• 11 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ότι αντίθετο γνωρίζατε για το ελληνικό δημόσιο καλό είναι να το ξεχάσετε. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Οι καλές παραλίες, οι προνομιακές μαρίνες και οι ακτές με προοπτική θα πουληθούν όλες σε ιδιώτες. Ακόμη κι η φημισμένη και οικολογικά προστατευμένη Χρυσή Αμμουδιά της Θάσου. Όσο για τα διόδια, η εκπρόσωπος του κράτους, Εγνατία οδός σκοπεύει να βάλει εισιτήριο ακόμη και στις διασταυρώσεις που οδηγούν σε εναλλακτικές οδούς. Δηλαδή στον κόμβο της Εξοχής. Η εποχή του τσάμπα πέρασε. Τώρα το κράτος τα βλέπει όλα ίδια. Ως ευκαιρία να έχει έσοδα.

 

Υπάρχουν βέβαια κι οι αστοχίες. Όπως έγινε χθες με την ΔΕΠΑ. Την οποία την είχαν σίγουρη για τους Ρώσους μα αυτοί την ύστατη ώρα λάκισαν. Ας ευχηθούμε λοιπόν να συμβεί το ίδιο σε όλη αυτή την υπερβολή, σε όλη αυτή την κερδοσκοπία. Εντάξει, ορισμένα πράγματα εκ της φύσεως τους μπορούν (ή και πρέπει) να φέρουν έσοδα. Κάποια άλλα όμως έχουν χρέος να τα αφήσουν σε ελεύθερη χρήση. Αν το καταλαβαίνουν καλώς, αν όχι θα τους το πουν με την στάση τους οι επενδυτές. Οι οποίοι εκεί όπου το κράτος το παρακάνει, δεν θα υπάρξουν.

 

Οι νόμοι της αγοράς είναι σκληροί. Ισχύουν για όλους. Όπου το προς πώληση προϊόν έχει ουσία, κάποιος θα ενδιαφερθεί. Όπου αυτό που πωλείται είναι σκάρτο ή προβληματικό, δεν θα ενδιαφερθεί κανείς. Όταν αυτός που πουλά έχει ανάγκη και δη μεγάλη, τότε οι υποψήφιοι αγοραστές θα κινηθούν ως συνήθως. Θα επιδιώξουν να αγοράσουν σε τιμή «σκοτωμένη». Αυτοί ήταν πάντα οι κανόνες του παιχνιδιού και δεν αλλάζουν με τίποτα.

 

Οι φορείς της Θάσου σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι ακόμη και με προσφυγή στην δικαιοσύνη θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την πώληση της μαρίνας, της Χρυσής Αμμουδιάς και την ακτής στο Ραχώνι. Η προσφυγή θα αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξηγούν. Για το οποίο μόλις χθες ο Λάζαρος Βασιλειάδης είπε το σωστό: Καλό αλλά αργεί πολύ με τις αποφάσεις του. Άρα ούτε στο ΣτΕ μπορεί να ελπίζει κανείς. Μέχρι να βγάλει απόφαση για την Χρυσή Αμμουδιά αυτή θα έχει πουληθεί όχι μία αλλά πολλές φορές!

 

Γρανάς, Παπακοσμάς και Σιμιτσής πήγαν με καθυστέρηση το Σάββατο το βράδυ στην 3η συνάντηση συνοικιακών συλλόγων που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του Γυμναστηρίου της Καλαμίτσας. Βρήκαν με το ζόρι καρέκλα να κάτσουν κι οι διοργανωτές δεν τους κέρασαν σχεδόν τίποτα. Ούτε ένα από τα πολλά καλοψημένα σουβλάκια της βραδιάς. Τους πούλησαν όμως λαχνούς για την λαχειοφόρο αγορά κι έτσι το … γλυκό έδεσε. Ή ήταν κακή σύμπτωση ή μια έμπρακτη στάση – δήλωση παραπόνων. Η εκδήλωση –όπως ειπώθηκε ξεκάθαρα στην έναρξη της- περίμενε περισσότερη στήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και για διάφορους λόγους δεν την είχε.

 

Κάπως έτσι άφησαν τους επίσημους στη… νηστεία. Στο Σιμιτσή πάντως έδωσαν ένα αναμνηστικό λαβαράκι από τον οικοδεσπότη σύλλογο της Κηπούπολης Καλαμίτσας. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας υποσχέθηκε ενίσχυση της εκδήλωσης στο ύψος των 600 ευρώ. Σχετική εντολή έδωσε ο κ. Γρανάς, πήρε απόφαση η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή. Για λόγους όμως γραφειοκρατίας μάλλον τα χρήματα δεν θα φθάσουν ποτέ σε αυτόν για τον οποίο εγκρίθηκαν. Στο Διοικητήριο η εποχή «μετά Μπουδακίδου» κάνει τα πράγματα αυστηρά…

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε στο γήπεδο της Καλαμίτσας την Κυριακή ντυμένος κατάλληλα. Αθλητικά. Πίστευε ότι έστω λίγο θα αγωνίζονταν στον φιλανθρωπικό αγώνα μπάσκετ των βετεράνων. Κάτι που τελικά δεν έγινε. Άγνωστος ο λόγος που τον άφησαν στον πάγκο να περιμένει. Θυμίζουμε ότι μέχρι και πρόσφατα ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας μπάσκετ της Βουλής όπου προπονητής ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης.

 

Επιχείρηση ζαχαροπλαστείου από την Κομοτηνή επεκτείνεται στην Καβάλα. Νοίκιασε κατάστημα για καιρό άδειο, πλησίον του κόμβου Φαλήρου. Όπως λέγεται το κατάστημα θα ειδικεύεται στα σιροπιαστά γλυκά.

 

«Ανεβάζει» στροφές ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ετοιμάζει την δική του ιστοσελίδα, η οποία σαφώς και θα έχει σχέση με ότι προεκλογικό ετοιμάζει σχετικά με τον Δήμο Καβάλας. Προχθές Κυριακή απέφυγε να συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ επιμένοντας να βρίσκεται σε μια κατάσταση ανεξαρτησίας. Έτσι άλλωστε σχεδιάζει το δημοτικό του συνδυασμό. Ανεξάρτητο.

 

Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το αεροπορικό σόου- θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο- αναφέρουν ότι οριστικά δεν θα λάβει μέρος στη διοργάνωση το γκρουπ αεροπλάνων και πιλότων από την Σαουδική Αραβία. Απάντησαν αρνητικά. Παρόλα αυτά η διοργάνωση συνεχίζει και προετοιμάζεται με όλους τους άλλους πιλότους «ακροβάτες».

 

Το όνομα του αντιπροέδρου της διοίκησης του Επιμελητηρίου Γιάννη Παναγιωτίδη ακούγεται ξαφνικά. Ακούγεται ως νέα πρόταση σχετικά με τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ στην Καβάλα. Ποιοι τον προτείνουν και γιατί δεν είναι ξεκάθαρο. Ο Γιάννης Παναγιωτίδης κάτι σα να άκουσε κι έτσι βρίσκεται σε ετοιμότητα. Αποφεύγει να πει το παραμικρό περιμένοντας πρώτα να καταλάβει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

 

Ένα υγιέστατο και όμορφο κοριτσάκι έφερε χθες το μεσημέρι στον κόσμο η Ελένη Ψυρούκη. Σε αυτήν και στον σύζυγο της Μάρκο Δέμπα ευχόμαστε να το χαίρονται. Όσο για τα ΤΟΠΣΑ, τα ΤΟΠΕΚΟ και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (στα οποία η Ελένη Ψυρούκη ειδικεύεται), μπορούν να περιμένουν. Τώρα προτεραιότητα έχει η μπέμπα.

 

Ένας Πασοκτσής λιγότερος. Ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Δεμερτζίδης δεν συμμετείχε την Κυριακή στην εσωκομματική διαδικασία για την νέα νομαρχιακή επιτροπή. «Αφού αν τώρα γίνονταν βουλευτικές εκλογές δεν θα ψήφιζα ΠΑΣΟΚ, ποιος ο λόγος να ψηφίσω για τη νέα νομαρχιακή» είπε κι απείχε.

 

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα των ίδιων εκλογών. Ότι ήταν παλιό, ηλικιωμένο ή έστω μεγάλο απέτυχε. Ότι ήταν νέο επιβραβεύτηκε. Ρόλο φυσικά κι έπαιξαν οι συμμαχίες, οι «γραμμές» και οι συνεννοήσεις. Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ αλλάζουν μα οι κακές συνήθειες δεν κόβονται! Κάποτε μοιράζονταν «χαρτάκια» από τα βουλευτικά γραφεία. Τώρα οι παρεμβάσεις γίνονται με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο αλλά με τη βοήθεια της κινητής τηλεφωνίας.

 

Κι επειδή κάποιοι εκτός από πρωτοεμφανιζόμενοι ήταν και εντελώς άγνωστοι, στο περιθώριο των εσωκομματικών εκλογών είχαμε και αυτή τη διαδικασία. Των συστάσεων και των γνωριμιών. «Εγώ είμαι ο τάδε» ή « ποιος είσαι ρε φίλε;» και πολλά τέτοια. Στο τέλος άπαντες συνεννοήθηκαν αφού προηγουμένως γνωρίστηκαν μεταξύ τους.

 

Μαζί κηδεύτηκαν χθες το μεσημέρι στον Ακροπόταμο οι δύο νεαροί που την Κυριακή το απόγευμα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στην παραλία Ορφανίου. Μια πραγματική τραγωδία. Πολύς κόσμος τους αποχαιρέτισε, συμπαραστάθηκε ταυτόχρονα στους συγγενείς τους.

 

Την είδηση την εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ. Αξίζει να την διαβάσουν οι επαγγελματίες καταστηματάρχες της τοπικής αγοράς: Κατά δύο ώρες για τις ημέρες Τετάρτη και Σάββατο αυξάνουν το ωράριο λειτουργίας τους οι καταστηματάρχες της Μυτιλήνης με απόφαση του εμπορικού συλλόγου της πόλης μετά και από εισήγηση των μελών του. Τα καταστήματα θα κλείνουν στις 4:00 το απόγευμα κατά τις δύο αυτές ημέρες με τη δέσμευση των ιδιοκτητών για τις επιπλέον ώρες να μην απασχολούν εργαζόμενους ή να τους πληρώνουν επιπλέον.«Η άφιξη των τουριστών από την Τουρκία κατά τις μέρες Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή επιβάλουν την προέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων» τονίζει στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Μάρω Βερβενιώτου «οι καταστηματάρχες αφουγκράζονται την αγορά και διαμορφώνουν τα ωράριά τους. Μέχρι όμως εκεί, για την Κυριακή με τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα τουλάχιστο, δεν το συζητάμε» κατέληξε η κυρία Βερβενιώτου. Αντίθετη ωστόσο άποψη έχουν οι εργαζόμενοι καθώς σύμφωνα με το συνδικαλιστικό τους όργανο αν αποφασιστεί επέκταση ωραρίου των καταστημάτων με την ανεργία που υπάρχει σήμερα κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί ουσιαστικά να προστατευθεί από τις παραπάνω ώρες εργασίας.

 

 

Διαβάστε επίσης