• 19 Απριλίου 2024,

Μια βράβευση Καβαλιωτών μαθητών πριν μισό αιώνα!

 Μια βράβευση Καβαλιωτών μαθητών πριν μισό αιώνα!

dav

 

 

Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης

 

Στις αρχές Οκτωβρίου του 1968 σε μια τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο του τότε Γυμνασίου Θηλέων Καβάλας (σημερινού 3ου Γυμνασίου), βραβεύθηκαν έντεκα μαθητές και μαθήτριες γιατί είχαν πρωτεύσει στις εισαγωγικές εξετάσεις που έδιναν τότε όλοι οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων για να εισαχθούν στο γυμνάσιο.

Ο Νομός Καβάλας το 1968 διέθετε έντεκα γυμνάσια όλα κι όλα. Κι όταν αναφερόμαστε σε γυμνάσια εννοούμε τα εξατάξια γυμνάσια της εποχής αφού δεν υπήρχε διαχωρισμός σε γυμνάσια και λύκεια τριετούς φοιτήσεως το καθένα όπως σήμερα.

Έτσι λοιπόν είχαμε: τέσσερα γυμνάσια στην πόλη της Καβάλας (Αρρένων, Θηλέων, Οικονομικό και Εσπερινό), δύο στη Θάσο (Λιμένας και Λιμενάρια), ένα στην Χρυσούπολη, ένα στην Ελευθερούπολη και από ένα στα χωριά Κρηνίδες, Νικήσιανη και Ποδοχώρι.

Στις εισαγωγικές εξετάσεις λοιπόν του 1968 που έδωσαν οι μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων του Νομού Καβάλας για να εισαχθούν στα έντεκα αυτά γυμνάσια επιλέχθηκαν οι έντεκα μαθητές και μαθήτριες που πρώτευσαν και βραβεύθηκαν στην σχετική τελετή που προαναφέραμε.

Για το θέμα αυτό γράφει λοιπόν η «ΠΡΩΙΝΗ» της εποχής:

 

“Εις το Αμφιθέατρον του Γυμνασίου Θηλέων Καβάλας έλαβε χώραν χθες την μεσημβρίαν σεμνή και ωραία τελετή κατά την οποίαν εβραβεύθησαν οι πρωτεύσαντες κατά τας εισιτηρίους εξετάσεις μαθηταί  των ισάριθμων Γυμνασίων του Νομού Καβάλας.

Το έπαθλον αποτελείτο από το 18τομον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν «ΗΛΙΟΣ» που επεδόθη υπό της Προεδρίας της Κυβερνήσεως εις ένα έκαστον βραβευθέντα μαθητήν των 11 Γυμνασίων του Νομού Καβάλας οίτινες ήλθαν πρώτοι εφέτος εις τα εισαγωγικάς εξετάσεις.

Κατά την τελετήν ωμίλησεν προς τους πρωτεύσαντες ο Νομάρχης κ. Δεσποτόπουλος με πλείστας παραινέσεις προς αυτούς.

Εν συνεχεία ο Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαιδεύσεως κ. Χαρώνης ανέγνωσε τα ονόματα των βραβευθέντων κατά τας εφετινάς εισαγωγικάς εξετάσεις εις τα 11 Γυμνάσια του Νομού Καβάλας και εκάλεσε ένα έκαστον χωριστά να προσέλθη δια να παραλάβη του 18 τόμους του «ΗΛΙΟΥ».

Οι βραβευθέντες είναι οι εξής:

Γυμνάσιον Αρρένων Καβάλας Μιχ. Βασλαματζής, Θηλέων Καβάλας Θεοδώρα Καμπουρίδου, Οικονομικόν Καβάλας Αμαλία Παράσχου, Ελευθερουπόλεως Αλεξάνδρα Μπρινιά, Λιμένος Θάσου Φωτεινή Καλάη, Χρυσουπόλεως Παντελής Ζηνάς, Κρηνίδων Μάρκος Μερκουρόπουλος, Λιμεναρίων Νικόλαος Καρτάλης, Νικήσιανης Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ποδοχωρίου Αγλαΐα Πατρωνάκη και Εσπερινόν Οικον. Καβάλας Απόστολος Τσαρουχάς.

Εις την τελετήν παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών, καθηγηταί των Γυμνασίων, μέλη των Σχολικών Εφοριών, γονείς των μαθητών και άλλοι”.

 

Στα ονόματα των δωδεκάχρονων εκείνη την εποχή μαθητών και μαθητριών που βραβεύτηκαν αλλά και στη σχετική φωτογραφία που συνοδεύει το ρεπορτάζ της «Πρωϊνής», ξεχωρίζουμε πολλούς γνωστούς σήμερα συμπολίτες μας, διακεκριμένα μέλη της τοπικής κοινωνίας, που διαπρέπουν ο καθένας στο επαγγελματικό του χώρο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί μαθητές εκείνη την εποχή αναγκάζονταν να πηγαίνουν καθημερινά (πολλές φορές και με τα πόδια) από το χωριό τους στο κοντινότερο γυμνάσιο αφού τα γυμνάσια ήταν μόλις έντεκα σε όλο το νομό.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του γνωστού σήμερα συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη με τον οποίο επικοινωνήσαμε για να του θυμίσουμε το γεγονός και μας είπε ότι όχι μόνο το θυμάται αλλά δεν θα ξεχάσει επίσης ότι κατέβηκε με το λεωφορείο από το χωριό του (Παλαιοχώρι Παγγαίου) στην Καβάλα με τον πατέρα του για την τελετή βράβευσης και μετά δεν ήξεραν με ποιον τρόπο να επιστρέψουν έχοντας μαζί τους το τεράστιο φορτίο των 18 τόμων της Εγκυκλοπαίδειας «Ήλιος».

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης στη φωτογραφία είναι στο κέντρο της πρώτης σειράς με τη ριγέ μπλούζα.

Διαβάστε επίσης