Θεόφιλος Χατζηστάθης: «Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τα πρωταθλήματα με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» 

 Θεόφιλος Χατζηστάθης: «Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τα πρωταθλήματα με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά» 

Συνέντευξη στην Αθλητική Πρωινή παραχώρησε ο προπονητής του Νέστου Θεόφιλος Χατζηστάθης.

Εξέφρασε την άποψη  ότι αδικείται ξεκάθαρα η Γ` Εθνική από το γεγονός ότι ακόμη ούτε  καν έχουν επιτραπεί οι ομαδικές προπονήσεις. Τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να επαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά η  συνέντευξη.

Ερ: Θεωρείς ότι είναι αδικία για τη Γ` Εθνική, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει ούτε οι ομαδικές προπονήσεις;

Απ: Πέρα για πέρα. Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τα πρωταθλήματα με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Από τη στιγμή που η Σουπερ Λιγκ 1 και Σουπερ Λιγκ 2, παίζουνε και κάνουν προπονήσεις κανονικά δηλαδή ο ιός κάνει εξαιρέσεις;

Μήπως επειδή απλά είναι από πίσω οικονομικά συμφέροντα γίνονται αυτές οι εξαιρέσεις;

Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι υπάρχουνε διαφορετικές θεωρήσεις για το θέμα που συζητάμε. Μπορούμε επίσης να πάρουμε και το απλό. Πολίτες κυκλοφορούν και μπαίνουνε σε μέσα μαζικής μεταφοράς για να εξυπηρετηθούν καθημερινά, μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους για να εξυπηρετήσουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.

Δεν μπορεί να οργανωθεί τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων μια υπό ομαδική προπόνηση το λιγότερο σε εξωτερικό χώρο;

Είναι κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε.

Από την άλλη η πολιτεία έχει επιτρέψει την διεξαγωγή των προπονήσεων σε ομαδικά αθλήματα τα οποία γίνονται σε κλειστούς χώρους.

Ερ: Αν τελικά δώσει το ok η πολιτεία, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής;

Απ: Ο καιρός περνάει. Με μια καλή οργάνωση, όλα μπορούν να γίνουν. Θα είναι δύσκολο γιατί με συνεχόμενες προπονήσεις και με συνεχόμενους αγώνες αφού έχουμε μπροστά μας και την μεγάλη αποχή των ποδοσφαιριστών, ενδεχομένως θα είναι πολύ βεβαρημένο το πρόγραμμα  για την υγεία των ποδοσφαιριστών.

Εγώ πάντως πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δινόταν το ok για προπονήσεις και με μια προετοιμασία περίπου ενός μήνα, με παιχνίδια μέχρι τέλος Ιουνίου, Τετάρτη- Κυριακή, θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει το πρωτάθλημα.

Ερ: Προκύπτει κάτι άλλο. Οι παράγοντες των ομάδων σε μα δύσκολη εποχή λόγω covid μπορούν να καλύψουν τα έξοδα όταν μάλιστα δεν υπάρχουν έσοδα για τις ομάδες;

Απ: Εγώ μιλάω από την πλευρά της  θεσμικής μου ιδιότητας σαν προπονητής. Δεν θα μπορούσα να μιλήσω αλλιώς. Είναι κάτι απολύτως κατανοητό.

Όντως είναι δύσκολο. Με τη συνδρομή όμως της πολιτείας θα μπορούσαν κάποια πράγματα να δρομολογηθούν.  Όπως είναι τα τεστ, αυτό είναι το πρώτο κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι  ενδεχόμενος έχει να κάνει με τη διαιτησία, τα έξοδα των αγώνων.

Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνεις με μας τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές, χωρίς να μιλάω αυτή τη στιγμή εξ ονόματος άλλων, θα μπορούσαμε όμως να έρθουμε σε μια συνεννόηση με τις διοικήσεις και να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας ούτως ώστε να βάλουμε όλοι πλάτη για να μπορούσε να γίνει κάτι.

Είναι καλύτερη η απόλυτη αποχή;

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βάλει πλάτη η πολιτεία και  στη λήψη αποφάσεων σχετικά το πώς μπορεί να οργανωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά και από  εκεί και πέρα στο οικονομικό κομμάτι για τα τεστ, για τα πρωτόκολλα κτλ.

Ερ: Είναι ανάγκη να παίξει η Γ` Εθνική; Πολλοί ποδοσφαιριστές όπως βέβαια και προπονητές έχουν μοναδικό εισόδημα τη Γ` Εθνική;

Απ: Ο αθλητισμός είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να το απολαμβάνει η κοινωνία. Στην προκειμένη περίπτωση για πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές αλλά και για ανθρώπους που δουλεύουν στα προπονητικά τιμ, είναι το επάγγελμα το οποίο βιοπορίζονται.

Αν δεν είναι το βασικό, είναι ένα πάρα πολύ καλό βοήθημα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και όπως φαίνονται τα πράγματα  το πράγμα πάει για να μην υπάρξει καθόλου.

Πως προστατεύεται ο προπονητής; Πως προστατεύεται ο ποδοσφαιριστής από τον διοργανωτή που στην ουσία είναι το κράτος, η ομοσπονδία η οποία επιδοτείται από το κράτος και την ΟΥΕΦΑ.  Ποια είναι η προστασία ενός εργαζόμενου  σε αυτό το χώρο, σε αυτό το επίπεδο;

Ερ: Μήπως σε κάποια στιγμή είναι αναγκαίο να αναβαθμιστεί γενικά η Γ` Εθνική;

Απ: Το ένα κομμάτι έχει να κάνει με το πόσες ομάδες επαγγελματικές μπορεί να στηρίξει η Ελληνική κοινωνία. Αυτό πάει αλυσιδωτά από τη Σουπερ Λιγκ 1 μέχρι και κάτω.

Το ένα κομμάτι είναι αυτό. Το άλλο κομμάτι που για μένα η πολιτεία πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει το παν για να στηριχθεί αυτή η κατηγορία είναι ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός ή αν θέλετε ο ημιεπαγγελματικός αθλητισμός όπως είναι η Γ` Εθνική, είναι η κυψέλη των ταλέντων των Ελληνόπουλων που αργότερα θα απαρτίσουν και θα πρέπει να απαρτίσουν τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Εάν δεν στηρίξουμε τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο από τη βάση του όπως είναι η Γ` Εθνική, πως μπορεί αργότερα ο αθλητισμός να έχει μέλλον στη χώρα μας;

Είναι βασική προϋπόθεση ότι θα πρέπει να στηριχθεί, θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Τους τρόπους μπορεί να τους βρει άνετα η ΕΠΟ.

Ερ: Πάντως είναι και τρόπος ζωής, είναι σίγουρο ότι σας λείπει.

Απ: Ακριβώς. Δεν είναι μόνο το οικονομικό. Είναι όπως είπατε τρόπος ζωής. Είναι ο χρόνος που δίνει κανείς στον εαυτό του, στον αθλητισμό. Παρακολουθούμε καθημερινώς περιπτώσεις κατάθλιψης. Η κατάθλιψη στις μέρες μας θερίζει.

Τα πρότυπα που θα περάσουμε αργότερα στα παιδιά μας θα είναι σε ένα γήπεδο. Όλοι το θέλουμε αυτό για τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να το ξεπερνάμε έτσι. Δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά- επιχειρηματικά τα κίνητρα,  οι αιτίες, οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Ερ: Οι Ακαδημίες πρέπει να ανοίξουν;

Απ: Τα σχολεία γιατί άνοιξαν; Τι είναι καλύτερο να κάνουμε μάθημα σε ένα εσωτερικό χώρο η να κάνουμε προπόνηση σε ένα εξωτερικό χώρο;

Από την άλλη αν το πρόβλημα είναι οι μπάλες, μπορεί το κάθε παιδί να έχει την ατομική του μπάλα. Για μένα πρέπει να επανακινηθεί ο αθλητισμός, πρέπει να λειτουργήσουν οι Ακαδημίες με τηρούμενα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης