• 18 Μαΐου 2024,

Μιχάλης Σωτηρόπουλος: Τα πιο έντονα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση, ένδειξη ότι το εμβόλιο δουλεύει μέσα μας

 Μιχάλης Σωτηρόπουλος: Τα πιο έντονα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση, ένδειξη ότι το εμβόλιο δουλεύει μέσα μας

Όλο και περισσότεροι εμβολιαζόμαστε και με την περίφημη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer! Όπως φάνηκε σε μελέτες στις ΗΠΑ σε 2 εκατομμύρια εμβολιασθέντες αλλά συζητιέται και από όσους έχουν την εμπειρία αυτή της 2ης δόσης, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι περισσότερες από αυτές της πρώτης δόσης (στο 25-40% περίπου).

Μιλάμε βέβαια για ήπιες παρενέργειες, ενοχλητικές όμως, που διαρκούν μέχρι 2 εικοσιτετράωρα. Έτσι λοιπόν μπορεί να εμφανιστεί πυρετός (συχνά αρκετά υψηλός). πονοκέφαλος, κρυάδες, κόπωση. Συμπτώματα που συνήθως υποχωρούν με κοινά αναλγητικά (depon, panadol) και αντιφλεγμονώδη (algofren, ponstan, mesulid κλπ).

Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία όμως.

Αντιθέτως, τα πιο έντονα συμπτώματα μετά από αυτή τη δόση μαρτυρούν και την πιο ισχυρή ανοσολογική απάντηση του οργανισμού!

Μετά την πρώτη δόση και την γνωριμία με τμήματα του ιού ο οργανισμός μετά τη δεύτερη δόση κινητοποιεί μαζικά την άμυνα του για να τον εξουδετερώσει και τότε δημιουργούνται πάρα πολλά αντισώματα αλλά και τα λεμφοκύτταρα μνήμης που θα προστατεύσουν τον οργανισμό κάθε φορά που συναντήσουν τον κορωνοϊό.

Άρα λοιπόν δεν πρέπει να μας προβληματίζουν τα πιο έντονα συμπτώματα μετά τη δεύτερη δόση. Είναι ένδειξη ότι το εμβόλιο δουλεύει μέσα μας, Ας κρατήσουμε τον οργανισμό μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μέχρι τότε, ας είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αναλγητικά εαν χρειαστεί και στην σπάνια περίπτωση που τα συμπτώματα διαρκέσουν πάνω από 2-3 24ωρα ας απευθυνθούμε στο γιατρό μας.

Διαβάστε επίσης