• 20 Απριλίου 2024,

Μια σπαρακτική φωνή μοναξιάς από συμπολίτη ηλικιωμένο

 Μια σπαρακτική φωνή μοναξιάς από συμπολίτη ηλικιωμένο

Στην εφημερίδα «Πρωινή» της Καβάλας δημοσιεύεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή μια επιστολή ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, που στην ουσία είναι μια σπαρακτική φωνή μοναξιάς, μια έκκληση για συντροφιά, μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών όπου οικογένειες σμίγουν, έστω και με τις συνθήκες που επιβάλει ο κορωνοϊός.

Η επιστολή αυτή λοιπόν φέρνει στην επιφάνεια το σοβαρό πρόβλημα της περιθωριοποίησης και της απομόνωσης που επιβάλουν οι «παραγωγικές» γενιές στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Το μεγαλείο του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι ότι δεν φροντίζει μόνον για τον εαυτό του αλλά σκέφτεται και τους άλλους μοναχικούς ηλικιωμένους και προτείνει να δώσει σε κάποιον τα αρχεία του ώστε αν ο ίδιος δεν μπορεί πια να προσφέρει τις υπηρεσίες του, να τον διαδεχθεί κάποιος άλλος.

Ένα μάθημα ανθρωπιάς για όλους μας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Έκκληση για «Λέσχη Φιλίας και Αλληλοβοήθειας ηλικιωμένων Καβάλας»

Όλοι οι ψυχίατροι γνωματεύουν ότι οι ηλικιωμένοι, που δεν έχουν φιλίες με άλλους, κινδυνεύουν να πάθουν γεροντική άνοια και να χειροτερέψει η υγεία τους σαν να εκάπνιζαν δεκαπέντε τσιγάρα την ημέρα.

Προσκαλώ όσους και όσες θέλουν να συνάψουν τηλεφωνική φιλία με ηλικιωμένους/ες, ή άγαμους/ες, που θέλουν να βρουν σύντροφο ή συγκάτοικο να μου τηλεφωνήσουν για να ενημερώνω τους ενδιαφερόμενους/ες.

Παρακαλώ για εξυπηρέτηση μικροαναγκών των ηλικιωμένων τους εθελοντές τεχνίτες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κλιματιστικούς, ξυλουργούς και οικοδόμους (για μερεμέτια) να μου τηλεφωνήσουν όνομα, επάγγελμα και τηλέφωνο.

Παρακαλώ εθελοντές δικηγόρους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, γενικούς γιατρούς, ουρολόγους, γυναικολόγους κτλ.

Για να συμβουλεύουν τους/τις ηλικιωμένους/ες παρακαλώ τους επιστήμονες να μου τηλεφωνήσουν τον αριθμό τηλεφώνου τους, ώστε να μπορώ να ενημερώσω τα μέλη της Λέσχης (κάθε ηλικιωμένο) όταν χρειάζονται τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες τους.

Ζητώ αναπληρωτή μου στον οποίο θα παραδώσω καταλόγους των παραπάνω ανθρώπων, για να συνεχίσει την λειτουργία της άστεγης νοερής Λέσχης, όταν δεν θα μπορώ να προσφέρω αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου στους αγαπητούς συμπολίτες μου.

Καβάλα, 28 Απριλίου 2021

ένας υπερήλικας

Τάσος Παπαελευθερίου

Διαβάστε επίσης