μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για τη διοίκηση του Νοσοκομείου

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έθιξε στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση της Παιδόπολης το Σάββατο, το πρόβλημα έλλειψης διοίκησης στο Νοσοκομείο Καβάλας. «Όπου υπάρχει κενό διοίκησης υπάρχει ένα πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα στο Νοσοκομείο. Αλλά κι εκεί πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη» είπε. Αφορμή για αυτή την αναφορά του το ότι η Παιδόπολη δεν είχε διοίκηση για καιρό. Μόλις όμως ο ίδιος διόρισε νέο δ.σ. τότε η Παιδόπολη πήρε μπρος και με το παραπάνω. Ο Κώστας Παπακοσμάς το είπε αλλιώς «μόλις η Μαρίνα έγινε πρόεδρος της Παιδόπολης μας έβαλε όλους στη πρίζα».

 

Ερωτήσεις στην Βουλή

Ο Γιώργος Καλαντζής απέτυχε την περασμένη Παρασκευή να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Γιάννη Στουρνάρα και να συζητήσει πάλι το 12%. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έδωσε την ίδια μέρα στη δημοσιότητα απόσπασμα από την σχετική διαμαρτυρία του, όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει επίκαιρη ερώτηση του. Ο κ. Καλαντζής δεν έδωσε στη δημοσιότητα το σχόλιο του συναδέλφου του, που εκείνη την ώρα προήδρευε. Από τις 15 ερωτήσεις προς Κυβερνητικά στελέχη την Παρασκευή στη Βουλή, απαντήθηκαν μόνο οι 5! Έτσι λοιπόν ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σχολίασε με αφορμή την διαμαρτυρία του κ. Καλαντζή και είπε τα εξής: «Καταλαβαίνω την πικρία σας κύριε Καλαντζή και καταλαβαίνω και τη δυσφορία των συναδέλφων, επειδή πραγματικά υπάρχει πρόβλημα με την προσέλευση των Υπουργών στη Βουλή. Όπως ξέρετε, η Διάσκεψη των Προέδρων έχει θέσει πολλές φορές το θέμα της μη προσέλευσης Υπουργών. Έχει κάνει διαβήματα ο κύριος Πρόεδρος, ο κ. Μεϊμαράκης, στον Πρωθυπουργό για να προσέρχονται οι Υπουργοί και να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παραδείγματος χάριν –σας το λέω κι εγώ σήμερα κι έχει δίκιο ο κύριος Αντιπρόεδρος- από τις δεκαπέντε ερωτήσεις θα συζητηθούν οι πέντε. Νομίζω, όμως, ότι μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων των Υπουργών της Κυβέρνησης είναι να συνομιλούν με τον λαό και με τον λαό συνομιλούν μέσω των αντιπροσώπων τους που είναι οι Βουλευτές. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, κι εσάς και όλους τους συναδέλφους αυτό το θέμα να το μεγιστοποιήσουμε, ούτως ώστε να είναι πιο συνεπείς στα καθήκοντά τους οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, οι οποίοι είναι αρμόδιοι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο».

 

Νέες κλινικές

Στην διάρκεια του Καλοκαιριού πρόκειται να αρχίσουν τη λειτουργία τους δύο νέες ιδιωτικές κλινικές πλησίον της Καβάλας. Το Κέντρο Αποκατάστασης «Λυδία» που βρίσκεται στον Αμυγδαλεώνα και η ψυχιατρική κλινική «Παναγία» που βρίσκεται στο Πολύστυλο. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περίπου 90. Ελπίζουμε όλες ή έστω οι περισσότερες να καλυφθούν από Καβαλιώτες.

 

Στην Λυδία

Σε ιδιαίτερη εκτίμηση πρέπει να έχει την Λυδία η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το ότι δύο εκδηλώσεις της ίδιας υπηρεσίας έγιναν και θα γίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή; Αναφερόμαστε στην εκδήλωση «Τα παιδιά παίζουν και δημιουργούν για τα παιδιά» που έγινε στο γήπεδο της Λυδίας προ 10 ημερών. Σε αυτή μάλιστα την εκδήλωση η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας μαζί με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας, είχαν την προνοητικότητα να ενισχύσουν και ίδρυμα της Δράμας!

Τώρα η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επανέρχεται στη Λυδία. Μόνη της αυτή τη φορά. Οργανώνει συμπόσιο τοπικής ιστορίας. Κάθε δημοτικό σχολείο θα αναφερθεί στην ιστορία του με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας. Το συνέδριο θα γίνει από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης, το οποίο βρίσκεται στη Λυδία. Οι εισηγητές – προερχόμενοι από διάφορα σημεία του Νομού Καβάλας- θα πρέπει να μετακινηθούν στο άκρο του Νομού προκειμένου να παρουσιάσουν εντός 15 λεπτών (μόνο) τις εισηγήσεις τους. Αλήθεια, μια τέτοια νομαρχιακού επιπέδου συνάντηση δεν θα έπρεπε να γίνει στο κέντρο του Νομού; Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έκρινε ωστόσο ότι καταλληλότερη όλων των άλλων χώρων και περιοχών είναι η Λυδία. Θα έχει τους λόγους της. Πολύ θα θέλαμε όμως να τους μάθουμε κι εμείς ώστε να κατανοήσουμε την μικρή έστω ταλαιπωρία των εισηγητών που θα πρέπει να μετακινηθούν στην Λυδία ακόμη κι από τη Θάσο ή την επαρχία Νέστου. Όσο για το ακροατήριο του συμποσίου, φοβόμαστε ότι θα είναι περιορισμένο. Ποιος αλήθεια πολίτης της Καβάλας που ενδιαφέρεται για το θέμα του συμποσίου θα έχει το χρόνο και τη διάθεση να πάει στην Λυδία;

 

Ομόφωνες αποφάσεις

Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας. Επειδή είχε να συνεδριάσει πολύ καιρό, τα θέματα στην ημερήσια διάταξη ήταν πολλά. Ξεχώρισαν δύο από αυτά. Τα έργα στο δίκτυο ύδρευσης στην πόλη. Αποφασίστηκε ομόφωνα το έργο κατασκευής νέου δικτύου ύδρευσης στην περιοχή μέσης-κεντρικής ζώνης να εκτελεστεί από την κοινοπραξία εταιριών Αλέξανδρος ΑΕ- Δημήτρειος ΑΕ. Λόγω της έκπτωσης, το έργο από τον αρχικό προϋπολογισμό των 5,2 εκ ευρώ θα γίνει με 3,8 εκ ευρώ. Αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα η εκτέλεση του έργου κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης υψηλής ζώνης. Το έργο θα εκτελεστεί από την κοινοπραξία ΜΕΚΟΝ ΑΕ- Σκορδαλός ΑΤΕ. Λόγω της έκπτωσης το έργο (με αρχικό προϋπολογισμό 6,3 εκ ευρώ) θα εκτελεστεί με 5 εκ ευρώ. Και τα δύο έργα αναμένεται να αρχίσουν εντός του Καλοκαιριού.

 

100 εθελοντές

Εκεί που το αεροπορικό σόου δεν είχε εθελοντές ξαφνικά τους έκανε 100. Αυτό μαθαίνουμε από σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπάρχουν διάφοροι περιττοί υπαινιγμοί κι υπονοούμενα. Η ανακοίνωση που έχει την υπογραφή του Παναγιώτη Γεωργιάδη αναφέρει τα εξής: Η διοργάνωση μας με ικανοποίηση σας ανακοινώνει ότι “σταματά “ στους 100 εθελοντές. Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας και την αγάπη σας. Ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται με δικά τους έξοδα από άλλες πόλεις !Οι εθελοντές, χωρίς διαχωρισμούς, μας δείχνουν τον δρόμο της ανάγκης ενότητας των Ελλήνων “Η Πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια Ελευθερίας (την οποία δεν σκοπεύει να χάσει ξανά)”.

Σήμερα είμαστε περίπου 12 μέρες πριν την μεγάλη αυτή διοργάνωση. Δυστυχώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της συμμετοχής σε αυτή ακροβατικών αεροπλάνων από την Σαουδική Αραβία.

 

Κάτι τρέχει στην Κομοτηνή

Είναι ολοφάνερο ότι κάτι τρέχει στην Κομοτηνή. Κάτι προεκλογικό που έχει σχέση με τον Άρη Γιαννακίδη και τις προετοιμασίες του. Όταν αυτό το κάτι παρουσιάζεται ως είδηση στο διαδίκτυο τότε αμέσως προκαλεί αντιδράσεις και διαψεύσεις. Παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι κάτι συμβαίνει. Ο Άρης Γιαννακίδης εκτιμά την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης, βλέπει που πάει το ΠΑΣΟΚ, συζητά (ή προσπαθεί να συζητήσει) και με άλλους χώρους. Εκτός από την δήλωση διάψευση του Τάκη Χαρίτου (υποψηφίου προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ), διάψευση υπάρχει και από τον Γιώργο Παυλίδη: «Παρακολουθώ πράγματι κάποια δημοσιεύματα τα οποία προέρχονται από συγκεκριμένα site τα οποία σχετίζονται ή ανήκουν σε ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στο γραφείο Τύπου του περιφερειάρχη. Θα πρέπει όλοι αυτοί να μας ξεκαθαρίσουν κάτι, εάν μιλούν ως εκπρόσωποι Τύπου του περιφερειάρχη και εκφράζουν τις διάφορες ελπίδες και σκέψεις του ή αν μιλούν και καταγράφουν όλα αυτά ως δημοσιογράφοι; Τελευταία κυκλοφορούν κάποιοι και ειδήσεις «μαϊμού» ως δήθεν προερχόμενες από τη Συγγρού γιατί προφανώς τους ενοχλεί η παρουσία μου».

 

Παγκάκια

Ανδρόγυνο κινούνταν το Σάββατο το πρωί στον Δημοτικό Κήπο. Ηλικιωμένοι και οι δύο, θέλησαν κάπου να κάτσουν και να ξεκουραστούν. Έκατσαν στην περιοχή κάτω από τα δέντρα, εκεί που είναι το μικρό σιντριβάνι και η μαρμάρινη φώκια. Όταν ο άνδρας σηκώθηκε για να αποχωρίσει μαζί με την γυναίκα του, το παντελόνι του σκάλωσε σε ένα καρφί και σκίστηκε. Οι δύο άνθρωποι βρέθηκαν σε αδιέξοδο αφού το σκίσιμο ήταν μεγάλο. Το τι έγινε μετά δε το ξέρουμε. Ξέρουμε μόνο ότι ο Δήμος Καβάλας πρέπει επιτέλους να διορθώσει αυτά τα ελαττωματικά παγκάκια του Δημοτικού Κήπου ώστε να μην δημιουργούν ζητήματα όπως το συγκεκριμένο.

 

Μαθήματα ποντιακής γλώσσας

Το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών προτίθεται να οργανώσει στην Καβάλα μαθήματα Ποντιακής Γλώσσας. Για τον λόγο αυτό ζητούνται εκπαιδευτικοί (φιλόλογοι ή δάσκαλοι, εν ενεργεία ή συνταξιούχοι) που γνωρίζουν την Ποντιακή γλώσσα να επικοινωνήσουν με τον κ. Παυλίδη Αντώνιο (Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών) στα τηλέφωνα 2103576060 και 6977978545.

 

Αρχαιολογικές έρευνες στη Θάσο

Ο Γιάννης Πλαφαδέλης από τη Θάσο μας ενημερώνει: Στις 18 Ιουνίου αρχίζουν ανασκαφές από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου σε δημοτική έκταση γύρω από το εκκλησάκι της Ανάληψης του Σωτήρος στο χωριό του άνω Σωτήρος. Έχουν βρεθεί αμφορείς με επιγραφές που υποδηλώνουν την ύπαρξη αρχαίου αγγειοπλαστηρίου. Η αποστολή αποτελείται από 18 άτομα (καθηγητές ,φοιτητές ,εργάτες).Η προσπάθεια ευνοήθηκε με τη βοήθεια του δημάρχου Κων/νου Χατζηεμανουηλ και του καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας κ.Σπανού Θωμά.Οι τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για το χωριό μας και γενικότερα για τη Θάσο μας γεμίζουν ευθύνες για τη διαχείριση του γεγονότος. Το χωριό Σωτήρος έχει τεράστιες δυνατότητες να τροφοδοτήσει την τοπική οικονομία με αιχμή τον ιστορικό τουρισμό.

 

 

Διαβάστε επίσης