μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με την ευκαιρία της έκθεσης γελοιογραφίας αντιφασιστικού περιεχομένου, που λειτουργεί από χθες στην Δημοτική Καπναποθήκη, επανερχόμαστε στο γνωστό θέμα. Το τι πρέπει να κάνει μια μικρή πόλη όπως η δική μας ώστε να αποκρούσει αποτελεσματικά τις διάφορες προκλήσεις. Οι οποίες μόνο προσωρινά υποχώρησαν. Κάποτε η ΔΗΜΑΡ Καβάλας είχε προτείνει (δύο φορές μάλιστα) την δημιουργία ενός τοπικού ισχυρού και μαζικού αντιφασιστικού μετώπου. Επί της πρότασης αυτής δεν ανταποκρίθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Κάποια προτίμησαν και προτιμούν αντί των συνεργασιών, να κινούνται σταθερά μόνα τους προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Αυτό δεν είναι αρκετό. Μας ικανοποιεί να το παρακολουθούμε να εξελίσσεται και να αποδίδει. Όμως στην περίπτωση της Καβάλας αξίζει κάτι πιο δυνατό. Καλύτερα οργανωμένο. Μαζικότερο. Γιατί αλήθεια δεν γίνεται; Επί της ερώτησης αυτής πρώτα πρέπει να απαντήσουν τα κόμματα δια των νομαρχιακών τους επιτροπών. Δεν το κάνουν. Δεν έχουν την ωριμότητα να απαντήσουν και κυρίως να συνεργαστούν. Προτιμούν τις διαχωριστικές γραμμές, τις γνωστές διαφορές και αλληλοκαταγγελίες από το να συμπράξουν κατά του νεοφασισμού.

 

Κάνουν λάθος. Ακόμη κι αν συνεργαστούν σε αυτό το ειδικό θέμα (πρώτης προτεραιότητας όπως θα έλεγε κι ο Άρης Βέρρος), μπορούν να συνεχίσουν να διαφωνούν σε όλα τα υπόλοιπα. Δυστυχώς ουδείς μπορεί εύκολα να συνεργαστεί σε αυτόν τον τόπο, σε αυτή την χώρα. Αντίθετα είναι πολύ πιο συνηθισμένο και πιο εύκολο ο ένας να μαλώνει με τον άλλο. Την ίδια ώρα που οι δράσεις φασιστών ή εθνικιστών θα πολλαπλασιάζονται και θα παρενοχλούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

 

Οι καθηγητές φιλόλογοι έκαναν προ μιας εβδομάδας μια θαυμάσια εκδήλωση. «Άνοιξαν» μια πολύ επίκαιρη συζήτηση. Κατέληξαν στα αναμενόμενα συμπεράσματα. Εκεί συνυπήρξαν όλοι όσοι κατανοούν ότι επιτέλους ήρθε η ώρα ενωτικά η Καβάλα να στραφεί εναντίον των ρατσιστικών ενεργειών. Ήταν όμορφο να βλέπεις τόσο πολύ κόσμο να δείχνει έτοιμος να δράσει. Να καταγγείλει. Να φωνάξει όχι στις φασιστικές και ωραιοποιημένες δράσεις που εμφανίζονται στις πλατείες και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ως τάχα φιλανθρωπικές ενέργειες.

 

Στην εκδήλωση των φιλολόγων εκφράστηκε η τοπική κοινωνία. Έστειλε το μήνυμα της. Όχι μόνο στους νεοφασίστες αλλά και σε όλους τους άλλους. Που ενώ συμφωνούν κατά του φασισμού δεν τολμούν να συνεργαστούν, να συμπράξουν εναντίον του. Τους είπε με τον τρόπο της η κοινωνία ότι σφάλουν, έχοντας σχεδόν κάθε κόμμα την δική του αντιφασιστική ομάδα και πρωτοβουλία. Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή. Όλων των καβαλιωτών. Όσο αυτό δεν γίνεται τόσο το χειρότερο για την πάλαι ποτέ κόκκινη Καβάλα.

 

Λόγω της γραφειοκρατίας και των προϋπολογισμών που ψηφίστηκαν αλλά δεν εγκρίθηκαν ακόμη, αιρετοί μένουν για δύο και τρεις μήνες χωρίς μισθό. Θα τα εισπράξουν μαζεμένα αλλά ένας Θεός γνωρίζει το πότε. Ας πρόσεχαν. Αυτοί επέλεξαν να αναμιχθούν με τα κοινά. Πιστεύοντας ότι θα βαδίζουν σε έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα… Τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους όμως ξέχασαν να τους ρωτήσουν όταν έπρεπε. Τους ρωτούν τώρα: Θα πληρωθούμε; Κι αυτοί απαντούν: Ναι. Εννοώντας το ακριβώς αντίθετο.

 

Βλέπουμε και ξαναβλέπουμε στην μικρή οθόνη το πλάνο του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να βαδίζει από το δικαστήριο προς το όχημα της Αστυνομίας. Πρόκειται για μια εικόνα λίγων δευτερολέπτων που παίζει και ξαναπαίζει στα τηλεοπτικά προγράμματα. Δήθεν είναι μήνυμα η καταδίκη του, μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει. Μήπως όμως είναι κι ένα καλό κόλπο; Να περάσουμε αυτή την εντύπωση μπας κι ο κόσμος αυξήσει τα όρια της υπομονής του. Χάψει το παραμύθι, το συζητήσει εξαντλητικά στα καφενεία, περάσει την ώρα του με κάτι άλλο. Επιτέλους όχι με την κρίση. Ας είναι καλά κι η σύζυγος του ισοβίτη. Βοηθά κι αυτή με τον τρόπο της.

 

Καλό το σχέδιο (αν όντως υπάρχει) αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ. Σύντομα – αν δεν έχει γίνει ήδη- η σκληρή καθημερινότητα θα επανέλθει. Έχει μαζί της μπόλικες σκοτούρες. Οικονομικές εκκρεμότητες. Τώρα μάλιστα που θα ποινικοποιηθεί και το μικρό χρέος στην εφορία, τώρα θα γεμίσουν τα δικαστήρια με κόσμο. Μέχρι τώρα πήγαιναν και πηγαίνουν κατηγορούμενοι μόνο οι επαγγελματίες. Τώρα αυτό θα απλωθεί στην κοινωνία. Θα φθάσει και στο τελευταίο σπίτι. Κάθε ένα από τα οποία δεν θα έχει μόνο έναν ή περισσότερους ανέργους. Θα έχει έναν ή περισσότερους κατηγορούμενους (υπόδικούς τους έλεγαν παλιά), λόγω χρεών στην εφορία.

 

Αμέτρητες υποθέσεις και χθες στο δικαστήριο. Όλοι χρωστούσαν στο ΤΕΒΕ. Ο υπάλληλος στη θέση του. Όρθιος συνεχώς, πολύ κοντά στους δικαστές. Κάποιος δεν ήξερε και ρώτησε τον διπλανό του «Τι κάνει αυτός εκεί τόση ώρα όρθιος;». Κι αυτός που ήξερε έλυσε την απορία: «Καταθέτει κατά αυτών που χρωστούν».

 

Σήμερα πρώτη μέρα της Άνοιξης. Ε και; Σήμερα πρώτη μέρα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ε και; Σήμερα μια ακόμη μέρα της κρίσης. Δύσκολη όπως όλες οι προηγούμενες, όλες όσες ακολουθούν….

 

Είδηση από το διαδίκτυο για την Καβάλα μας: χωριό Πλατανότοπος Καβάλας κάποιος αχρείος θεώρησε πως είναι εξαιρετικά «αστείο» να κλείσει μέσα στον κάδο απορριμμάτων ένα αδέσποτο, που ζει εκεί. Το ζώο το απεγκλώβισαν προχτές κάτοικοι, που ενδιαφέρθηκαν, και μια φιλόζωη τράβηξε τη σχετική φωτογραφία και την έστειλε στο zoosos.gr. Το ποιος έκανε αυτή την «πλακίτσα» δεν γνωρίζουμε, ούτε ξέρουμε πόσες ώρες ή μέρες ήταν εκεί μέσα το ζώο.Όμως μας πληροφόρησαν ότι ενημερώθηκε για τον συμβάν ο δήμαρχος Παγγαίου και μάλιστα ρωτήθηκε χωρίς να απαντήσει για το τι προτίθεται να κάνει σχετικά με τη διαχείριση και την προστασία των αδέσποτων στην περιοχή ευθύνης του.

 

Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας Νίκος Χατζηχρήστου πήγε στην Αθήνα από χθες. Μια μέρα πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος. Προτίμησε να κάνει κάτι τέτοιο παρά να απαντά συνεχώς στο τηλέφωνο, σε τηλεφωνήματα που του έκαναν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί σύντροφοι. Φεύγοντας πάντως για την Αθήνα δεν φάνηκε να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Η εμπειρία που τόσο καιρό απέκτησε τον βοήθησε ώστε έγκαιρα να χαμηλώσει τον πήχη σε σχέση με την σημερινή συνεδριακή διαδικασία. Αν θα δικαιωθεί ή όχι θα το ξέρουμε πολύ σύντομα.

 

Ορισμένα παραλειπόμενα από την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, εκεί όπου συζητήθηκε αλλά δεν κυρώθηκε (θα γίνει την Τρίτη ονομαστική ψηφοφορία) η νέα σύμβαση για τα πετρέλαια της Καβάλας. Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του Ν. Καβάλας. Κάθονταν μάλιστα κοντά κοντά ο Γιώργος Καλαντζής, ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απουσίαζε στο Υπουργείο.

 

Ως εισηγητής του θέματος ο Γιάννης Πασχαλίδης ετοιμάζονταν να μιλήσει, όπως άλλωστε έκανε και στην αρμόδια Επιτροπή. Έμαθε όμως από τον α’ αντιπρόεδρο κ. Τραγάκη ότι αυτό δεν προβλέπεται λόγω της ειδικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Έμεινε λοιπόν με την ομιλία γραμμένη, να την έχει μπροστά του και να την κρατά. Ο δε Γιώργος Καλαντζής εθεάθη πριν την έναρξη της συνεδρίασης στους διαδρόμους της Βουλής να κυκλοφορεί μαζί με τον Μαθιό Ρήγα της Ενεργειακής. Ο οποίος ήταν στη συνεδρίαση, στα γνωστά θεωρεία. Παρακολουθούσε από ψηλά. Όσο για τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ήταν μεν μαχητικός για το θέμα αλλά ως δια μαγείας καθόλου φωνακλάς (όπως συχνά τον βλέπουμε σε άλλες συνεδριάσεις). Παραδόξως χθες μιλούσε πολύ ήρεμα.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης