητες να προσφέρουν και να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Ποια είναι όμως (ατομικά σαν απλοί πολίτες ) η δική μας συμμετοχή στην βελτίωση της κοινής ζωής μας; Εκτός φυσικά από την προσωπική επιλογή του δυνητικά καλύτερου κατά την εκλογική διαδικασία, ως πολίτες αυτού του τόπου τελικά πως συμμετέχουμε στην πρόοδο της τοπικής κοινωνίας;

Πως εκφράζουμε στην καθημερινότητα μας τον σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και τον συμπολίτη μας; Ατομικά ,πως αποδεικνύουμε την αγάπη μας για τον τόπο μας; Από κάποιους τα ευχολόγια και οι απαιτήσεις , περισσεύουν όταν είναι να αναθέσουμε την ευθύνη αλλού.

Αλλά πόσες φορές έχουμε κοιτάξει με ειλικρίνεια τον καθρέφτη μας; Τον συμπολίτη μας που φροντίζει να τηρεί τους κανόνες και να σέβεται την υπόλοιπη κοινωνία σπεύδουμε να του χτυπήσουμε την πλάτη, αλλά την ίδια στιγμή οι περισσότεροι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με γνώμονα το ατομικό συμφέρον αδιαφορώντας για το κοινό .

Χωρίς καμία αμφιβολία οι αρχές του τόπου έχουν την μερίδα  του λέοντος αναφορικά με τις ευθύνες διοίκησης και διαχείρισης των κοινών. Ο ρόλος τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και δικαίως οι απαιτήσεις είναι υψηλές.

Ο Θόδωρος Μουριάδης αντεπεξήλθε σε αυτές , έχοντας διοικήσει με επιτυχία τον Δήμο Καβάλας, μέσα από τεράστιες προκλήσεις (πανδημία ,διαρκείς καραντίνες, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και φυσικά το προηγούμενο αποτυχημένο εκλογικό σύστημα που στέρησε από τον Δήμαρχο που κέρδισε τις εκλογές την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο).

Όμως προσωπικά εμένα σαν πολίτη, πάντα με βασάνιζε η ύπαρξη και μιας μάλλον αιρετικής  και μη δημοφιλούς απόψεως . Όσα μέτρα και να εφαρμοστούν από την διοίκηση ενός Δήμου και όσα χρήματα και να ξοδευτούν για δημόσια έργα, ίσως τελικά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που συμβάλλουν στην ποιότητα της ζωής μας και τις οποίες η πλειοψηφία ξεχνάμε εύκολα είτε γιατί δεν μας βολεύει είτε γιατί ποτέ δεν συνειδητοποιήσαμε την σημαντικότητα τους.

Και κατά την άποψη μου αυτές πρέπει να είναι οι ατομικές αξίες και ευθύνες που διέπουν τους πολίτες μιας κοινωνίας. Όπως είναι, ο αυτονόητος σεβασμός στους νόμους και τους κανόνες της πόλης και του κράτους χωρίς να χρειάζεται να μας τους επιβάλλει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός. Όπως είναι, ο διαρκής και αδιαμφισβήτητος  σεβασμός της προσωπικής σφαίρας του κάθε συμπολίτη μας.

Όπως είναι ,η ειλικρινής και άδολη διάθεση για υποστήριξη των αδυνάτων αλλά και η μη κερδοσκοπική διάθεση προσφοράς στον τόπο μας. Είναι αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε όλοι στην καθημερινότητα μας χωρίς να απαιτούμε εγωιστικά σαν μικρά παιδάκια να το αλλάξει πρώτα ο διπλανός μας.

Επιστρέφοντας από μέρη που επισκεφτήκαμε είτε για αναψυχή είτε για άλλους λόγους, πάντα αναπολούμε και αναφερόμαστε σε πλατείες ,πάρκα ,δρόμους , καθαριότητα και υποδομές  που μας εντυπωσίασαν ,αλλά με την πάροδο των χρόνων όλα αυτά σιγά σιγά ξεθωριάζουν στην μνήμη μας, και τελικά εκείνο που ποτέ δεν ξεχνάμε είναι τον σεβασμό που συναντήσαμε ,την πολιτισμένη ατμόσφαιρα και την παιδεία που επικρατούσε σε αυτές τις κοινωνίες.

Και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις εκλογές για να το αλλάξουμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουλέψουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά . Σίγουρα η καθολική εφαρμογή αυτών των αξιών πάντα θα πρέπει να ρυθμίζεται και να εποπτεύεται από ένα σύστημα ελέγχου μιας άξιας και σοβαρής  διοίκησης.

Όμως δίπλα από τις μεγάλες ευθύνες τις διοίκησης όπως προαναφέρθηκε ,τελικά  για την επικράτηση μιας πολιτισμένης και υψηλού επιπέδου καθημερινότητας είναι αναγκαία και η συνειδητή συνεργασία των πολιτών στην βάση αυτών των αξιών.

*Ο Μάρκος Ζήσου είναι δικηγόρος Καβάλας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Θόδωρο Μουριάδη

Διαβάστε επίσης