Μικρά πρωϊνά από το Νίκο Γενικόπουλο

 Μικρά πρωϊνά από το Νίκο Γενικόπουλο

 

Ο χρησιμοποιημένος καναπές της φωτογραφίας βρίσκεται εδώ και μέρες στο δρόμο, δίπλα στους κάδους της οδού Πρωτόπαπα (περιοχή Καλαμίτσας- Κηπούπολης). Δεν μπορεί, κάποια στιγμή κάποιος θα ενδιαφερθεί. Κάποιος θα ενημερώσει για την απομάκρυνση του. Συνηθισμένες καταστάσεις- κι «αγιάτρευτες»- για την πόλη μας. Την κατά τα άλλα τουριστική Καβάλα. Νοοτροπίες και ενέργειες που δεν αλλάζουν.

Σε δρόμο του Αγίου Λουκά, ειδικότερα στην οδό Μάντζαρη, πέταξαν ένα ολόκληρο σαλόνι! Και πολλά ακόμη τέτοια αντικείμενα σκόρπια και παντού. Σε όλες τις συνοικίες, σε όλες τις περιοχές. Άχρηστα για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και σπίτια. Ένα ή και περισσότερα νοικοκυριά στους δρόμους, περιμένουν τον Δήμο να τα απομακρύνει. Κι ενώ κάποιος έπρεπε να ειδοποιήσει τους αρμόδιους, αυτό δεν έγινε ποτέ. Εξ αυτού του λόγου τα διάφορα έπιπλα, οι ηλεκτρικές και άλλες συσκευές θα περάσουν εκεί όπου τα εγκατέλειψαν πολλές ακόμη ημέρες. Κι ο Θεός βοηθός…


 

Αυξάνονται συνεχώς οι πολίτες που επιλέγουν να φορούν μάσκα ακόμη κι όταν κινούνται σε εξωτερικούς χώρους. Τους βλέπεις παντού μα κυρίως στο κέντρο της πόλης. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών. Άνδρες και γυναίκες. Αυτή η αντίδραση δείχνει ανησυχία. Δείχνει φόβο. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Ίσως και μια «προπόνηση» για τον Χειμώνα που έρχεται.

 

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας (και των κρουσμάτων) ο Νομός Καβάλας ήταν σχετικά τυχερός. Με ελάχιστα κρούσματα. Τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2020 τα δεδομένα άλλαξαν κι οι κλινικές του Νοσοκομείου γέμισαν. Ίδιες πάνω κάτω καταστάσεις υπήρξαν και τον περασμένο Απρίλιο.

 

Ελπίζαμε στα εμβόλια. Σπεύσαμε να εμβολιαστούμε. Παρόλα αυτά υπήρξε η αντίδραση, η άρνηση. Μαζί με την μετάλλαξη Δ (και την αντοχή της νόσου) φθάσαμε στα ίδια. Σε κάτι που μοιάζει με τον Απρίλιο του 2021, με τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2020. Πώς μετά να μην υπάρχουν οι πολλοί που βάζουν μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους;

 

Στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα της πανδημίας χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση. Κάτι ανάλογο περιμένουμε να γίνει και τώρα. Ο μήνας της έξαρσης των κρουσμάτων είναι στο μέσο του. Λογικά το πράγμα θα επανέλθει σε κάτι πιο φυσιολογικό προς τον Σεπτέμβρη. Τι θα γίνει όταν Χειμωνιάσει, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Που μάλλον κανείς δεν σκέπτεται. Ειδικά τώρα, παραμονές 15Αυγουστου.

 

Είναι πιθανό να μπούμε στο «κόκκινο»; Με τα δεδομένα των προηγούμενων εμπειριών και καταστάσεων, είναι. Μόνο που το περίφημο «κόκκινο» της Άνοιξης του 2021 και του Χειμώνα του 2020 έχει αρκετά «μαλακώσει». Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το βλέπουμε. Μας το λένε. Μας το λένε συγκεκριμένα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι ακόμη κι όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ακόμη και τότε η ζωή θα συνεχίζεται σα να μην συμβαίνει τίποτα.

 

Το κράτος, το συγκεκριμένο ελληνικό κράτος, δεν έχει τα χρήματα να στηρίξει «σκληρά» μέτρα. Αυτά που προβλέπονταν σε περιοχές «κόκκινες». Οι περιοχές αυτές θα «κοκκινίζουν» μα όλοι θα σφυρίζουν αδιάφορα. Απλώς θα κάνουν υπομονή ώστε να κλείσει ο νέος κύκλος. Η νέα περιπέτεια. Θα γεμίζουν τα νοσοκομεία, θα πεθαίνουν οι άνθρωποι αλλά «λοκ ντάουν» και μέτρα αυτού του είδους δεν θα υπάρξουν. Το είπε χθες, με τον τρόπο του, κι ο Πρωθυπουργός.

 

Η Καβάλα ουσιαστικά είναι στο «κόκκινο». Οι πολλοί που νοσούν, νοσούν ήπια. Βρίσκονται σπίτι τους. Κάποιοι ωστόσο νοσηλεύονται. Πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτα το εξειδικευμένο. Δεν υπάρχει μέτρο αποτελεσματικό. Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα στην οποία άπαντες πρέπει να προσαρμοστούν. Οι σώφρονες πολίτες και άνθρωποι θα προσέχουν, φορώντας μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους. Οι αρνητές θα διαφωνούν και θα κάνουν πορείες διαμαρτυρίας στις πλατείες. Κι όποιος αντέξει!

 

Κινούμενοι σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο κτλ. Θα προσεγγίσουμε φυσιολογικά την κάθε δραστηριότητα έχοντας πλέον ελάχιστες απαγορεύσεις. Ελάχιστα μέτρα. Π.χ. οι εκδηλώσεις με πολύ κόσμο. Όπως αυτές του Cosmopolis. Οι λιτανείες των εικόνων των Αγίων που γιορτάζουν. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να απαγορεύονται. Στην προκειμένη περίπτωση «θύμα» των μέτρων που απέμειναν φαίνεται ότι θα είναι και η Λευκή Νύχτα στην αγορά. Είναι σχεδόν απίθανό να γίνει όπως ανακοινώθηκε, στις 3 Σεπτέμβρη.

 

Τα λίγα καλά νέα που απέμειναν αφορούν την τουριστική κίνηση σε όλο το Νομό. Προσέξτε την σημαντική λεπτομέρεια. Ο τουρισμός πάει καλά και ως τώρα δεν έχουμε ούτε περιστατικό, ούτε κρούσμα αλλοδαπού επισκέπτη. Κι ας είναι γεμάτη Βαλκάνιους η Θάσος, η Τούζλα, η Νέα Πέραμος κτλ.

 

Ο τουρισμός πάει όχι απλά καλά, πάει πολύ καλά. Κι έτσι σιωπούν όσοι ήταν έτοιμοι. Με το δάκτυλο στην σκανδάλη… Αν ο τουρισμός παρουσίαζε την περσινή κάμψη (ή κάτι παρόμοιο) θα είχε ξεσηκωθεί παντού η αντιπολίτευση. Θα διαμαρτύρονταν, θα έκανε καταγγελίες. Αν τα σύνορα δεν ήταν ανοιχτά, το ίδιο. Σε αυτά τα «μέτωπα» τα πράγματα είναι σχεδόν άριστα. Μια καλή, αξιόλογη παρηγοριά και μια σημαντική στήριξη στην τοπική οικονομία.

 

Διαβάζουμε ότι η 4η ΥΠΕ (στην οποία ανήκουν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και ΕΣΥ και του Νομού Καβάλας) συγκρότησε την προβλεπόμενη από το νέο νόμο επιτροπή για την αξιολόγηση αιτημάτων εκ μέρους υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό. Η επιτροπή θα εξετάσει αιτήματα που αφορούν λόγους υγείας, όπως ορίζει η εγκύκλιος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

Σε αυτήν την επιτροπή, στην οποία μετέχουν γιατροί από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, θα απευθυνθούν όσοι υγειονομικοί επιμένουν να μην εμβολιαστούν. Η ισχύουσα νομοθεσία τους υποχρεώνει να εμβολιαστούν ως το τέλος του μήνα. Εκτός αν η επιτροπή τους απαλλάξει.

 

Η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία της Ελλάδας έχει έδρα την Καβάλα. Πρόσφατα απευθύνθηκε στον ΟΛΚ, από τον οποίο νοίκιασε γραφείο για να εγκατασταθεί. Στη γνωστή πολυκατοικία (του ΟΛΚ), γωνία Αβέρωφ και Εθνικής Αντίστασης. Προ λίγων ετών για αυτήν την πολυκατοικία υπήρχαν άλλα σχέδια. Μετατροπής της σε ξενοδοχείο.

 

Το ωραίο σενάριο «σκάλωσε» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η οποία δεν δέχθηκε να συνυπάρξει στο Τελωνείο με το Λιμεναρχείο, τον ΟΛΚ κτλ. Αφού λοιπόν η πολυκατοικία δεν θα αδειάσει για να αξιοποιηθεί (από ιδιώτη) τουριστικά, άρχισε να γεμίζει. Ο ΟΛΚ ανταποκρίνεται θετικά σε όλα τα αιτήματα, νοικιάζει μικρά ή μεγάλα γραφεία αφού έτσι ενισχύει τα έσοδα του.

 

Στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» πραγματοποιήθηκε και χθες διαδικασία ορκωμοσίας νέων- νεοδιορισμένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι από την 1η Σεπτέμβρη θα αναλάβουν υπηρεσία σε σχολεία του Ν. Καβάλας. Κυρίως δημοτικά και νηπιαγωγεία. Αυτή η διαδικασία θα γίνονταν στο Αμφιθέατρο αλλά έπρεπε να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Οι εκπαιδευτικοί προσήλθαν τμηματικά και τελικά ορκίστηκαν όλοι. Όπως ακριβώς έπρεπε.

 

Σε όλο το Νομό Καβάλας άρχισε και συνεχίζεται συγκέντρωση βοήθειας προς του πυρόπληκτους της Εύβοιας και της Αττικής. Αντιγράφουμε σχετική ανακοίνωση από το Κοκκινόχωμα: «Ολοκληρώθηκε η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τις πυρόπληκτες περιοχές του Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκινοχώματος και του Γυμναστικού Συλλόγου Βυζαντίου Κοκκινοχώματος. Κατόπιν συνεννόησης παραδόθηκαν στον Δήμο Παγγαίου όπου θα πραγματοποιηθεί η διαλογή και αποστολή προς τις περιοχές που το έχουν ανάγκη. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συγχωριανούς μας που βοήθησαν. Για όσους ήθελαν να συνεισφέρουν αλλά δεν πρόλαβαν ενημερώνουμε πως τα Eλτα και η Acs αποστέλλουν δωρεάν δέματα».

Διαβάστε επίσης